«

»

Μαρ 19 2017

Γαλλία: Ο Μελανσόν ζητά «απειθαρχία στην ΕΕ και όλα να ξανασυζητηθούν από την αρχή»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Μελανσον στην μεγάλη συγκέντρωση στην Βαστίλη
Γαλλία: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αγκαζέ με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν σε διαδήλωση [εικόνες]

Μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία της Βαστίλλης πραγματοποίησε το Σάββατο ο  υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 130.000 άτομα.

Ήταν μια συγκέντρωση-επίδειξη δύναμης για έναν υποψήφιο ενοψει του  πρώτου γύρου των εκλογών στην Γαλλία

Στο πλευρό του βρέθηκαν πολλές προσωπικότητες της ριζοσπαστικής Αριστεράς από όλη την Ευρώπη

καθώς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ταξίδεψε στο Παρίσι για την διαδήλωση.

Ο Μελανσόν στην ομιλία του υποσχέθηκε να βάλει τα θεμέλια της VIης δημοκρατίας, να καταργήσει την «προεδρική μοναρχία».

Μιλώντας κάτω από το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα της Δημοκρατίας, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ενθουσίασε το συγκεντρωμένο πλήθος με τη ρητορική του.
Απηύθυνε κάλεσμα «να αγκαλιάσουμε την ανυποταγή μας», υπογραμμίζοντας ότι στη Γαλλία «η Δημοκρατία δεν έχει ολοκληρωθεί, και σε αυτήν την πλατεία όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση της 5ης Δημοκρατίας, θα πρέπει να πάρει τη θέση της η 6η Δημοκρατία. Αυτή η νέα Δημοκρατία θα είναι κοινωνική και θα πρέπει να καταλύσει όλα τα απολυταρχικά δικαιώματα που παρέχει η 5η στον Γάλλο πρόεδρο, συμπλήρωσε.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, το άρθρο 16 που δίνει ειδικές απόλυτες εξουσίες στον Πρόεδρο για 30 μέρες, το άρθρο 35 που επιτρέπει στον Πρόεδρο να οδηγήσει το γαλλικό στρατό για 4 μήνες σε πολεμικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, χωρίς τη συμφωνία του Κοινοβουλίου.

Για την αλλαγή του Συντάγματος προτείνει τη δημιουργία μιας συνέλευσης με μέλη αιρετούς, αλλά και με πολίτες ύστερα από κλήρωση.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ζαν Λικ Μελανσόν ανέφερε ότι «η αποτυχία αυτού του οικοδομήματος εκρήγνυται μπρος στα μάτια του παρόντος» και τόνισε πως θα πρέπει «να υπάρξει απειθαρχία σε όλα και όλα θα πρέπει να ξανασυζητηθούν από την αρχή», υπογραμμίζοντας ότι η όποια σημαντική απόφαση ή Συνθήκη θα πρέπει να επικυρώνεται με δημοψήφισμα, ώστε να δοθεί η εξουσία στο λαό.

«Αντίσταση, αντίσταση» ήταν τα συνθήματα με τα οποία το πλήθος εκδήλωνε την ικανοποίησή του.

Εάν εκλεγεί Πρόεδρος ο Μελανσόν, τόνισε ότι δεν θα υπογράψει την εμπορική συμφωνία CETA με τον Καναδά, αλλά ούτε άλλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός με τους αντιπάλους του και δεν έχασε την ευκαιρία να κατακρίνει την κυβέρνηση για τη χρήση του άρθρου 49 παρ.3 του Συντάγματος για την υιοθέτηση του εργατικού νόμου και του νόμου Μακρόν (επί θητείας του ως υπουργού οικονομίας) χωρίς να περάσει από την έγκριση του Κοινοβουλίου.
Αρέσει σε %d bloggers: