«

»

Μαρ 21 2017

Η Αριστερά μετά το Δημοψήφισμα δεν άλλαξε καθόλου!

Έχω την αίσθηση ότι στην Αριστερά ΔΕΝ βλέπουμε ακομη έντονες μετά δημοψησματικές ιδεολογικές και πολιτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να εκφράσουν το πολιτικό κενό για το νέο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά την 5 Ιουλίου 2015.

Παρολο που σε μεγάλο βαθμό εντοπίστηκε από όλους ότι το ΟΧΙ είχε ταξικά χαρακτηριστικά η ανάλυσή του μετά δημοψησματικού γίγνεσθαι κατέληξε εκεί.

Στην πραγματικότητα βλέπουμε ακομη παρόντες και περιχαρακωμένες σχεδόν όλες τις κινήσεις που προϋπήρχαν του δημοψηφίσματος! Υπάρχουν δηλαδή ακομη  διπλά μας κινήσεις αναλύσεις και πρόσωπα που απηχούν σε μεγάλο βαθμό τις διασπάσεις του ΚΚΕ από το 1967 και μετά, καθώς και τις νεότερες διασπάσεις και ανακατάξεις αυτών των ομάδων.

Υπάρχουν ελάχιστες ομάδες που να  προσεγγίζουν ρεαλιστικά το κόσμο μετά το  καλοκαίρι 2015 ή του 2017.

Είναι γεγονός  ότι το δημοψήφισμα δεν προσεγγίστηκε καθόλου από την αριστερά. Αντιμετωπίστηκε σαν ένα μεμονωμένο πολιτικό συμβάν το οποίο άλλους δικαίωσε, άλλους πλήγωσε, άλλοι ηττήθηκαν αλλά πολιτικά μοιάζει σαν να μην παρήγαγε τίποτα ούτε γέννησε την ανάγκη επανακαθορισμού του ιστορικού και πολιτικού υποκείμενου  και των σχημάτων.

Είναι αναμενόμενο ότι χωρίς  κίνηση ιδεών -παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται χτυπημένος από το Μνημόνιο- οι Αριστεροί αποστρατεύονται μαζικά απογοητευμένοι.

Φταίει κυρίως  η μετωπική με τον ρεαλισμό…

Χωρίς μετάβαση από τον ιδεαλιστικό  πια κόσμο που προϋπήρχε του δημοψηφίσματος στον μεταδημοψηφισματικό ρεαλιστικό ιδεολογικό κόσμο, και χωρίς εντοπισμό των συνεκτικών στοιχείων μιας νέας αριστεράς,

η αριστερά οδηγείται στην απαξίωση και εξαφάνιση.

Μοιάζει απολύτως λογική εξέλιξη.

Αρέσει σε %d bloggers: