«

»

Απρ 21 2017

Τι θα σημαίνει μια νίκη του Μελανσον για την Γαλλία, την Ευρώπη την Αριστερά;

Τυχόν νίκη του Μελανσον προφανώς θα ταρακουνήσει την Ευρώπη αλλά δεν θα πρέπει να υποθέσουμε ότι  οι Γερμανοί -και οι υπόλοιποι- θα δεχτούν  σοβαρές αλλαγές στην αυλή τους έτσι απλά.

Επιπλέον δεν ειναι αυταπόδεικτο ότι και η γαλλική κοινωνία με αυτή την ψήφο δίνει λεύκη επιταγή σε οποιονδήποτε για κάτι ριζικά διαφορετικό εκτός Ευρω ή ΕΕ. Θα χρειαστεί κάποιο δημοψήφισμα για να συμβεί κάτι τέτοιο, και  η διεξαγωγή του ενέχει πάντα  το κίνδυνο να απορριφθεί.

Βασικά όσο η αριστερά δεν συλλαμβάνει ιδεολογικά και εννοιολογικά μια επόμενη Ευρώπη (ως plan B)  ώστε από αυτή την ιδέα να αντλούνται προτάσεις  και δυνάμεις για την διαδοχή αυτής της αποτυχημένης Ευρώπης,

τόσο εγκλωβίζεται και ο Μελανσον να κάνει ως Γάλλος πρόεδρος  απλά «καλύτερες»  διαπραγματεύσεις από τον Τσιπρα σε απείρως πιο εύκολα θέματα.

Πιθανόν να τον δούμε απλά να ηγείται μιας πιο «σκληρής» αντιμερκελικης αντιπολίτευσης στα ευρωπαϊκά φορά συγκρινόμενος πάντα με τον Ολαντ.

Παράλληλα  όμως θα έχει Εθνική υποχρέωση να στηρίξει το image της Γαλλίας στο κόσμο ως στρατιωτικής υπερδύναμης μόνιμο μέλους της ΣΑ του ΟΗΕ

Περιττό νομίζω να αναφερθεί ότι αν ο Μελανσον αναλωθεί σε καλύτερη διαχείριση  της θέσης της Γαλλίας στην Ευρωζώνη,  και σε καλύτερες διαπραγματεύσεις από τον Τσίπρα,  τότε η  γεμάτη ιδεολογία αριστερά στην Γαλλία αλλά και πανευρωπαϊκά θα έχει υποστεί συντριπτική ηττα απέναντι σε αυτό που λέμε ρεαλ πολιτικ.

Παρόλα αυτά τον υποστηρίζω, ελπίζοντας να ανοίξει νέους δρόμους που σήμερα δεν βλέπουμε
Αρέσει σε %d bloggers: