Ιαν 21 2013

Το μεγάλο ξεπούλημα – Ντοκιμαντέρ με Ελληνικούς υπότιτλους

to-megalo TΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ είναι μια πολιτική ταινία.
Ο σκηνοθέτης Florian Opitz ταξιδεύει στη Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθεί και καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που η ζωή τους άλλαξε δραματικά με την επιβολή ιδιωτικοποιήσεων.
Μέσα από τις δικές τους ιστορίες, το αφηρημένο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης γίνεται συγκεκριμένο.
Γίνεται σαφής η εικόνα της κατάστασης μετά την ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών, όπως η παροχή νερού, η ηλεκτρική ενέργεια, οι δημόσιες μεταφορές, και η δημόσια υγειονομική περίθαλψη.
Τα γεγονότα που παρακολουθούμε άλλοτε παίρνουν τραγικές διαστάσεις, άλλοτε προκαλούν γέλιο, αλλά πάντα λειτουργούν ενθαρρυντικά για όσους έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά τις αρνητικές επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων. Επιπτώσεις των αποφάσεων που υπαγορεύονται από τους απρόσωπους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια  Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), για τους οποίους οι άνθρωποι δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα περισσότερο από αριθμούς

Tο ντοκιμαντέρ του Florian Opitz “Το μεγάλο ξεπούλημα – Der Grosse Ausverkauf”, δίνει λοιπόν μια εικόνα από το τι επιφέρει η ιδιωτικοποίηση σημαντικών και πολύτιμων αγαθών, όπως συμβαίνει ας πούμε με την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων (πχ στις Φιλιππίνες), του ηλεκτρικού ρεύματος (πχ στη Νότιο Αφρική) και των μέσων μαζικής μεταφοράς (πχ των φημισμένων τρένων στην Βρετανία) αλλά και του νερού (πχ στην Βολιβία –που απαγορεύεται και να χρησιμοποιήσεις αυτό το νερό που κυλάει “εκτός δικτύου”!).

Όλες αυτές οι καταστάσεις με τις αβάσταχτες χρεώσεις για αυτά τα αγαθά αλλά και της ταυτόχρονης αδιαφορίας των εταιρειών για την σωστή συντήρηση/λειτουργία έναντι του κέρδους (πχ των σιδηροδρομικών δικτύων που η συντήρησή τους πέρασε από εργολάβους σε υπεργολάβους… κλπ) αποτελούν άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο για την ζωή των κατοίκων αυτών των χωρών και περιγράφονται από τους ίδιους… μόνο που μερικές εικόνες λένε περισσότερα.
(Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)… AYTO AKΡΙΒΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ, ΜΕ ΤΑΧΙΣΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.)  L1

πηγή
3 Σχόλια

  • drummer11 on 22 Ιανουαρίου 2013 at 00:22

  Reblogged this on My Blog.

  • RYaN on 22 Ιανουαρίου 2013 at 02:41

  Όλα αυτά συμβαίνουν για δύο κυρίους λόγους:
  Ο πρώτος είναι η διαφορά μεταξύ ιδιωτικού και ιδιωτικοποιημένου. Το ιδιωτικό είναι κάτι που ξεκινάει κάποιος επιχειρηματίας από το μηδέν, ή από το ελάχιστο, το θεωρεί δικό του έργο και θέλει ή ελπίζει να βγάλει κέρδη από την παραγωγή του. Το ιδιωτικοποιημένο είναι ένα «κελεπούρι» που συνήθως πέφτει στα χέρια επιχειρηματικών «όρνεων» που έχουν στόχο είτε να κερδίσουν από τη μεταπώλησή του, είτε από προνομιακές συμβάσεις που θα τους παραχωρήσει σε πακέτο μαζί με το συμβόλαιο της πώλησης το κράτος-πωλητής.
  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσα πουλά το κράτος συνήθως έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων ολιγοπωλιακό σε βάθος χρόνου μετά την ιδιωτικοποίησή τους, οπότε έτσι παραβιάζεται κάθε αντιμονοπωλιακή αρχή λειτουργίας του καπιταλισμού και καταλήγει σε ασύστολη κερδοσκοπία από πλευράς του ιδιώτη.
  Ο ιδιώτης αυτός συνήθως μαζεύει όσο πιο πολλά μπορεί όσο πιο σύντομα γίνεται και στη συνέχεια εξαφανίζεται αφήνοντας τη χώρα, ή την περιοχή χωρίς καμία ενναλλακτική πηγή τροφοδοσίας του αγαθού που διαχειρίστηκε. Τότε το κράτος είναι αναγκασμένο να ξαναλειτουργήσει εκείνο αυτό που προηγουμένως πούλησε, απορροφώντας επιπλέον όλα τα «φέσια» που του άφησε ο επιτήδειος ιδιώτης…

  • 39nicos on 22 Ιανουαρίου 2013 at 22:28

  This article is sad to listen and watch that makes feel dizzy I dare not predict what may happen to my Country but I am convinced the worst has not yet. The only way to save the country is the people need to wake up and start a huge «save Greece program». Otherwise what I have seen in the documentary is soon coming..

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: