Μαρ 14 2014

Βρετανία: Έφυγε στα 88 του ο αριστερός Τόνι Μπεν

Ο Βρετανός πολιτικός του Εργατικού Κόμματος της Τόνι Μπεν, ο οποίος ήταν γόνος της αριστοκρατίας αλλά έγινε ένας από τους πιο γνωστούς αριστερούς πολιτικούς της χώρας, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

Ο Μπεν ήταν επί 50 χρόνια μέλος του κοινοβουλίου και επί 11 χρόνια υπουργός. Μολονότι δίχαζε στην κορύφωση της σταδιοδρομίας του, τα μετέπειτα χρόνια αγαπήθηκε από την κοινή γνώμη ως ένας πολιτικός που διατυπώνει ευθέως τη γνώμη του.

Σε δήλωσή τους, τα τέσσερα παιδιά του, ο Στίβεν, ο Χίλαρι, η Μελίσα και ο Τζόσουα, αναφέρουν πως ο Μπεν έφυγε γαλήνια νωρίς σήμερα το πρωί στην κατοικία του στο δυτικό Λονδίνο έχοντας γύρω του την οικογένειά του, έπειτα από σοβαρή ασθένεια.

«Πάνω απ’ όλα θα μας λείψει η αγάπη του που μας στήριξε σε όλη μας τη ζωή. Όμως μας παρηγορεί η ανάμνηση της μακράς και γεμάτης ζωής του, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, και είμαστε τόσο υπερήφανοι για την προσήλωσή του στο να βοηθάει τους άλλους, επιδιώκοντας να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο», αναφέρουν στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το BBC.

Τα παιδιά του Τόνι Μπεν δήλωσαν πως τα της κηδείας του θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.

Εγκώμια από πολιτικούς όλων των πλευρών άρχισαν αμέσως να δημοσιοποιούνται για τον Τόνι Μπεν, ο πατέρας και ο παππούς του οποίου ήταν πολιτικοί και ένας γιος του, ο Χίλαρι Μπεν, ήταν υπουργός στην τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών. Η εγγονή του, η Έμιλι ακολουθεί επίσης πολιτική σταδιοδρομία.

«Ο Τόνι Μπεν ήταν ένας υπέροχος συγγραφέας, ομιλητής και υπέρμαχος υποθέσεων. Δεν βαριόσουν ποτέ να τον ακούς, ακόμη κι αν διαφωνούσες μαζί του», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως ο Τόνι Μπεν «θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας υπέρμαχος των αδυνάτων, ένας σπουδαίος κοινοβουλευτικός κι ένας πολιτικός με πεποιθήσεις. Έλεγε τη γνώμη του και υποστήριζε τις αξίες του. Είτε συμφωνούσες μαζί του είτε διαφωνούσες μαζί του, όλοι ήξεραν πού στέκεται και τι υποστηρίζει».

Ο Τόνι Μπεν είχε εκλεγεί βουλευτής το Νοέμβριο του 1950 και είχε διατελέσει υπουργός υπό τους πρωθυπουργούς Χάρολντ Ουίλσον και Τζέιμς Κάλαχαν.

Σημαντική φυσιογνωμία της αριστεράς του Εργατικού Κόμματος, παραλίγο να εκλεγεί υπαρχηγός του το 1981 και συνέχισε αναδεικνυόμενος σε δημοφιλή δημόσιο ομιλητή, αντιπολεμικό ακτιβιστή και συγγραφέα πολιτικών ημερολογίων.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Τόνι Μπεν

Ο θάνατος του Τόνι Μπεν, ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας και πρωτεργάτη του διεθνούς αντινεοφιλελεύθερου κινήματος, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Τόνι Μπεν ηγήθηκε επί πολλά χρόνια της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος. Συνεργαζόταν στενά με τα εργατικά συνδικάτα, συμμετείχε ενεργά στο ευρωπαϊκό και διεθνές κίνημα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την ειρήνη, υπήρξε ασυμβίβαστος πολέμιος του πολέμου, της αποικιοκρατίας και της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Οραματιζόταν μια άλλη Ευρώπη των εργαζομένων, δημοκρατική, κοινωνική, ειρηνική, οικολογική και φιλειρηνική.

Πρωτοστάτησε σε πολλά κινήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους λαούς του κόσμου.
Τα τελευταία χρόνια είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία της κίνησης Coalition Resistance και είχε στηρίξει ενεργά το βρετανικό κίνημα αλληλεγγύης με τον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της εκστρατείας αλληλεγγύης με την Ελλάδα (Greece Solidarity Campaign)

Διατηρούσε στενές σχέσεις με την ελληνική αριστερά, παλαιότερα με τον Συνασπισμό και στη συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήνει πίσω του και μεγάλο συγγραφικό έργο, με ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του για τις ιδέες και τους αγώνες του Λόρδου Βύρωνα.

Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Τόνι Μπεν υπήρξε φλογερός υποστηρικτής της επιστροφής από τη Βρετανία των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους συντρόφους του και συναγωνιστές, που ήταν πολλοί, στη Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη.

Αρέσει σε %d bloggers: