Μαρ 16 2014

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ, Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΕΦΤΕΙ!

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Πανικός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Σαν να μην έφταναν τα αναμενόμενα άσχημα και καταστροφικά αποτελέσματα της ΝΔ στις ευρωεκλογές, έχει ο Σαμαράς να αντιμετωπίσει επιπλέον και τη βέβαιη εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο! Όλα πλέον δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο – για να μην πούμε αδύνατο – να μη διαλυθεί κυριολεκτικά το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό όμως συνεπάγεται ότι είναι μηδαμινές οι πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές, πρωτίστως λόγω της αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ.

Το ποσοστό του δύσκολα θα ξεπεράσει πια το 5% – 6%, όταν στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν 37% (για την ακρίβεια 36,64%) και στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, τέσσερις μήνες μετά τις ευρωεκλογές, είχε εκτοξευθεί στο 44% (43,92% για τους σχολαστικούς με τους αριθμούς). Η πτώση από το 37% και το 44% στο 5% σηματοδοτεί την οριστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Η μνημονιακή πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου διέλυσε κυριολεκτικά το κραταιό κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Όσο για τον ανεκδιήγητο Βενιζέλο, αυτός εξελίσσεται όντως σε «Ζίγδη του ΠΑΣΟΚ», όπως τον είχαμε χαρακτηρίσει, από το όνομα του Γιάννη Ζίγδη, του προέδρου του κλασικού κεντρώου κόμματος της ΕΔΗΚ που ενταφίασε πολιτικά το κόμμα του παραλαμβάνοντας το από το 11,95% μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1977 και οδηγώντας το στο… 0,4% (!) των βουλευτικών εκλογών του 1981. Όπως με την πολιτική Ζίγδη η ΕΔΗΚ δεν είχε λόγο ύπαρξης το 1981 και οι ψηφοφόροι της στράφηκαν ή στο ΠΑΣΟΚ – ο μεγαλύτερος όγκος τους – ή στη ΝΔ οι πολύ λιγότεροι, έτσι και η μνημονιακή πολιτική του Βαγγέλη Βενιζέλου αφαίρεσε κάθε λόγο ύπαρξης από το ΠΑΣΟΚ του 2014. Έχει απόλυτο δίκιο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης που λέει ότι η όλη διαδικασία θα έχει κατάληξη την πλήρη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ» και αυτό οφείλεται «στην πειθήνια και χωρίς ειρμό σύμπραξη με τη ΝΔ».

Τώρα πλέον κατάλαβαν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα τους έχει τελειώσει. «Πέθανε το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε!» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακή απόγνωση» έγραψε στα Νέα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Θέλω να επισημάνω πόσο ηλίθιοι είναι αυτοί που δεν με κάλεσαν» δήλωσε ο θόδωρος Πάγκαλος στο Μέγκα, εννοώντας το κάλεσμα στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ήδη… κατάξερης από πολιτικό δάκο Ελιάς που πήγε να φτιάξει ο Βενιζέλος για να προσεταιριστεί τη ΔΗΜΑΡ, αλλά του έφυγε και το μισό ΠΑΣΟΚ. Στο έσχατο σκαλοπάτι πολιτικής εξαθλίωσης έφτασε ο Βενιζέλος, ικετεύοντας τον… Γιωργάκη (!) να παρευρεθεί στη συνδιάσκεψη της Ελιάς του πολιτικού δάκου. Μέχρι που του είπε ότι «η επιτυχία της κυβέρνησης θα εξελιχθεί προς όφελος σου, αφού θα δικαιωθείς για τις επιλογές σου»! Ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς δηλαδή αναγνωρίζουν ότι συνεχίζουν την πολιτική του… τιτανοτεράστιου νου της πολιτικής Γιώργου Παπανδρέου, τον κατηγορούσε για «προδοσία»! Βράχος όμως ο Γιωργάκης. Αρνήθηκε κατηγορηματικά να πάει στη συνδιάσκεψη. «Το διακύβευμα στο οποίο έχει χρέος να ανταποκριθεί η δημοκρατική παράταξη ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη» απάντησε αγέρωχα.

Καθώς το ΠΑΣΟΚ διαλύεται, ο κάθε πικραμένος που κάποτε υπήρξε στέλεχος πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί το πτώμα του κόμματος. Μέχρι και ο… Σημίτης εμφανίσθηκε! Αναστήθηκε από το πολιτικό του μνήμα για να γίνει… Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Είναι τελείως «σαλταρισμένοι» οι άνθρωποι! «Πιστεύω ότι θα αποτελούσε την πιο χρήσιμη επιλογή ως επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο επί Σημίτη υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος ήταν στους 58, αλλά μόλις είδε ότι διαλύονται προσέγγισε τη ΔΗΜΑΡ. Ησύχασε έτσι κι ο Πάγκαλος, ο οποίος είχε πει αναφερόμενος στην κίνηση των 58 ότι «έχει συρρεύσει όλο το σημιταριό (!) και προσπαθεί να την κάνει σαν να είναι δική του». Το σημαντικότερο ίσως από όλα αυτά είναι ότι τόσο οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της χώρας όσο και οι Γερμανοί και Αμερικανοί θεωρούν πλέον οριστικά «τελειωμένο» το ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν δείχνει να ποντάρει στην επιβίωση του. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλες οι εφημερίδες που ανέκαθεν υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ τώρα υποστηρίζουν το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια μήπως και μπορέσουν να στήσουν όπως όπως έναν ακόμη κεντροαριστερό πόλο με την ελπίδα όχι βέβαια να αντικαταστήσει το κραταιό κάποτε ΠΑΣΟΚ, αλλά να προσεγγίσει το 5%. Να πάρει δηλαδή ψηφοφόρους από όσους φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην πάνε προς το ΣΥΡΙΖΑ, αποτρέποντας όσο είναι δυνατόν τη διόγκωση του ποσοστού του.

Η ουσία είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είναι πλέον πιθανότατο το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και να οδηγηθεί η χώρα σε βουλευτικές εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης πριν από το καλοκαίρι. Η απομάκρυνση της απεχθούς κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα είναι αναμφισβήτητα θετικό γεγονός, όσο αβέβαιο κι αν είναι τι θα γίνει με την επόμενη κυβέρνηση. Ο κοινωνικός πόλεμος θα είναι μακρύς.

*Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» της Κυριακής 16 Μαρτίου 2014


8 Σχόλια

1 ping

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 16 Μαρτίου 2014 at 14:06

  Το 5% – 6% αφορά ποσοστό εθνικών εκλογών που θα γινόντουσαν σήμερα. Στην πολύ πιο χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών, σε 2 μήνες από σήμερα και μετά από τις εξελίξεις της «διαπραγμάτευσης» (sic) με την τρόικα, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ.

  • Ισόνομος πολίτης on 16 Μαρτίου 2014 at 15:04

  Η αποθέωση της πολιτικής ευτέλειας με δήθεν αριστερό προφίλ και από κοντά, το σιγοντάρισμα «ενίων περιέργων»…… τηρούντων (σκόπιμα) το δήθεν «θολό» πολιτικό τους στίγμα..
  Είναι να μην τους παίρνεις στα σοβαρά και να ψάχνεις που και που να βρίσκεις έστω και κάποια νότα χιούμορ…που σπάνια στα γραπτά τους ενυπάρχει…
  Και αυτό γιατί δεν αντέχουν την όποια άλλη κριτική αντιμετώπιση…

  • RYaN on 16 Μαρτίου 2014 at 16:04

  Στο ΄»παζάρι» της πολιτικής εκτός από «πωλητές», «πελάτες» και «μέτοχοι», υπάρχουν και «οίκοι αξιολόγησης» 😉

  • RYaN on 16 Μαρτίου 2014 at 17:14

  Και από άλλα προφίλ:
  Τα… «σαράντα» του ΠΑΣΟΚ, Γράφει ο Σωτήρης Ξενάκης

  • nick on 17 Μαρτίου 2014 at 07:34

  παααααλι θα καταρεύσει η κυβέρνηση;
  και ποιός με το καλό θα αναλάβει;
  ο Αλέξης που το πιθανότερο ακόμα και τώρα σε μια χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας βρεθει δεύτερος;
  και με ποιούς;
  δεν μας λέτε εσεις που κάνετε τόσες χαρούλες για την επικείμενη κατάρευση.
  που έιναι εκείνο το τσουνάμι που απειλούσε;
  ενω αυτός τωρα κινδυνεύει απο ένα ρυάκι

  1. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η κομματοκρατία και δεν μπορεί να λυθεί παρά με θεσμοθέτηση της Κοινωνίας, η οποία σήμερα δεν συμμετέχει στο πολιτικό γίγνεσθαι.
   Πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικοί να “σώζουν” το οικόπεδο της Ελλάδος (για λογαριασμό των ξένων αφεντικών τους) και να αναγκαστούν να «σώζουν” και τους Έλληνες.
   Ακόμη καλλίτερα να απομακρυνθούν και να εγκαθιδρύσουμε Δημοκρατία.
   Η μόνη μας φιλοδοξία είναι να αφήσομε στα παιδιά μας μια χώρα στην οποία θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Διότι ακόμη και αν κάποιος φροντίσει αλλιώς και ιδιωτικά για τα παιδιά του, θα ζουν αυτά άραγε σε χώρα Δημοκρατική, ελεύθερη και αξιοπρεπή ?

  • Ισόνομος πολίτης on 17 Μαρτίου 2014 at 10:05

  Όλα αυτά μου θυμίζουν τον υπέροχο εκείνο μύθο του Αισώπου με την αλεπού και τα… «αχαμνά» του κριαριού….
  Εδώ θα πέσουν να τα φάω……….εκεί θα πέσουν…..
  Και στο τέλος έπεσε εκείνη…. κάτω ψόφια από την….πείνα…..

 1. Εξαιρετικός και διορατικός ο Κος Δελαστίκ.
  Ήθελα όμως να ρωτήσω:
  Είστε σίγουροι ότι ψηφίζουμε ?
  Απογραφή 2011: 9,5 εκατομ δημότες και 2,2 εκατ κάτω των 18.
  Πόσοι έπρεπε να είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ? Εγώ λέω 7,3 εκατομ
  Πόσοι ήσαν με βάση ιστοσελίδα του υπουργείου εσωτερικών ? 9,6 εκατομ ! Ω του θαύματος !
  2,6 εκατομ διαθέσιμα για μαγείρεμα από την ιδιωτική εταιρεία που βγάζει τα αποτελέσματα.
  Αλήθεια το υπουργείο γιατί δεν βγάζει τα αποτελέσματα ?
  Για να βγαίνουν πιο γρήγορα ?
  Μάαααλιστα !
  Συμμετέχουμε στις Δημοτικές για διάδοση της ιδέας θεσμοθέτησης της Κοινωνίας και όχι γιατί πιστεύομε στο σάπιο σύστημα τους http://dinameiskoinonias.blogspot.gr/

 1. […] Posted on 16/03/2014 by topakas ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ, Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΕΦΤΕΙ! […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: