Μαρ 16 2014

Rompuy – Barroso: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο και δεν θα υπάρξει αναγνώριση του αποτελέσματος του, επαναλαμβάνουν σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, καλώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα της.

«Όπως ανέφεραν και οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς του εδάφους της Ουκρανίας είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου. Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και δεν θα υπάρξει αναγνώριση του αποτελέσματος του», αναφέρουν στην ανακοίνωση που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

«Η λύση στην κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, στο πλαίσιο του ουκρανικού Συντάγματος καθώς και στην αυστηρή προσήλωση στα διεθνή πρότυπα. Μόνο μέσω της συνεργασίας στο πλαίσιο διπλωματικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της απευθείας συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μπορούμε να βρούμε μια λύση για την κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο και θα συνεχίσει να επιδιώκει τους στόχους αυτούς, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κανάλια .

Επαναλαμβάνουμε την έντονη καταδίκη της απρόκλητης παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στους αριθμούς πριν από την κρίση και στις περιοχές της μόνιμης παρουσίας τους με βάση και τις σχετικές συμφωνίες .

Με στόχο την προώθηση των στόχων αυτών, οι υπουργοί Εξωτερικών θα αξιολογήσουν αύριο την κατάσταση στις Βρυξέλλες και θα αποφασίσουν σχετικά με πρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. της 6ης Μαρτίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:www.capital.gr

Αρέσει σε %d bloggers: