Μαρ 17 2014

Ρεπορταζ απο την υποβολή διαπιστευτηρίων του Ρέντσι στα κεντρικά

Η πρώτη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού εκτός Ιταλίας

Ρέντσι: Η Γερμανία αποτελεί  για μας υπόδειγμα

«Πολύ εντυπωσιασμένη» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ από το πρόγραμμα  για τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το οποίο της παρουσίασε ο ίδιος κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα στο Βερολίνο.
«Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι με την Ιταλία. (Ο Ρέντσι) περιέγραψε τα σχέδιά του με κάθε λεπτομέρεια. Η βούληση της Ιταλίας να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα μήνυμα που υποδεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες», ανέφερε η Μέρκελ και πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Ιταλία επιδιώκει ακριβώς να εφαρμόσει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και με τα δύο συστατικά του στοιχεία, τόσο τη δημοσιονομική πειθαρχία όσο και την ανάπτυξη».

«Το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο, είναι μισογεμάτο και η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για να το γεμίσει», και κατέληξε: «Τους εύχομαι κάθε επιτυχία». Ο Ματέο Ρέντσι ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από τρεις εβδομάδες αντικαθιστώντας τον Ενρίκο Λέτα και υποσχόμενος μια «ριζική και άμεση αλλαγή».

Στο πρόγραμμα που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα προβλέπεται μεταξύ άλλων μείωση του φόρου για τα χαμηλότερα εισοδήματα, μέτρο που αγγίζει τα 10 δις ευρώ. Αναλυτές εκτιμούν πως η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου ελλείμματος. Ο Ρέντσι δήλωσε πως «σεβόμαστε όλα τα κριτήρια, η Ιταλία δεν θέλει να αποκλίνει, δε ζητά τίποτα, δεν θέλει να αλλάξει τους κανόνες, τους διευκρινίσαμε μαζί και είναι πολύ σημαντικοί».

Το Βερολίνο «δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλει» για την τήρηση αυτών των κανόνων, τόνισε ο Ρέντσι και σημείωσε πως η Γερμανία είναι «ο υπ’ αριθμόν ένα εταίρος μας, ένας προνομιακός εταίρος μας». Καταλήγοντας ανέφερε πως η Γερμανία αποτελεί υπόδειγμα σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί.

1 Σχόλιο

    • RYaN on 18 Μαρτίου 2014 at 01:20

    Η Ευρώπη βρήκε έναν νέο και άφθαρτο υπερασπιστή της στην Ιταλία. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, αυτή τη δουλειά την έχουν αναλάβει μονοπωλιακά τα πολιτικά βαμπίρ της κρίσης και κάποιοι διαπλεκόμενοι. Σκοτώνουν αυτό που λένε ότι πιστεύουν, μόνο και μόνο για να διασωθούν πολιτικά. Στην πραγματικότητα, σκοτώνουν οτιδήποτε για να διασωθούν, αλλά αυτό είναι γνωστό.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: