Μαρ 21 2014

Οι επιλογές των γερμανών σκλάβωσαν την ευρώπη με χρεος

Η κρίση 2008-2014 εκτόξευσε τα προβληματικά δάνεια στην Ευρώπη στα 1,28 τρισ ή 6 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας

Η 6ετής κρίση αύξησε τα προβληματικά δάνεια  κατά 770 δισεκ. ευρώ αποτελώντας ιστορικό ρεκόρ

Τα στοιχεία σοκάρουν και αποδεικνύουν πως μια οικονομική κρίση μπορεί βίαια να μετεξελιχθεί σε τραπεζική και κυρίως κοινωνική κρίση.
Οι σημαντικότεροι ποιοτικοί κοινωνικοί δείκτες ευημερίας είναι η ανεργία και τα NPLs non performing loans δηλαδή μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Προσοχή άλλο NPLs και άλλο κόκκινα δάνεια.
NPLs χαρακτηρίζονται τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται για διάστημα άνω των 90 ημερών.
Κόκκινα δάνεια είναι όσα χαρακτηρίζονται οριστικά ως ζημία και είναι μη εισπράξιμα από τις τράπεζες συνήθως άνω των 180 ή 360 ημερών.
Η ανεργία λόγω της κρίσης σε όλη την Ευρώπη αυξάνεται και επειδή λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο με τα δάνεια….αυξήθηκαν τα προβληματικά δάνεια σε επίπεδα ρεκόρ.
Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αν υπάρξει βελτίωση στην οικονομία η βελτίωση στα NPLs έρχεται με ετεροχρονισμό φάσης δηλαδή μετά από 3 έως 5 τρίμηνα.
Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη που ξέσπασε το 2008 και διαρκεί έως σήμερα ειδικά στην Ελλάδα του 2014 αύξησε τα προβληματικά δάνεια σε επίπεδα ρεκόρ.
Ειδικά στην Ελλάδα το 2008 τα προβληματικά δάνεια ήταν…..12 δισεκ. ευρώ και έχουν φθάσει στα 72 δισεκ. ευρώ δηλαδή σχεδόν 6 φορές υψηλότερα.
Η Ελλάδα ωστόσο δεν ήταν….η χειρότερη καθώς οι Ιρλανδικές τράπεζες βρέθηκαν από τα 15 στα 140 δισεκ. που αποτελεί την χειρότερη επίδοση παγκοσμίως.
Το 2008 τα προβληματικά δάνεια στην Ευρώπη ήταν περίπου 500 δισεκ. και στο τέλος του 2013 – αρχές του 2014  έφθασαν τα 1,28 τρισεκ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια.
Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στην Ευρώπη ισοδυναμούν όσο 4 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Σε απόλυτα μεγέθη οι Γερμανικές τράπεζες εμφανίζουν τα περισσότερα NPLs με 177 δισεκ. ευρώ μαζί με τις Ισπανικές στα 180 δισεκ. ενώ τα λιγότερα οι Φιλανδικές τράπεζες περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ.
Σε επίπεδο ποσοστού μεταβολής η Ιρλανδία και η Ελλάδα εμφάνισαν την μεγαλύτερη αύξηση.
Στην Ιρλανδία δημιουργήθηκε η ΝΑΜΑ όπου εντάχθηκαν 74 δισεκ. στεγαστικά δάνεια ενώ στην Ελλάδα τα NPLs έχουν φθάσει τα 72 δισεκ. ευρώ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Τουρκία τα NPLs είναι μόλις 10-11 δισεκ. ευρώ παρά το μέγεθος της οικονομίας.
Τα στοιχεία προφανώς σοκάρουν, τα προβληματικά δάνεια στην Ευρώπη είναι 1,28 τρισεκ. ευρώ όσο 6 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος που διαμορφώνεται στα 183 δισεκ. ευρώ.
Τα στοιχεία σίγουρα είναι σοκαριστικά αλλά το ερώτημα είναι πως μπορεί να αναχαιτιστεί αυτή η επικίνδυνη ασθένεια που πλήττει την ανάπτυξη, τις τράπεζες και τα κεφάλαια τους, τις κοινωνίες και που αποτελεί το μεγαλύτερο διάχυτο οικονομικό πρόβλημα των οικονομιών της αγοράς;
Η ανάπτυξη και η ριζική αναδιαμόρφωση των μοντέλων χορήγησης δανείων και αξιολόγησης του πιστωτικού ρίσκου είναι τα 3 βασικά όπλα απέναντι σε αυτή την ασθένεια.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να προστατευθούν όταν ξεσπάσει η κρίση γιατί τα δάνεια έρχονται από το παρελθόν και δεν μπορούν να ελεγχθούν.
Ωστόσο μπορεί να φαίνεται….προκλητικό αλλά ο καλύτερος τρόπος για να μην παρουσιαστούν ακραία κρούσματα της ασθένειας των NPLs στην Ελλάδα και την Ευρώπη….είναι τα λιγότερα δάνεια.
Η θεραπεία κατόπιν εορτής και εφόσον έχει εξελιχθεί η νόσος είναι πολύ δύσκολη.
Δυστυχώς το μόνο όπλο για να προστατευθεί μια τράπεζα είναι οι συντηρητικές χορηγήσεις και όχι τα αθρόα δάνεια.
Το μοντέλο ανάπτυξης των τραπεζών αλλάζει ριζικά οι τράπεζες θα δίνουν λιγότερα και με αυστηρότερα κριτήρια δάνεια που θα τις διασφαλίσει ώστε να μην επαναληφθεί το χάος της περιόδου 2008 με 2014.

πληροφορίες από Bankingnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: