Μαρ 22 2014

Ευρωφόβος για την ρωσική αρκούδα

Ανησυχία Γιούνκερ για το μέλλον της ΥπερδνειστερίαςΑνησυχία Γιούνκερ για το μέλλον της Υπερδνειστερίας

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να σπεύσει να συνάψει μια συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία, προκειμένου να αποτρέψει το να γίνει η χώρα αυτή ο επόμενος στόχος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, είπε, μπορεί να προσαρτήσει ένα τμήμα της.

«Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, είναι πολύ επείγον οι Ευρωπαίοι να υπογράψουν τη συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες» δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Die Welt am Sonntag».

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας 3,5 εκατ. κατοίκων, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε κινήσεις για την προσάρτηση της Υπερδνειστερίας, μιας περιοχής όπου καταγράφονται αυτονομιστικές τάσεις, με τον τρόπο που προσάρτησε την Κριμαία της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της χώρας αντέδρασε έτσι στις δηλώσεις του προέδρου του αυτονομιστή προέδρου της τοπικής Βουλής, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να προσαρτήσει την περιοχή, η οποία κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους και αποσχίστηκε από τη Μολδαβία το 1990, έναν χρόνο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Πρέπει να αποτρέψουμε το σχέδιο του Πούτιν, πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να κάνει στη Μολδαβία αυτό που έκανε στην Κριμαία» δήλωσε ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της Welt.

«Σε διαφορετική περίπτωση η Μολδαβία μπορεί να γίνει το επόμενο θύμα της ρωσικής επιθετικότητας. Ο Πούτιν αντιδρά στις ενέργειες της ΕΕ μόνον όταν καθιστούμε σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε τη συμπεριφορά του» είπε ο Γιούνκερ, ο υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η Μολδαβία διαπραγματεύεται από το 2013 μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει να ολοκληρώσει την διαδικασία αυτή ως τα τέλη του 2014. Είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες στην Ευρώπη, έχει φιλοδυτικές κυβερνήσεις από το 2009 και η σχέση της με τη Ρωσία -από την οποία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνει- χαρακτηρίζεται δύσκολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 Σχόλια

  • RYaN on 22 Μαρτίου 2014 at 21:23

  Ο Πούτιν (όπως και δήλωσε) τελείωσε προς Δυσμάς. Το deal ήταν παίρνω Κριμέα και δεν διασπώ Ουκρανία.
  Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι τελείωσε και προς Ανατολάς.
  Εκεί υπάρχουν μία σειρά από κράτη που προήλθαν από την πρώην ΕΣΣΔ, τα οποία θα σκέφτονταν σοβαρά να συνάψουν μία πιο σφιχτή συνομοσπονδία με τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό άρθρο εδώ.
  Φυσικά, αυτό θα τσαντίσει πολύ περισσότερο την Ουάσινγκτον, η οποία είδε κι έπαθε να εγκατασταθεί σε Αφγανιστάν – Πακιστάν, ώστε να ελέγχει τους ενεργειακούς διαύλους Ιράν-Ινδίας-Κίνας.

   • RYaN on 23 Μαρτίου 2014 at 01:40

   Πάντως (προς το παρόν) είναι απορίας άξιον, γιατί η Ευρώπη θέλει περισσότερη ένταση προς Δυσμάς.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: