Μαρ 23 2014

Εθνικό αυτογκόλ απο Βενιζέλο στο ζήτημα του χρεους

venizelos3009

Βενιζέλος: Επιθετική κίνηση τυχόν κούρεμα του χρέους

Ως βιώσιμο θεωρεί το ελληνικό χρέος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση «ανοίγει ένα πολιτικό μέτωπο χωρίς κανέναν πρακτικό λόγο και χωρίς αποτέλεσμα» απέναντι στα κράτη – δανειστές της Ελλάδας. Παρέμβαση από ΔΗΜΑΡ.

«Όταν λέμε ότι θα κουρευτεί το χρέος το οποίο κατέχουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης, αυτό είναι μία κίνηση επιθετική κατά των εκλογικών σωμάτων και των Κοινοβουλίων αυτών των κρατών, που ανοίγει ένα πολιτικό μέτωπο χωρίς κανέναν πρακτικό λόγο και χωρίς αποτέλεσμα.»

Το παραπάνω ανάφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», χαρακτηρίζοντας ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο για τους λόγους που έχει εξηγήσει καλύτερα από κάθε άλλον ο επικεφαλής του ESM ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ: Γιατί είναι ένα χρέος που βρίσκεται κατά το 80% εκτός αγοράς, κατέχεται από τους θεσμικούς μας εταίρους, άρα δεν κατέχεται από επιθετικούς κερδοσκόπους-κομιστές. Είναι ένα χρέος που έχει πάρα πολύ καλούς όρους, περίοδο χάριτος, μεγάλη μέση διάρκεια, μικρά επιτόκια, πολύ καλή ταξινόμηση λήξεων…»

»…Το ελληνικό χρέος έχει ήδη «κουρευτεί» κατά ένα ποσοστό που φτάνει το εντυπωσιακό 65% του ΑΕΠ! Είναι το μεγαλύτερο «κούρεμα» που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο ιστορικά, φτάνει τα 125 δισ. ευρώ. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια ιστορική πράξη, που ελαφρύνει τις επόμενες γενιές. Όταν λέμε τώρα, λοιπόν, ότι θα «κουρευτεί» το χρέος το οποίο κατέχουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης, αυτό είναι μία κίνηση επιθετική κατά των εκλογικών σωμάτων και των Κοινοβουλίων αυτών των κρατών, που ανοίγει ένα πολιτικό μέτωπο χωρίς κανέναν πρακτικό λόγο και χωρίς αποτέλεσμα.»

ΔΗΜΑΡ: «Μονόδρομος το κούρεμα»

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, η Δημοκρατική Αριστερά, με σχόλιό της, υπογράμμισε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως το κούρεμα είναι μονόδρομος.

«Η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί βιωσιμότητας του χρέους, αποκαλύπτει την αντίληψη με την οποία θα προσέλθει ο ίδιος και η κυβέρνηση στην όποια διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι, παρά τις βεβαιότητες του κ. Βενιζέλου, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς και ότι η αναδιάρθρωση του ειναι μονόδρομος για την οικονομία και την κοινωνία.»

Αρέσει σε %d bloggers: