Μαρ 23 2014

Δεν πήγαν στις κάλπες οι Γάλλοι

Δεν πήγαν στις κάλπες οι Γάλλοι

Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Γαλλία, στις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να υποστούν απώλειες.

Οι εκλογείς σε 37.000 πόλεις και δήμους κλήθηκαν να ψηφίσουν σε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται η πρώτη κρίσιμη εκλογική δοκιμασία για τον Ολάντ, δύο χρόνια αφού ανέλαβε την εξουσία.

Ο Ολάντ ψήφισε στην Τουλ, στην κεντρική Γαλλία, όπου ήταν άλλοτε δήμαρχος.

Ως το μεσημέρι, η συμμετοχή ανερχόταν στο 23,16%. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η συνολική συμμετοχή και στους δύο γύρους δεν αναμένεται να φθάσει το 66,5% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το 2008.

Η ανεργία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, αλλά και οι κακές επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας αναμενόταν να πλήξουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), αλλά και το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί δέχεται επίσης επικρίσεις λόγω των εσωκομματικών συγκρούσεων και διαφόρων σκανδάλων. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να επωφεληθεί.

Περίπου 44,8 εκατ. πολίτες είναι εγγεγραμμένοι και έχουν δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ των 930.000 υποψηφίων μελών δημοτικών συμβουλίων. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την 30ή Μαρτίου εκεί όπου δεν θα υπάρξει νίκη κάποιου συνδυασμού από τον πρώτο γύρο.

Μια από τις πιο σημαντικές μάχες δίνεται για την δημαρχία του Παρισιού, όπου επικρατέστερες μεταξύ των υποψηφίων είναι η Αν Ινταλγκό των Σοσιαλιστών και η Ναταλί Κοσιουκό-Μοριζέ του UMP. Η μάχη ανάμεσά τους θα κρίνει ποια θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Παρότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν την Ινταλγκό να έχει ένα προβάδισμα, μια πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Monde κατέδειξε ότι το PS κινδυνεύει να απολέσει ακόμη και 85 πόλεις από τις 500 όπου έχει εκλέξει δημάρχους.

www.enikos.gr

Αρέσει σε %d bloggers: