Μαρ 24 2014

ΙΣΑ: «Αν το Υπουργείο Υγείας δεν αναλάβει τις ευθύνες του θα αναλάβουμε εμείς το ρόλο του κράτους»

Σπάει ρεκόρ στη θνητότητα της γρίπης η Ελλάδα. Εκστρατεία ζωής από τον Ιατρικό σύλλογό Αθηνών.

Απολογισμός θανάτου η επιδημία της γρίπης στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι καταγγέλλει ο ΙΣΑ για την αδράνεια του υπουργείου Υγείας

Ευρωπαϊκά ρεκόρ στη θνητότητα της γρίπης σπάει φέτος η χώρα μας, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος ετοιμάζει εκστρατεία πρόληψης για το 2014-2015, αναλαμβάνοντας το ρόλο του, μέχρι σήμερα ανύπαρκτου, κράτους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΙΣΑ, επισημαίνεται ότι από όλο τον πληθυσμό, πλήττονται περισσότερο τα παιδιά 5-14 ετών, στα οποία κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός ενώ συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει για το πέρασμα της γρίπης από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα μ’ αυτά, που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Ελλάδα των 11.262.000 κατοίκων μετράει μέχρι στιγμής φέτος 106 θανάτους. Πέρσι είχαν καταγραφεί 49 απώλειες από τη γρίπη στη χώρα. Την ίδια ώρα η Γαλλία των περίπου 65.000.000 κατοίκων έχει 52 θανάτους, η Ισπανία των 46.000.000 κατοίκων 155 θανάτους και η Ρουμανία των 21.000.000 κατοίκων 4 θανάτους.

«Ας σημειωθεί δε ότι στις χώρες αυτές με τους ελάχιστους έως μηδενικούς θανάτους σε πενταπλάσιους και εξαπλάσιους πληθυσμούς της δικής μας, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν, κατά πολύ, τη μετάδοση της γρίπης σε σχέση με την Ελλάδα του ήλιου και της καλοκαιρίας. Αυτό όμως που αδιαμφισβήτητα έχουν όλες αυτές οι χώρες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι μια σταθερή και αποτελεσματική εθνική εμβολιαστική πολιτική χωρίς παρεκκλίσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Αν το κράτος δεν αναλάβει τις ευθύνες του, θα αναλάβουμε εμείς το ρόλο του κράτους»

«Η Δημόσια Υγεία είναι υποχρέωση του κράτους. Το φαινόμενο καταδεικνύει την τραγική αδιαφορία αυτών που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της Υγείας του ελληνικού λαού, όταν αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με ένα εμβόλιο των 6 ευρώ!! Αν υπήρχε μια εθνική πολιτική πρόληψης με συνέχεια και συνέπεια, τότε και οι φαρμακοβιομηχανίες θα μεριμνούσαν για επαρκείς ποσότητες εμβολίων κάθε χρόνο. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι και πέρυσι, που επεστράφησαν προς καταστροφή πολλά εμβόλια, είχαμε από έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής 49 θανάτους», σημειώνει ο ΙΣΑ και προσθέτει:

«Αν και φέτος, μετά από 106 θανάτους, το Υπουργείο υγείας δεν αναλάβει τις ευθύνες του για μια αποτελεσματική εμβολιαστική πολιτική πρόληψης, τότε, σε αντίθεση με τους κανόνες όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και για να μην πεθάνουν αδίκως αλλοι ασθενείς, θα αναλάβουμε εμείς το ρόλο του κράτους, μαζί με όλους τους επιστημονικούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς της χωρας, όπως ακριβώς κάναμε και στην περίθαλψη εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος, μίλησε για μια Εκστρατεία Πρόληψης για τη γρίπη 2014-2015, που αναμένεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλες της δομές προαγωγής υγείας κάθε τοπικής κοινωνίας».

Ο ΙΣΑ καλεί όλους τους γιατρούς μέλη του να συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία ζωής για τους αρρώστους τους που πρόκειται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο 2014 με κύριους άξονες:

1) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού,

2) τη διαρκή ενημέρωση των γιατρών βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για το πότε και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν,

3) την παρακολούθηση των ασθενών υψηλού κινδύνου της Αθήνας από τους γιατρούς μέλη του ΙΣΑ,

4) τη διαρκή εκτίμηση του κινδύνου νόσησης καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2014-2015 και

5) την παράλληλη διαφύλαξη της υγείας της κοινότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής λοιμικότητας, υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού και άσχημων υγειονομικών συνθηκών.

«Πιστεύουμε ότι η προστασία του ελληνικού λαού και η προφύλαξη των ασθενών και των υγιών πολιτών της χώρας μας είναι ζήτημα εθνικό και πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Αρέσει σε %d bloggers: