Μαρ 25 2014

Η τύχη της Εθνικής Τράπεζας θα κριθεί από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

stourn_tourk_2markets

Κράτος και ΕΤΕ αναζητούν την «αόρατη χείρα» (της αγοράς)

Πού θα βρει η Εθνική τα λεφτά για την ΑΜΚ ? : Σε τρεις εβδομάδες η ανακοίνωση για την κάλυψη των 2,2 δισ. ευρώ

Η υπόθεση της Εθνικής είναι ίσως η πιο δύσκολη, επειδή αφενός το ποσό είναι μεγάλο (σ.σ.: 2,2 δισ. ευρώ) και αφετέρου πρέπει να αποφευχθεί η λύση μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου…», υποστήριξε στο «Κ» αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε για το πώς η κυβέρνηση βλέπει να απαντάται στο capital plan της Εθνικής η κάλυψη των απαιτήσεων των stress tests της ΤτΕ.

Το ίδιο στέλεχος παραδέχτηκε ότι η «τεχνική» της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου φαίνεται αυτήν τη στιγμή η πλέον κατάλληλη, δεδομένης της συγκυρίας, αλλά «σίγουρα δεν θα καλύψει όλες τις ανάγκες της (σ.σ.: της Εθνικής Τράπεζας) μόνο με αυτό το ομόλογο που μου είπατε… Είναι προφανές ότι, τώρα που μιλάμε, η διοίκηση της ΕΤΕ αναζητά τους τρόπους για να πετύχει τους επιδιωκόμενους στόχους της…».

Ο αποκλεισμός του ενδεχομένου μιας ΑΜΚ έχει να κάνει με την αποφυγή απομείωσης της θέσης των νυν μετόχων.

Και, βέβαια, αποκλείεται κάθε εμπλοκή του ΤΧΣ, η οποία θα επέφερε την άμεση παρέμβαση του κ. Αλμούνια και της DGCom, που έχει γίνει το φόβητρο, στο μεταξύ, για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, η παρουσία των monitoring trustees (κοινοτικοί υπάλληλοι που καταγράφουν την πορεία των μεγεθών) και στις τέσσερις τράπεζες επιτρέπει στον κ. Αλμούνια να είναι σε άμεση γνώση κάθε κίνησης που εμπλέκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «κρατικά» κεφάλαια από το ΤΧΣ στη διαχείριση των τραπεζών…

Από την πλευρά στελεχών της DGCom επισημαίνεται ότι κάθε κίνηση που «θα ενισχύει την τράπεζα με ιδιωτικά και όχι κεφάλαια των Ευρωπαίων φορολογουμένων» είναι ευπρόσδεκτη και δεν τους αφορά είτε προέρχεται από ΑΜΚ, είτε από εκδόσεις ομολογιακών δανείων, είτε από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (όπως, π.χ., ποσοστό της Finansbank, η οποία σχετικά πρόσφατα αγόρασε έναν ουρανοξύστη στην Κωνσταντινούπολη).

Με την έκδοση του ομολογιακού αποφεύγεται το περαιτέρω dilution των μετόχων, μεταξύ των οποίων την ισχυρή θέση διαθέτει πλέον ο όμιλος Λάτση, και δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας με αποδοτικούς όρους και για τις δύο πλευρές, τράπεζα και επενδυτές/μετόχους. Για την πώληση του ποσοστού της Finansbank, που εκκρεμεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, οι επιφυλάξεις συνδέονται κυρίως με την εξέλιξη της κατάστασης στη γειτονική Τουρκία, αλλά και με επενδυτικές επιλογές που έχουν γίνει κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Η απόφαση

Η επιλογή της κάλυψης του βασικού μέρους των κεφαλαιακών αναγκών μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, έχει γίνει εδώ και καιρό, αλλά έχει σκοντάψει στο κατά πόσο η έκδοση αυτή θα πρέπει να γίνει πριν ή μετά την επανεμφάνιση του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων.

Η κατάληξη, όπως αναφέρεται από τους ίδιους κύκλους, είναι ότι, λόγω του μεγέθους της, η έκδοση ομολογιακού δανείου (με δικαίωμα μετατρεψιμότητας σε μετοχές) από την Εθνική πρέπει να ακολουθήσει εκείνη του υπουργείου Οικονομικών.

Οι σχετικές συνεννοήσεις έχουν πυκνώσει τελευταία, με θετικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποτελέσματα, και, εκτός απροόπτου, δείχνουν να καταλήγουν σε έναν συνδυασμό του ομολογιακού δανείου με αξιοποίηση παγίων «μετά την έκδοση του κρατικού ομολόγου», με στόχο την επίτευξη χαμηλότερου επιτοκίου.

Αν ο σχεδιασμός αυτός τηρηθεί, σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα θα βγει στις αγορές μετά τα μέσα Μαΐου.

Η συγκυρία, όπως απέδειξε και η έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς για το απλό ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης, ευνοεί την κάλυψη του μετατρέψιμου ομολογιακού, το οποίο θα υπερκαλύπτει το 60%-70% των κεφαλαιακών απαιτήσεων του stress test.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ευρωπαϊκών επενδυτικών ταμείων, «οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση αποδόσεων» και η Ελλάδα συγκεντρώνει την προσοχή τους, «καθώς δεν υπάρχουν ακόμη πολλά μέρη στην Ε.Ε. με μεγάλα περιθώρια αποδόσεων…».

Στην Εθνική Τράπεζα υποστηρίζουν ότι, καθώς το σενάριο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας καθίσταται όλο και πιο πειστικό, διευκολύνει την τράπεζα στο να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πάγια που διαθέτει, μεταξύ άλλων και για τον σκοπό της άντλησης κεφαλαίων.

Πάντως, από την πλευρά των διοικητικών στελεχών της Εθνικής Τράπεζας, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει κάθετη άρνηση για παροχή πληροφόρησης όσον αφορά τον σχεδιασμό της για την κάλυψη των 2,2 δισ. ευρώ μέχρι και την κατάθεση του capital plan στην ΤτΕ, που θα γίνει στα μέσα του επόμενου μήνα.

Έχει ξεκαθαριστεί, επίσης, ότι η ΕΤΕ δεν πρόκειται να αυξήσει τα ζητούμενα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών.

Οι αναφορές στελεχών της κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αφήνουν ανοιχτό, πάντως, το ενδεχόμενο πώλησης θυγατρικών εν όλω ή σε υψηλά ποσοστά για την εσωτερική παραγωγή κεφαλαίων, σε συνάρτηση με τη βελτίωση του συνολικού κλίματος στην οικονομία.

Η ΕΚΤ, τα επιπλέον κεφάλαια και τα σενάρια νέων συγχωνεύσεων

Η καταρχήν συμφωνία για την άμεση προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης με τη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM) και του υποστηρικτικού Ταμείου αποσύρει και το τελευταίο εμπόδιο για τη δρομολόγηση των stress tests από την ΕΚΤ.

Η διαδικασία, που πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, θα βρει τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες ήδη ανακεφαλαιοποιημένες από τα stress tests της ΤτΕ με 6,4 δισ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Παρ΄ όλα αυτά, τόσο το τελευταίο report της τρόικας όσο και οι αναλυτές μεγάλων επενδυτικών τραπεζών υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες επιπλέον ανάγκες σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης των συνυπολογισμένων σεναρίων βάσης για την οικονομία.

Το γεγονός ότι θα έχει ήδη προηγηθεί η χρήση ΑΜΚ και ομολογιακών εκδόσεων λίγους μήνες πριν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επανεμφάνιση σεναρίων συγχωνεύσεων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, τόσο η ΤτΕ όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ΤΧΣ κρατούν επιφυλακτική στάση, υπενθυμίζοντας τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων του ΤΧΣ.

capital.gr  (Από τους Γιάννη Αγγέλη, Μαρίνα Μάνη)

Αρέσει σε %d bloggers: