Μαρ 27 2014

Η Χαρικλώ είναι ο πρώτος αστεροειδής με Δαχτυλίδι και ελληνικό όνομα

H 10199 Χαρικλώ (αγγλικά:Chariklo) είναι ένας αστεροειδής με τροχιά γύρω από τον Ήλιο, μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού. Είναι ο μεγαλύτερος γνωστός κένταυρος.

Ανακαλύφθηκε από τον James V. Scotti, από το πρόγραμμα «Spacewatch» στις 15 Φεβρουαρίου του 1997. Το όνομά προέρχεται από την Ναϊάδα νύμφη Χαρικλώ, σύζυγο του Χείρωνα και κόρη του Απόλλωνα.

Μία φωτομετρική μελέτη το 2001 δεν ήταν ικανή να καταγράψει μία συγκεκριμένη περίοδο της πορείας της. Η υπέρυθρη ανάλυση της Χαρικλώ εντόπισε πάγο από νερό στην επιφάνεια της.Η διάμετρός της εκτιμάται πως είναι 258 χλμ.

Στις 26 Μαρτιου 2014 οι αστρονόμοι ανακοινωσαν ότι έχει δαχτυλίδι γύρω της όπως θα αρμοζε  ίσως σε μια κυρία.

Οι κένταυροι πιστεύεται πως προέρχονται από την ζώνη του Κάιπερ και είναι σε δυναμική ασταθή τροχιά που τους οδηγεί άλλοτε σε εκτίναξη από το ηλιακό σύστημα, λόγω αλληλεπιδράσεων με έναν πλανήτη είτε τον ήλιο, είτε σε έλξη με κάποιον κομήτη μικρής περιόδου

Η τροχιά της Χαρικλώ είναι πιό σταθερή και εκτιμάται πως έχει μία μεγάλη τροχιακή ημι-ζωή περίπου 10,3 εκατομ. χρόνια.

wikipedia CNN

2 Σχόλια

    • varanus komodoensis on 27 Μαρτίου 2014 at 03:11

    ΡΕ ΧΕΣΕ ΤΗ ΧΑΡΙΚΛΩ ΡΕ ΚΟΥΡΑΔΟΜΠΛΟΓΚΕΡ,ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕΣ ΡΕ ΑΛΗΤΗ….ΑΛΒΑΝΟΣ ΓΑΡ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ..ΕΝΩ ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΚΑΡΙΖΕΣ ΚΑΝΑ ΧΡΟΝΟ….ΟΥΣΤ ΡΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟΤΣΙΜΠΟΥΚΟ…

    • RYaN on 27 Μαρτίου 2014 at 22:15

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: