Μαρ 28 2014

Ίσως οι νεοφιλελεύθεροι να λαδώνονται για να ανοίξουν τις αγορές

Στην χώρα του Τομπούλογλου -πιστέψτε το- ότι οι αγορές ανοίγουν σε ξένα καρτέλ «τζαμπαντάν»  για  μόνο για το συμφέρον του καταναλωτή.

Η  Γαλλική αυτοκινητο-βιομηχανία απολαμβάνει καθεστώς προστατευτισμού στην Γαλλία όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι και για αυτό τον λόγο η Κίνα προσέφυγε εναντίον  της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Επιπλέον το 2009 εν μέσω κρίσης η γαλλική κυβέρνηση  ενίσχυσε με χαμηλότοκα δάνεια  τις αυτοκινητοβιομηχανίες    για να μην κλείσουν όπως αναφέρει η ελευθεροτυπία.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα κρατικής στήριξης σε ιδιωτική επιχείρηση είναι εκείνη που έδωσε  η γαλλική κυβέρνηση το 2012 στην αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot-Citroen όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ.

Γι όλα  αυτά κάνεις κανείς Γάλλος νεοφιλελεύθερος υπουργός η άλλος δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Γάλλοι πολίτες, θα πληρώσουν τόσο  την ενίσχυση της γαλλικής αυτοκινητο-βιομηχανίας όσο και τα ακριβότερα προϊόντα της. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι  ο συγκεκριμένος κλάδος δίνει ζωή στην Γαλλική οικονομια. Οι πολίτες προτιμούν τα προϊόντα τους καθώς αυτές δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, δουλειά, εισοδήματα και εξαγωγές.

Στην πραγματικότητα με πολιτικές επιλογές και αποφάσεις κρυφού προστατευτισμού οι  Γαλλοι έχουν καταφέρει  να κρατήσουν την παράγωγη κρασιού, τυριών, κρέατος γάλακτος αυτοκίνητων και οπλικών συστημάτων και δ4εκαδων άλλων κλάδων έχοντας τελικά καταφέρει  αξιοζήλευτες επιδόσεις στην οικονομια τους.

Ταυτόχρονα η Γερμανία  μόλις πριν λίγες εβδομάδες εξασφάλισε την εξαίρεση γερμανικών τραπεζών από τον έλεγχο της ΕΚΤ δηλαδη ένα μίνι καθεστώς προστατευτισμού.

Στο αντιποδα εμείς προτάσσοντας το συμφέρον του καταναλωτή λειτουργούμε συνεχώς κατά της εθνικής μας οικονομιας.

Εδώ και δεκαετίες αντί για προστατευτισμό ανοίγουμε συνεχώς  τις δικές μας αγορές στις οποίες υπάρχουν κερδοφόρες ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για δεκαετίες οδηγούμε στην συρρίκνωση ολόκληρους κλάδους και ομολογούμε πως το κανουμε για να ανοίξουν οι αγορές στα ξένα καρτέλ. Για να μπορεί και ο ξένος  κεφαλαιοκράτης  να τρώει από εκεί που τρέφονταν εως τώρα η ελληνική οικονομια.

Με πρόσχημα  το συμφέρον του καταναλωτή στο φθηνό εισαγόμενο ρούχο και παπούτσι ανοίξαμετην αγορά σε όλα τα κινέζικα προϊόντα καταστρέφοντας την ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία ρούχων-παπουτσιών δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους.

Με πρόσχημα το συμφέρον του καταναλωτή στη φθηνότερη Ζάχαρη αφήσαμε να χαθούν ποσοστώσεις της χώρας και τελικά κλείσαμε  τρία εργοστάσια ζαχάρεως της ΕΒΖ και καταστρέψαμε την τευτλοκαλιέργεια παραχωρώντας την σε πανίσχυρα κεντροευρωπαϊκά καρτέλ ζάχαρης.

Με πρόσχημα  το συμφέρον του καταναλωτή και την δημόσια υγεία αφήσαμε να χαθούν ποσοστώσεις της χώρας και τελικά καταστρέψαμε ολοσχερώς την παράγωγη καπνού παραχωρώντας την ολόκληρη σε άλλες χώρες με λιγότερες ευαισθησίες και φυσικά πιο ισχυρά καρτέλ.

Με πρόσχημα  το συμφέρον του καταναλωτή στο φθηνό ψάρι καταστρέψαμε την παράκτια αλιεία μας μας ανοίγοντας την αγορά μας  στους εισαγωγείς ψαριών από την Σενεγαλη και την Τουρκία και ενώ  είμαστε ναυτική χώρα.

Ανοίγει η αγορά στο ξένο Γάλα

Με πρόσχημα  το συμφέρον του καταναλωτή ανοίξαμε τις αγορές στους εισαγωγείς λαδιού, στους Ιταλούς και τους Ισπανούς  με τα ισχυρότερα Καρτελ. Σαν αποτελέσματα σήμερα ολόκληρη Ελλάδα με το καλύτερο λάδι του κόσμου να μην έχει  τεράστιες γνωστές μονάδες τυποποίησης και να αναγκάζεται να το εξάγει χύμα.

Με πρόσχημα  το συμφέρον του καταναλωτή ανοίξαμε τις αγορές στους εισαγωγείς  τροφίμων και κάθε άλλου είδους και γεμίσαμε τα ράφια  των σουπερ μάρκετ με ντομάτες Βελγίου ρύζι Τουρκίας  και λεμόνια Αργεντινής. Ανοίξαμε την ελληνική αγορά σε κάθε μικρό  ή μεγαλύτερο  ξένο Καρτελ.

Με πρόσχημα  το συμφέρον του καταναλωτή  χωρίς προστατευτισμό μειωνουμε συνεχώς την λιγοστή κρεατοπαραγωγή και κάθε μικρο η μεγαλύτερο τομέα της εθνικής οικονομιας μας πλην εκείνης των κατασκευών μεγάλων οδικών έργων.

Τώρα πάλι διαλύουν την γαλακτοπαραγωγή.  Με πρόσχημα  το συμφέρον του καταναλωτή ανοίγουμε τις αγορές σε πανίσχυρα κεντροαευρωπαϊκα  καρτέλ ώστε να φερουν γάλα ή ότι περισσεύει στα ράφια τους και να το πουλάνε εδώ φθηνότερα.

Οι τόσες ήττες σε κάθε μικρο  ή μεγαλύτερο κλάδο της εθνικής οικονομίας οδηγησαν τελικά σε μια εθνική χρεοκοπία η οποία σήμερα μας ξενίζει. Ήταν όμως φυσικό να συμβεί μετά από τόση καταστροφή.

Δύσκολα μπορεί να πει καποιος ότι όλα αυτά είναι τυχαία και όχι ένας επιχειρηματικός σχεδιασμός των Καρτελ που ασκούν πίεση με κάθε μέσο.  Δύσκολα μπορεί να πει καποιος ότι  οι νεοφιλελεύθεροι αρμόδιοι ή τεχνοκράτες ιδρώνουν την φανέλα τους όταν διαπραγματεύονται με καρτελ .

Είναι μάλλον σίγουρο ότι  τα καρτελ με τόσα δις  ευρω από πίσω θα μπορούσαν να λαδώνουν  διάφορους  νεοφιλελεύθερους για να ανοίξουν τις αγορές με τους δικούς τους όρους. Σε μια τεράστια αγορά με πολλά δισεκατομμύρια τζίρο σε κάθε ένα από τους παραπάνω κλάδους είναι δύσκολο να παραμείνει καποιος αγνός, νεοφιλελεύθερος, ιδεολόγος και για αυτό μάλλον σπάνια βρίσκεις νεοφιλελεύθερο «μπατίρη». Σε μια τεράστια αγορά με πολλά δισεκατομμύρια τζίρο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όταν θέλουν να ανοίξουν μια αγορά και να επενδύσουν, θα λαδώσουν αρμοδίους για να νομοθετήσουν και θα την ανοίξουν.

Πόσο μάλλον όταν  μιλάμε για την Ελλάδα και ένα σύστημα που διαχρονικά αναζήτησε σημεια «επαφής» και εξυπηρέτησης επιχειρηματιών να τα αρπάξει.

Εσχάτως παραδώσαμε σε διάφορους απίθανους γραφειοκράτες της Ευρώπης το δικαίωμα να διαπραγματευτούν την αγορά  της φέτας ανά το κόσμο. Μια αγορά  που μόνο στις  ΗΠΑ αγγίζει τα 5 δις Δολάρια. Όπως  θα περίμενε κάνεις να συμβεί  (φευ) χάσαμε και αυτή την μάχη για την Φέτα. Ενώ έρχεται η μάχη για την φέτα -και η ήττα μας- σε άλλα σημεια του πλανήτη με πολλά δις ακομη να κάνουν βόλτες στην…. διαπραγμάτευση.

Με αυτά και με εκείνα κινδυνεύουμε σε λίγα χρόνια -με πρόσχημα το συμφέρον του καταναλωτή- αντί για φέτα Ελασσόνας να τρώμε φέτα Σιγκαπούρης.

Αρέσει σε %d bloggers: