Μαρ 30 2014

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαδοχική απόρριψη των προτάσεων μομφής

Στο κόκκινο ανέβηκε η ένταση στη Βουλή, το απόγευμα της Κυριακής, μετά την απόρριψη εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, αλλά και της πρότασης μομφής -που ακολούθησε από τον Αλ. Τσίπρα– κατά του προεδρείου της Βουλής.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την Ολομέλεια και δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία της συζήτησης και της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου, καταγγέλοντας ότι υπήρξε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Κοντολογίς, επί περίπου 3 ώρες, στην Ολομέλεια της Βουλής παίχθηκε ένα συνταγματικό σκάκι ανάμεσα σε κυβέρνηση, προεδρείο της Βουλής και ΣΥΡΙΖΑ, για το κατά πόσο ήταν ή όχι συνταγματική η πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα, με τους πρωταγωνιστές -πλην Μεϊμαράκη- να ανταλλάσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Μετά τούτων, συνεχίζεται κανονικά η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, με την ονομαστική ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για τα μεσάνυχτα.

Τι προηγήθηκε

Πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την απόρριψη εκ μέρους του Ευ. Μεϊμαράκη της αρχικής πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών, που εάν γινόταν αποδεκτή, τότε θα υπήρξε αναβολή της ψηφοφορίας επί του πολυνοσχεδίου, που ήταν προγραμμτισμένη για τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η εν λόγω πρόταση πρέπει η πρόταση είναι γραπτή, να διαθέτει 50 υπογραφές και να γίνει σε ημέρα ελέγχου, άρα τώρα συνεχίζεται η κανονική διαδικασία και τη Δευτέρα θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος είχε απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας κατά Στουρνάρα,  κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» πρόταση, καλώντας το προεδρείο της Βουλής να μην την κάνει αποδεκτή βάσει του άρθρου 82, καθώς υπήρχε η δέσμευση του εξαμήνου.

Η πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με το σύνταγμα, είπε, δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει το εξάμηνο από προηγούμενη παρόμοια πρόταση. «Δεν φοβόμαστε την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε.

Η Αλ. Τσίπρας ανταπάντησε ότι εάν απορριφθεί η πρόταση μομφής, τότε θα κατετεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής για συνταγματική εκτροπή.

Εξέφρασε δε την απορία για το ποιος εκφράζει την κυβέρνηση, καθώς όπως είπε ο κ. Σταμάτης νωρίτερα αποδέχθηκε την πρόταση, ενώ λίγο αργότερα ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε μια εντελώς διαφορετική άποψη.

«Αυτή είναι η κυβέρνηση που θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, το τέρας με τα δύο κεφάλια», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, ενώ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για την απουσία του και από αυτήν τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεΐμαράκης, επί της ουσίας απέρριψε την πρόταση καλώντας την Ολομέλεια να αποφασίσει. Τόνισε δε προς τον κ. Τσίπρα ότι θα μπορούσε πρώτα περιμένει την απόφαση του και μετά να κάνει πρόταση μομφής εις βάρος του, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να τίθεται ως εκφοβισμός του προέδρου». «Τι νομίζετε, θα φοβηθώ την πρόταση μομφής;», είπε, ανεβάζοντας τους τόνους, ενώ από τα έδρανα ο κ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε.

Διερωτήθηκε δε εάν κατόπιν της διακοπής και της ψηφοφορίας, θα υπάρξει πρόταση μομφής στη συνέχεια κατά του υπουργού Ανάπτυξης ή άλλων υπουργών. «Θα είμασταν έξω από τους θεσμούς και το σύνταγμα, εάν αποδεχόμασταν την πρόταση», τόνισε, σημειώνοντας ότι ζητεί από την Ολομέλεια να πάρει απόφαση.

«Εάν κάποιος συνάδελφος δεν θεωρεί ότι εφαρμόζουμε τα καθήκοντα μας, τον προκαλώ να καταθέσει πρόταση μομφής», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο κ. Βενιζέλος, που ακολούθησε στο βήμα, έκανε λόγο για «χυδαίο εκβιασμό» από τον Τσίπρα. Πρόσθεσε ότι το προεδρείο της Βουλής δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση, αλλά ζήτησε χρόνο να την μελετήσει.

«Πολιτικά για μας η ψήφιση του ν/σ συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης, η ψηφοφορία είναι πολιτικά βαρύνουσα», τόνισε.

Και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε εκ νέου δριμύ κατηγορώ: «Θέλετε να παρεμποδίσετε τη λήψη απόφασης, υπομονεύετε την εθνική στρατηγική, λειτουργείτε σαν πέμπτη φάλαγγα.».

«Θέτατε φραγμούς, καταλύετε την ενότητα και τη συναίνεση, έχετε αυξήσει τον κίνδυνο για το έθνος και τους πολίτες. Δεν καταλαβαίνετε τι σαν λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Κ. Παπαρήγα σας έκανε ένα πολιτικό μάθημα. Ταυτίζεστε με συγκεκριμένες δυνάμεις, έχετε ηττηθεί πολλαπλά», πρόσθεσε.

«Η υπουργός Επικρατείας έχει το θράσσος να έρχετε εδώ και να λέει άλλα από αυτά που αρχικά είπε», επισήμανε, ακολουθώντας, ο κ. Τσίπρας, διερωτώμενος τι είναι αυτό που κάνει την κυβέρνηση να τρέμει;

«Θέλουν να ψηφίσουν άρον άρον ένα εθνικό και κοινωνικό έγκλημα», είπε, σημειώνοντας με βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας, κατά την ψηφοφορία, θα χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μεϊμαράκη, είπε ότι «η κρίση σας δεν είναι δίκαιη», υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Σταμάτης θα έπρεπε ήδη να είχε παραιτηθεί.

Υπάρχουν σκοπιμότητες που θέλουν να φιμώσουν την άλλη άποψη, απέναντι στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης.

Θετική η αντιπολίτευση, πλην ΔΗΜΑΡ

Εκ μέρους της ήσσονος αντιπολίτευσης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ αποδέχθηκαν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης εμφανίστηκε απορριπτικός.

Ο υπουργός Επικρατείας, κατά τη δευτερολογία του, τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα, ότι δεν κατανόησε την αρχική του δήλωση, σημειώνοντας ότι εννοούσε πως θα γίνει αποδεκτή η πρόταση εφόσον είναι συνταγματική.

«Η αξιωματικη αντιπολίτευση είναι επιπέδου 15μελούς λυκείου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Βορίδης.

Η πρόταση δυσπιστίας

Μετά την κατάθεση δυσπιστίας κατά Στουρνάρα, η προεδρεύουσα της Βουλής ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία επί τις προτάσεως θα γίνει το βράδυ της Τρίτης.

Εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση μομφής, αναβάλλεται η συζήτηση και η ψηφοφορία για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο που επρόκειτο να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα.

Για λογαριασμό της κυβερνησης απάντησε στον Α. Τσίπρα ο υπουργός Επικρατείας, δηλώνοντας πως αποδέχεται την πρόταση δυσπιστίας κατηγορώντας τον όμως πως βάλει κατά εθνικών συμφερόντων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  έκανε λόγο «έγκλημα σε βάρος του λαού και της πατρίδας μας».

«Εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό, προχωρείτε σε ένα έγκλημα, φανερώσατε το νομοσχέδιο 2 τα ξημερώματα, Παρασκευή προς Σάββατο. Η διαδικασία εξευτελίζει τον κοινοβουλευτισμό».

Τι ορίζει το άρθρο 142 για την πρόταση δυσπιστίας
Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.

Σύμφωνα με το 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, στις πέντε και μισή απόψε, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης.

Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.

πηγή.


Αρέσει σε %d bloggers: