Απρ 01 2014

Φόρος στα τοστ στα σχολικά Κυλικεία

Κρυφοί φόροι στο πολυνομοσχεδιο

Φόρος στα τοστ εμφανίστηκε ξαφνικά στο Πολυνοσχέδιο του Στουρναρα το οποίο πέρασε χθες από την βουλή με 152 ψήφους.

Συγκεκριμένα μέσα στα εργαλεία του ΟΟΣΑ και σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης -στοιχείο που αποτελεί μνημονική υποχρέωση-, εισάγεται νέο φόρος που στοχεύει στο χαρτζιλίκι των πιτσιρικάδων που μέχρι τώρα όταν αφορολόγητο.

Βάση της νέας ρύθμισης αυξάνονται κλιμακωτά οι τιμές στα τοστ και σε αλλά προϊόντα που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία. Ειδικότερα αυξάνονται κατά:

 • 15% οι τιμές στα Δημοτικά,
 • κατά 25% στα Γυμνάσια και
 • κατά 30% στα Λύκεια.

Σε δεύτερο χρόνο μελετάται η εφαρμογή του μέτρου και στην ανωτάτη εκπαίδευση.

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αποκάλυψε ότι  Τζίρος αυτών των καταστημάτων ανέρχεται σε μερικά δις και τα έσοδα που θα προκύψουν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600εκ ευρώ τα οποία με εντολή Σαμαρά θα πάνε κατευθείαν στους δανειστές για την μείωση του χρέους.

Σχολιάζοντας το μέτρο οι περισσότεροι βουλευτές της συμπολίτευσης δήλωσαν ότι είναι «δίκαιος και αναλογικός φόρος» τον οποίο θα πληρώσουν μόνο οι έχοντες και οι κατέχοντες. Και εξηγούσαν πως ο φόρος αφήνει ανέπαφους τους ανέργους και όσους δεν έχουν να δώσουν χαρτζιλίκι στα παιδιά τους.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε το μέτρο και ζήτησε από τους γονείς να στέλνουν σχολείο τα παιδιά με το ταπεράκι. Απαντώντας η Κυβέρνηση δήλωσε πως η αντιπολίτευση λαϊκίζει και σαμποτάρει την χώρα.

Από το μέτρο προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο στα Β Προάστια και  αργά το απόγευμα με διευκρινιστική εγκύκλιο το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρισε πως από το  μέτρο  εξαιρούνται τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ του μέτρου δεν εξαιρούνται οι καθηγητές καθώς ο μισθός πλέον θεωρείται χαρτζιλίκι

Να σημειωθεί ότι ο φόρος αυτός ανακαλυφθηκε  ξαφνικά καθώς η ανάγνωση του τόμου των 900 σελίδων του πολυνομοσχεδίου προχωρεί αργά, και αναμενεται να ανακαλυφθούν κι άλλοι κρυμμένοι φόροι τις επόμενες εβδομάδες.


2 Σχόλια

  • nevriasmenos on 1 Απριλίου 2014 at 15:37

  Και του χρόνου να είσαι καλά.

   • pap-net on 1 Απριλίου 2014 at 18:23
    Author

   🙂

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: