Απρ 02 2014

«Η πλειοψηφία των μελών και στελεχών του του ΠΑΣΟΚ, υπερβαίνουν τα πρόσωπα για την ενότητα της παράταξης»

nikosandroulakisΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ Δ Τ

«Υπάρχει μια βουβή πλειοψηφία των μελών του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, που υπερβαίνουν τα πρόσωπα για την ενότητα της παράταξης»

Για την ενότητα της παράταξης:

Υπάρχει μια βουβή πλειοψηφία των μελών του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, που υπερβαίνουν τα πρόσωπα για την ενότητα της παράταξης. Δεν υπάρχουν πια οι ομαδοποιήσεις του παρελθόντος. Αυτή η βουβή πλειοψηφία, πιστεύω, θα εκφραστεί και στις εκλογές και μετά τις εκλογές. Εμείς θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να μείνει ενωμένο, πέρα από προσωπικές στρατηγικές. Και πιστεύω ότι αυτό θα υπηρετήσει η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και θα φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θεωρώ ότι δεν μπορούν να διαγράφονται οι πρώην Πρωθυπουργοί. Όπως ήταν λάθος η διαγραφή του Κώστα Σημίτη, έτσι και τώρα δεν υπήρχε περίπτωση να διαγραφεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Όφειλε ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου να λειτουργήσει θεσμικά. Έπρεπε να θέσει τον προβληματισμό του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να εξηγήσει την άποψή του, ώστε να πάρουμε μια συλλογική απόφαση.

Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια εσωστρέφεια. Σε δυο μήνες έχουμε μπροστά μας πολύ κρίσιμες εκλογές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές στις οποίες κρίνεται η πολιτική επιβίωση της παράταξης. Αυτός ο χώρος ενοποιήθηκε επί της ηγεσίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Φοβάμαι λοιπόν, ότι πάμε σε μια μακρά εποχή εσωστρέφειας, η οποία πρέπει να σταματήσει.

Για τη μάχη των ευρωεκλογών:

Εάν θέλουμε να υπάρχει ΠΑΣΟΚ, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι σ’ αυτή την προσπάθεια και να δώσουμε τη μάχη για την ημέρα των εκλογών κι όχι για την επόμενη. Όποιος δε δηλώσει παρών σ’ αυτή τη μάχη, θα έχει μερίδιο ευθύνης. Είναι μια κρίσιμη μάχη για την παράταξη, είναι μια κρίσιμη μάχη για το ΠΑΣΟΚ. Οφείλουν όλα τα στελέχη να δηλώσουν «παρών». Μπορούμε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που δημοσκοπικά φαίνονται σήμερα. Αρκεί βέβαια, να υπάρχει στοιχειώδης ενότητα και συγκεκριμένος προγραμματικός λόγος.

Για την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών στην Ευρώπη:

Αυτές οι ευρωεκλογές δεν είναι κρίσιμες μόνο για το ΠΑΣΟΚ. Εδώ κρίνεται η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Κρίνεται η στροφή της Ευρώπης. Εάν δεν αλλάξει η κυρίαρχη πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσες μεταρρυθμίσεις και να κάνει η Ελλάδα, δε θα βγούμε στο ξέφωτο. Διότι η λογική της σκληρής λιτότητας, που έχει επιβάλει η κα Merkel, δυστυχώς συνεχώς παράγει χρέη, κόκκινα δάνεια και ύφεση. Αν θέλουμε ν’ αλλάξουν αυτά, πρέπει ν’ αλλάξουν και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί. Οι απόψεις του Martin Schulz και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος οδηγούν σε μια διαφορετική Ευρώπη. Και ψήφος, σ’ αυτές τις ευρωεκλογές, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που στην Ελλάδα εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ανατροπή των σημερινών συσχετισμών.

Σήμερα το μείζον θέμα στην Ευρώπη είναι η ανεργία των νέων και των γυναικών. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό μέσα από ένα μεγάλο πακέτο δράσεων και για το Νότο και για τις χώρες που περνούν κρίση. Διότι σε άλλη περίπτωση, οι επόμενες γενιές, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου γενιάς, θα βιώσουν ποσοστά ανεργίας της τάξης του 50% στο Νότο. Αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει. Μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων που θα έχει ο Γερμανός νέος 5% ανεργία και ο Ευρωπαίος νέος του Νότου 50%. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε.


Αρέσει σε %d bloggers: