Απρ 04 2014

Αφού οι εταίροι κατέστρεψαν την Ελλάδα για να μην κόψουν χρήμα τελικά θα κόψουν για πάρτη τους

FAZ:Η EKT εξετάζει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ

FAZ:Η EKT εξετάζει πρόγραμμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ

Aνησυχίες στην Φρανκφούρτη για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού Ένα πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μας καταστρέφει.

Τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων= εκτύπωση νέου χρήματος ύψους 1 τρισ. ευρώ φέρεται, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα FAZ, να έχει υπολογίσει η ΕΚΤ, εξετάζοντας τέτοια κίνηση ως μέρος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το πρόγραμμα συνδέεται με τις ανησυχίες στην Φρανκφούρτη για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού -ενώπιον των οποίων ο Μάριο Ντράγκι έχει τονίσει την Πέμπτη πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πάρει «μη συμβατικά μέτρα» εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ΕΚΤ έχει ήδη προβεί σε λεπτομερείς υπολογισμούς, βάσει διαφορετικών μοντέλων, για τις επιπτώσεις που θα είχε η αγορά ομολόγων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 12 μηνών.

Στο σενάριο στο οποίο το πρόγραμμα έχει την πιο αδύναμη επίδραση, υπολογίζεται ότι η αγορά θα ενίσχυση τον πληθωρισμό κατά μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Στο σενάριο της ισχυρότερης επίδρασης, ο πληθωρισμός θα ανέβαινε κατά 0,8 μονάδες.

Η αμερικανική Fed έχει προχωρήσει σε γενναίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και η FAZ επισημαίνει ότι οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται για το εάν το πρόγραμμα είχε όντως επίδραση στην πραγματική οικονομία (πέραν της ανόδου των τιμών των μετοχών).

Η εφημερίδα αναφέρει πως εντός της ΕΚΤ υπάρχουν επιφυλάξεις για την επίδραση που θα είχε ένα ανάλογο πρόγραμμα στην Ευρωζώνη, λόγω των διαφορών με το αμερικανικό πιστωτικό τοπίο. Η επίδραση του προγράμματος στην Ευρωζώνη δεν θα είχε ομοιογενή κατανομή, λέει η FAZ.

Μεταφέροντας τις επιφυλάξεις εντός του Συμβουλίου της ΕΚΤ, αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει πως «το ερώτημα θα ήταν εάν η αγορά ομολόγων είναι αρκετά μεγάλη για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Πληροφορίες από ΒΗΜΑ


1 Σχόλιο

1 ping

  1. Ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσουν το αμερικανικό παράδειγμα και να κόψουν νέο χρήμα. Το καθυστερούν όσο μπορούν γιατί ο πληθωρισμός είναι κατά των συμφερόντων των Γερμανών με τα σταθερά εισοδήματα που ψηφίζουν τη Φράου Μέρκελ… Να τα λέμε αυτά.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: