Απρ 05 2014

Ξύλο όπως στο Νότο

brussels-dem1396638122-1Δεκάδες ήταν οι τραυματίες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης κατά της λιτότητας στην Ευρώπη.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο κέντρο των Βρυξελλών για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, έπειτα από έκκληση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES).

Στο τέλος της διαδήλωσης σημειώθηκαν επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση αντλίας νερού και χημικών για να απομακρύνουν το πλήθος από τα κτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη – κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία – πήραν μέρος στη διαδήλωση, μαζί με μικρή ομάδα Ελλήνων εργαζόμενων.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τουλάχιστον 28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί, τραυματίστηκαν.

Εννέα στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας των Βρυξελλών Ίλσε Φαν ντε Κίρε, εννέα διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, καθώς τραυματίστηκαν είτε από πτώση, είτε επειδή χτυπήθηκαν από αντικείμενα. Μεταξύ αυτών μία γυναίκα που φέρει τραύμα στο κεφάλι από μεγάλη πέτρα και επρόκειτο να χειρουργηθεί. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής εάν έγινε η επέμβαση και σε τι κατάσταση είναι η τραυματίας.

Άλλοι 16 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά και δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Από την πλευρά των αστυνομικών, τραυματίστηκαν επιθεωρήτρια της αστυνομίας που δέχτηκε πλάκα πεζοδρομίου στο κεφάλι και έχασε τις αισθήσεις της για μερικά λεπτά, μολονότι φορούσε κράνος και δύο άνδρες που χτυπήθηκαν από αντικείμενα στο υπογάστριο και την κνήμη.

Η Φαν ντε Κίρε δεν είχε καμία πληροφορία για την κατάσταση αστυνομικού που χτυπήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πίσω μέρος του κεφαλιού από σπασμένη πλάκα πεζοδρομίου.

«Ο αριθμός των τραυματιών ενδέχεται να αυξηθεί» είπε η εκπρόσωπος.

Η αστυνομία δεν έχει κάνει συλλήψεις, ωστόσο ξεκίνησε έρευνα για να εντοπίσει τα άτομα που εκτιμά ότι ευθύνονται για τις φασαρίες.

Διαδηλωτές από 20 χώρες

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές (52.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα ή 25.000 σύμφωνα με την αστυνομία) από 20 ευρωπαϊκές χώρες κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) για να καταγγείλουν τη λιτότητα και να ζητήσουν από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν «άλλο δρόμο» για την Ευρώπη.

Αίτημα των διαδηλωτών ήταν μια πιο κοινωνική Ευρώπη. «Μέτρα λιτότητας= διαρκής φτώχεια», «Λαός, όχι κέρδος», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν.

«Το μήνυμά μας είναι απλό, όμως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να το ακούσουν. Το μήνυμά μας είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν σε απάντηση στην οικονομική κρίση δεν αρκούν και στην πραγματικότητα έχουν επιδεινώσει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Το μήνυμά μας είναι ότι η λιτότητα δεν λειτουργεί» δήλωσε η γενική γραμματέας του CES Μπερναντέτ Σεγκόλ.

Στόχος της κινητοποίησης είναι «να ανοίξει νέος δρόμος στην Ευρώπη χωρίς λιτότητα όμως με ισχυρές επενδύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ποιότητας» σχολίασε από την πλευρά της η Εμανουέλα Μπονασίνα, εκπρόσωπος της CES, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου «υποψήφιους που θα αλλάξουν τον τρόπο που διοικείται η Ε.Ε».

Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια από το 2008 και σε 18 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. Οι πραγματικοί μισθοί έχουν σημειώσει πτώση, όπως επισημαίνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

«Η κατάσταση των νέων είναι ακόμη χειρότερη: 7,5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν. Πολλοί από τους πιο μορφωμένους και με το ισχυρότερο επιχειρηματικό πνεύμα εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να αναζητήσουν εργασία αλλού» υπογράμμισε η Σεγκόλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «χαμένη γενιά».

thepressproject.gr


Αρέσει σε %d bloggers: