Απρ 05 2014

Επιδικάστηκε αποζημίωση από το Κράτος για λάθη υπουργών

orothetikes gunaikes-apofulakishΣημαντική νίκη για δύο οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύθηκαν και φυλακίστηκαν προεκλογικά από υπουργούς που διεκδικούσαν την επανεκλογή τους

To Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αποζημίωσης από το ελληνικό κράτος για παράνομη φυλάκιση των οροθετικών γυναικών.

Την αίτηση είχαν κάνει δύο από τις παράνομα φυλακισθείσες, οι οποίες είχαν εκτίσει περίπου ένα χρόνο και αποφυλακίσθηκαν όταν το δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν στεκόταν η κατηγορία της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης», που είναι κακούργημα, και μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Το δικαστήριο μετά από σύντομη συνεδρίαση και με την υπεράσπιση των δύο δικηγόρων από την Ομάδα Αλληλεγγύης Δικηγόρων, της Χαράς Παπαγεωργίου και του Κώστα Φαρμακίδη, καθώς και με την μία μάρτυρα που δέχθηκε, την Πόπη Μέλλιου, έβγαλε θετική απόφαση για τα θύματα της παράνομης φυλάκισης.

Η νίκη των οροθετικών γυναικών στην προκειμένη περίπτωση, είναι η παραδοχή από το δικαστήριο ότι ήταν παράνομη η φυλάκισή τους από τις κρατικές αρχές που την διέταξαν. Το «μετά» είναι ότι επιδικάστηκε 10 ευρώ την ημέρα αποζημίωση για τον ένα χρόνο περίπου που έμειναν φυλακή. Το αίτημα των δικηγόρων να ανεβεί η αποζημίωση στα 30 ευρώ ημερησίως λόγω ειδικών συνθηκών δεν έγινε δεκτό.

Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί πλέον ένα δεδικασμένο για άλλες προσφυγές που θα γίνουν σε άλλα δικαστήρια, για την αποζημίωση πολύ περισσότερων από τις γυναίκες που παράνομα φυλακίστηκαν και, το σημαντικότερο, διαπομπεύθηκαν.

Σημαντική νίκη για δύο οροθετικές γυναίκες


Αρέσει σε %d bloggers: