Απρ 05 2014

Γιούνκερ: Οχι άλλος χρόνος στη Γαλλία για το έλλειμμα

Γιούνκερ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε το Σάββατο ότι είναι κατ’ αρχήν αντίθετος στο να δοθεί στη Γαλλία επιπλέον χρόνος για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμα.

Η Γαλλία, η οποία έχει ήδη λάβει επιπλέον περιθώριο ως το 2015 για να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «δεν μπορεί να λάβει ακόμη μία φορά χάρη», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος έχει μεταβεί τη Γερμανία με την ευκαιρία του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για τις ευρωεκλογές, εκτίμησε ότι η Γαλλία «πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού όπως όλοι οι άλλοι».

Ήδη μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, δήλωσε ότι επιθυμεί να συζητήσει με τις Βρυξέλλες τον «ρυθμό» μείωσης του ελλείμματος της χώρας, το οποίο βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Μια νέα παράταση στη Γαλλία δεν θα χαροποιούσε το Βερολίνο, το οποίο τάσσεται υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Εξάλλου ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φροντίσει ώστε να γίνονται «αυστηρά σεβαστοί οι κανόνες».
πηγή


Αρέσει σε %d bloggers: