Απρ 07 2014

Τα «ευρω-θα» του φόρου Τόμπιν

 Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επανέλαβαν πως έχουν στόχο να θέσουν σε εφαρμογή τουλάχιστον το «πρώτο στάδιο» ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες εβδομάδες πριν ευρωεκλογές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ένα πρώτο βήμα στο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ήδη απ’ αυτό το Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Μισέλ Σαπέν στο Βερολίνο. Οι επόμενες Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου.

Ο Σαπέν, μιλώντας για την «ανάγκη» να θεσπιστεί αυτός ο φόρος, εξέφρασε την ευχή ότι η ΕΕ θα καταφέρει «να θέσει σε εφαρμογή ένα πρώτο πακέτο μέτρων» πριν από τις Ευρωεκλογές και στη συνέχεια «ένα δεύτερο κομμάτι», όπως είχαν υποσχεθεί το Φεβρουάριο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ένδεκα χώρες της ΕΕ —μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία— με στόχο να θεσπιστεί ένας τέτοιος φόρος προχωρούν με βήμα σημειωτόν εδώ και πολλούς μήνες, μπροστά στις πολύ έντονες πιέσεις από τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε δύο χρόνους, στην αρχή μόνο για μια περιορισμένη ομάδα χρηματοπιστωτικών τοποθετήσεων, μεταξύ των οποίων οι μετοχές, και στη συνέχεια με ευρύτερο τρόπο.


Αρέσει σε %d bloggers: