Απρ 08 2014

WSJ: Αύριο βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα

pic-0-normΈξοδο στις αγορές την Τετάρτη σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal. Στο 3% τα έντοκα εξαμήνου -Τα ελληνικά ομόλογα απολαμβάνουν ένα είδος γερμανικής εγγύησης σημειώνει το Spiegel.

Έξοδο στις αγορές για αύριοΤετάρτη, σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που δεν ήθελαν να κατονομαστούν.

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο από όταν εντάχθηκε στο πρόγραμμα στήριξης», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Πιθανώς, στόχος της κυβέρνησης είναι η πρώτη έξοδος στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων μετά από τέσσερα χρόνια να συνδυαστεί με την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή, στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξασφάλισε, νωρίτερα, σήμερα, ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%, το χαμηλότερο από το 2009, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας.

Η Wall Street Journal, πάντως, τονίζει ότι η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων αρχίζει να σταθεροποιείται στο 6,19%, ομόλογα τα οποία το 2010 είχαν αγγίξει το 30%. «Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων ζημιώθηκαν κατά 69% επί της αξίας των τίτλων τα δύο τελευταία χρόνια… αλλά τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά, με τις αγορές να είναι και πάλι θετικές απέναντι στα ελληνικά ομόλογα», σχολιάζει ο Alessandro Giansanti, επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Ανάλυσης της ING Bank.

Από την κυβέρνηση έχει ξεκαθαριστεί ότι η έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014, χωρίς, προφανώς, να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Spiegel: Τα ελληνικά ομόλογα απολαμβάνουν ένα είδος γερμανικής εγγύησης

Στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές αναφέρεται και δημοσίευμα του Spiegel, με τίτλο «Η αμφίβολη θαυματουργή θεραπεία της Ελλάδας».

«Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα είναι στον ορό των διεθνών πακέτων βοήθειας. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι μολονότι η κατάσταση εκκίνησης της χώρας είναι σε χειρότερο σημείο από ό,τι το 2010», σημειώνεται στο άρθρο.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «ένα μικρό θαύμα, εάν πετύχαινε η ελληνική επιστροφή», το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως ρεαλιστικό. Όπως υπογραμμίζει το Der Spiegel, «πολλοί επενδυτές εκπέμπουν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα».

«Τώρα εκφράζονται αμφιβολίες εάν έγιναν όλα νόμιμα στην υπόθεση του ελληνικού θαύματος», επισημαίνει το δημοσίευμα, παραπέμποντας στην διαφορά που σημειώνεται μεταξύ των στοιχείων της Eurostat και της τρόικας για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης αναφορικά με τα στοιχεία, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι ιδιώτες επενδυτές θέλουν να αγοράσουν πάλι ελληνικά ομόλογα. Τυφλώθηκαν και πάλι οι αγορές με αυτόν τον παράλογο ενθουσιασμό τους;», διερωτάται το περιοδικό, δίνοντας το ίδιο την απάντηση: «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να είναι ορθολογικό οι ιδιώτες επενδυτές να ορμάνε στα ελληνικά ομόλογα. Σε αντίθεση με τα γερμανικά ομόλογα, τα ελληνικά έχουν πολύ καλά επιτόκια, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν και ένα είδος γερμανικής κρατικής εγγύησης. Κι αυτό γιατί η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε, μετά το κούρεμα του 2012, ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν για την Ελλάδα».

πηγή


Αρέσει σε %d bloggers: