Απρ 09 2014

Η έξοδος στις αγορες χρειάζεται για να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις!

Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην χώρα από το 2010 που φουντάραμε. Αντίθετα χειροτέρεψαν πολλά.

 • Η παράγωγη συρρικνώθηκε
 • Η παραγωγικότητά αυξήθηκε ελάχιστα
 • Το ίδιο και οι εισαγωγές
 • Μειώθηκε το ΑΕΠ κατα 25%+,
 • Αυξάνεται συνεχώς το χρέος
 • Μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα
 • Έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις,
 • Έκλεισαν επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Βιοχάλκο και η 3Ε
 • Αυξήθηκε η ανεργία ,
 • Η φορολογία , το ΦΠΑ.
 • Τα δομικά θέματα του ευρώ δεν λύθηκαν,
 • Δεν εγινε  ευρωμόλογο
 • Δεν μειώθηκε η ισοτιμία €/$.

Η χώρα είναι κατεστραμμένη και Ιδρυματοποιημένη. Η έξοδος στις αγορές και η χρηματοδότησή της με βιώσιμα επιτόκια είναι αδύνατη γιατί είναι αδύνατο να αποπληρωθούν τόκοι της τάξεως 4-5%, αλλά αδύνατη και άσκοπη είναι και η συνέχιση των μνημονίων.

Η έξοδος όμως χρειάζεται για να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις και η αισιοδοξία και να γίνει αντιληπτή η ζημιά και η συθέμελη διάλυση. Πλέον οδεύουμε ταχύτητα σε αποφάσεις που έπρεπε να είχαμε λάβει το 2010 πριν τα μνημόνια .

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα γίνει αντιληπτό ότι χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά (απ έξω) για να μην διαλυθει η χώρα. Ίσως χρειάζεται ταχύτατα ένα πρόγραμμα αποκατάστασης


24 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 9 Απριλίου 2014 at 21:09

  Το 2010, η Ελλάδα έφυγε μόνη της από τις αγορές. Αυτό είναι το μεγάλο σημείο που αποκρύπτεται συστηματικά από την Ιστορία.
  Φυσικά, με όσα έγιναν στη συνέχεια ήταν πλέον αδύνατον να επιστρέψει, όποτε και αν το ήθελε.

   • Ισόνομος πολίτης on 10 Απριλίου 2014 at 12:29

   Η Ελλάδα έφυγε από τις αγορές «τη προτροπή «τότε των άλλων Ευρωπαίων εταίρων της στην ΟΝΕ, αλλά και έγκριτων οικονομικών συμβούλων.
   Το λάθος της ήτανε ότι άργησε και υπέγραψε μετά την συγγραφή των δανειακών της υποχρεώσεων (μνημόνιο) εσπευσμένα,, χωρίς να προσμετρηθούν οι παράπλευρες οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις.
   Ένα μήνα νωρίτερα και τα πράγματα, θα διαμορφωνότανε έκτοτε πολύ διαφορετικά…..και προς το….. ηπιότερον…

    • RYaN on 10 Απριλίου 2014 at 13:54

    Παραμύθια, που τα συντηρούν ακόμα στην κοινωνία, προς διάσωση του Παπανδρέου και των συμβούλων του, ντόπιων και ξένων.
    Αυτή τη συζήτηση την είχαμε κάνει και παλαιότερα και στο είχα αποδείξει με στοιχεία, μέσα από τον ΟΔΔΗΧ. Τους έδιναν λεφτά με 6,1 (σημειωτέον ότι αργότερα η Ιταλία έφτασε το 7) και δεν τα πήραν γιατί δήθεν τα ήθελαν με 5,9, αφού είχαν το πιστόλι του μνημονίου πάνω στο τραπέζι. Στη συνέχεια δανείστηκαν με μνημόνιο με 5,1 και πανηγύριζαν.

     • Ισόνομος πολίτης on 10 Απριλίου 2014 at 18:43

     «Κανένας» Παπανδρέου δεν «διασώζεται» άν δεν τον γουστάρουν οι έλληνες πολίτες.
     Αυτά που σου έγραψα είναι 100% έγκυρα και βεβαιωμένα…
     Τα «παραμύθια» να τα γυρίσεις πίσω σε εκείνους τους «Typhoons» τους «δικούς» σου….. που άλλα μας «λέγανε» και πιστεύανε τότε και άλλα………τώρα, εσύ πρεσβεύεις (αντικαθιστόντας τους….) κατα το «δοκούν… » …
     Βλέπεις οι μάσκες και οι ρόλοι έχουνε…….κάποτε και ημερομηνία λήξεως….
     Έχετε γράψει εδώ εσύ και οι άλλες «Κασσάνδρες…» πολλά…….που όλοένα και θα σας… γυρίζουνε…..μπούμεραγκ στο εξής…

      • RYaN on 10 Απριλίου 2014 at 19:23

      Τελικά είσαι εντελώς βλάξ, ή τον παριστάνεις?
      Για δείξε κάτι συγκεκριμένο να σου απαντήσω.

      Πρώτον, τί έγραψαν οι typhoons που ήταν κομματικό? Τίποτε. Σου έμειναν τα σχόλια αυτών που προσπαθούσαν να τους χαρακτηρίσουν με κριτήριο προς το ποια πλευρά απευθυνόταν η κριτική. Το προς όλες τους ήταν αδιανόητο. Και φυσικά, αν δε διαθέτεις μνήμη χρυσόψαρου, μπορεί να θυμάσαι ότι σου αποκάλυψα ότι το πραγματικό αντικείμενο στο blog εκείνο ήταν το περιβάλλον (για την ακρίβεια η συνάρτησή του με τις οικονομικές εξελίξεις).

      Δεύτερον, είσαι τόσο πίσω που θεωρείς υποχρεωτικές τις μάσκες και τους ρόλους σε οποιονδήποτε συμμετέχει σε ένα blog, στο 2014. Το να γράφει κανείς αυθόρμητα σου είναι εντελώς άγνωστο. Mάλλον εξ’ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια.

      Τρίτον, ποια συγκεκριμένα ήταν ρήση «κασσάνδρας» από όσα έγραψα? Ακόμα και τα πιο άσχημα, αποκαλύφθηκαν ως βάσιμα σενάρια στα μυαλά ισχυρών, σε δεδομένες χρονικές στιγμές. Τα αποκαλύπτουν λίγα λίγα στα βιβλία τους. Δεν είμαι εδώ για να ταίζω κουτόχορτο τον κόσμο. Του δείχνω την αλήθεια (με όλες τις πτυχές της) όπως είναι στην κάθε χρονική στιγμή.

      Μην μπεις στον κόπο να μου απαντήσεις χωρίς να έχεις κάτι πολύ συγκεκριμένο σε link. Κομματική αερολογία και παρλαπίπες μου είναι εντελώς αδιάφορα. Επίσης, αδιαφορώ εντελώς για τις εντυπώσεις: ούτε αναγνωσιμότητα θέλω, ούτε αναγνωρισιμότητα, ούτε ψήφους χρειάζομαι – την ώρα μου περνάω συμμετέχοντας στο blog και χαίρομαι με την προσφορά στην αλήθεια και το δίκαιο.

  • alatzaz on 9 Απριλίου 2014 at 21:36

  Και το πιο σημαντικο ειναι οτι η χωρα δεν πρεπει να αλλαξει κυβερνηση, οι δυο μεγαλοι ηγετες Σαμαρας και Βενιζελος σκεφτοναι για μας πριν απο μας,,η εξοδος στις αγορες θα τους σταθεροποιησει πολιτικα , δεν πρεπει να διωχτουν για εθνικη προδοσια που σκλαβωνουν τις επομενες γενιες με χρεος μονο και μονο για ψηφους, αυτα που ισυριζονται οι ξενοι αναλυτες περι τουτου ειναι συκοφαντια , και αυτοι ειναι βαλτοι απο τον συριζα,,,,αυτοι που αποφασιζουν τετοια βηματα ξερουν πολυ καλα τον λαο τους.

   • nick on 10 Απριλίου 2014 at 08:36

   κάνε και ένα σχόλιο για το ποσο καλό είναι το μνημόνιο να δέσει το γλυκό

  • RYaN on 9 Απριλίου 2014 at 23:18

  Αυτό είναι πιο σημαντικό από τα ίδια τα ομόλογα, γιατί δείχνει τις θετικές επιπτώσεις της επιστροφής στις αγορές και την αναμενόμενη πορεία των επιτοκίων: Η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα 1,3 δισ. με έντοκα γραμμάτια, με επιτόκιο 3,01% !

  • RYaN on 9 Απριλίου 2014 at 23:27

  Και εδώ ένα άρθρο από χθες που καθοδηγούσε τους επενδυτές της σημερινής εγγραφής εξηγώντας τους τα υπέρ και τα κατά της συμμετοχής τους.
  Πώς οι επενδυτές μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες στο carry-trade

  Σε απλά λόγια το άρθρο λέει ότι το να δανείζεσαι από μία γερμανική ή ιαπωνική τράπεζα με 1% και με τα λεφτά αυτά να δανείζεις την Ελλάδα με 6% είναι εξαιρετικά ελκυστικό, αλλά κρύβει κινδύνους στο δρόμο της 5ετίας !

 1. το κουρεμα το ξεχασαμε εγινε βιοσιμο το χρεως

  • Πούπα Μομφεράτου on 10 Απριλίου 2014 at 19:38

  Οταν ΕΙΜΑΣΤΑΝ στις αγορές είχαμε χρέος 299 δις, ΑΕΠ 239 δις και ανεργία 9%. Αλλά όμως βγήκαμε απο τις αγορές γιατί με αυτά και αυτά (τα παραπάνω δηλαδή) χρεωκοπήσαμε.
  ΤΩΡΑ, που ξαναμπαίνουμε στις αγορές, έχουμε χρέος 349 δις, ΑΕΠ 185 δις και ανεργία 27,5%!!!!
  Τρομερό σακσές στόρυ (ούτε η παραμυθατζού γιαγιά του αντωνάκη θα τολμούσε να συγγράψει).
  Το επιτόκιο;;; Αστα να πάνε μάστορα : Θα είναι καλύτερα (λένε τα κυβερνοπαπαγαλάκια (του χοντρού και του γυαλομπούκαλου) απο τα επιτόκια του μνημονίου που συνοδεύονται και απο μνημόνια. Δέν λένε όμως τα βλαμμένα ότι η Γερμανία συνεχίζει να δανείζεται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και χωρίς μνημόνια και άς έχει υπερβεί την κόκκινη γραμμή του Μάαστριχτ του 60% επι του ΑΕΠ της.
  Και το κερασάκι της τούρτας : Το ομόλογο θα υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο!!! Καθαρά πράγματα δηλαδή. Η πουτάνα βγήκε στο σεργιάνι για δουλειά αλλά ο νταβατζής θάναι ξένος για να μήν μπορεί να τον καθαρίσουν οι ντόπιοι.
  Με αυτή την έννοια συμφωνώ (οτι διαλύονται οι ψευδαισθήσεις) : Η πουτάνα έπαψε να θεωρεί πως είναι κυρά του σαλονιού και ο νταβατζής έγινε λόρδος, διεθνής και χάι.

   • RYaN on 10 Απριλίου 2014 at 23:44

   Υπάρχει και μία ποιοτική διαφορά που μπορείς να την αξιολογήσεις όπως νομίζεις. Το 2010 οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αρνήθηκαν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος της Ελλάδας προς αυτές με επιτόκιο 5,9% – θεωρητικά ζητούσαν 6,1% έως 6,3% που ήταν στη δευτερογενή.
   Το 2014 δανείστηκαν με 4,75% σχεδόν αποκλειστικά από αμερικανικά κεφάλαια.

    • RYaN on 11 Απριλίου 2014 at 01:14

    Και τονίζω το κεφάλαια. Τα αμερικανικά κεφάλαια διακινούνται από διαχειριστές στην Ευρώπη και τη Μ.Βρετανία. Δεν συμφέρει να μπαινοβγαίνουν στην Ε.Ε. Αυτό δεν το γνωρίζει ο δανειζόμενος (υποικ), αλλά μόνον οι διαχειριστές.

   • nick on 11 Απριλίου 2014 at 06:50

   πονάει πουπα η διάλυση της ψευδαίσθησης για επικείμενη καταστροφη του τοπου (και τωρα τι θα κάνετε χωρις βαρβάρους…)
   α και όταν μπήκαμε στο μνημόνιο είχαμε διψήφιο έλλειμμα , τωρα βγαίνουμε γιατι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, προφανως δεν βλέπεις καμμια διαφορά
   όταν μπήκαμε είχαμε αριστερό πασοκ τωρα η δεξιά ΝΔ θα μας βγάλει, τι δεν καταλαβαίνεις

    • Ισόνομος πολίτης on 11 Απριλίου 2014 at 10:43

    Μόνο που το 15,6% (tτελικό) έλλειμμα, αφορούσε το έτους του 2009.
    Χρονιά που τα ηνία της χώρας για 10 σχεδόν μήνες κρατούσε στα χέρια του εκείνος ο περίφημος «καταλληλότερος» της δεξιάς μαμάκας σου αδιόρθωτε nick
    Να θυμάσαι ότι προεκλογικά τότε, όλα τα επιτήδεια γαλάζια παπαγαλάκια ομιλούσανε για έλλειμμα που στο τέλος του 2009 (πρόβλεψη του Σεπτέμβρη τρομάρα τους), θα έφτανε…….. δεν έφτανε το 6% και……. τελικά κατέληξε στο 15,6%
    Μα δεν ντρεπόσαστε λέω εγώ που παραδώσατε στο ΠΑΣΟΚ σχεδόν μία χρεοκοπημένη χώρα και μιλάτε και από πάνω?
    Κρείττον σιγάν…….έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας..

     • nick on 11 Απριλίου 2014 at 13:01

     το χαζοχαρουμενο που μας φορτώσατε το πήγε εκει με αλχημείες, ήδη τα πασοκια εκει στην ΕΛΛΣΤΑΤ είναι σε πόλεμο μεταξύ τους για το πόσο μεγάλη λοβητούρα έκαναν
     άλλωστε με το που ανέλαβε φρόντισε να μην εισπράξει έσοδα που είχε υπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση (όπως ο φόρος για τις πυλωτές) και μοιρασε κοινωνικό επίδομα γιατι «λεφτά υπήρχαν», έτσι σε 3 μηνες στο πάω κι εγω το έλλειμμα στο 40%
     εύκολα ξεχνάτε πόσο όμορφα και σοσιαλιστικά έγιναν τα πράγματα

      • nick on 11 Απριλίου 2014 at 13:06

      ξεχνατε επίσης και το όμορφο παρελθόν του» Τσοβόλα δώστα όλα», τότε που βάλατε γερά θεμέλια για την διάλυση της οικονομίας και του κράτους

      • nick on 11 Απριλίου 2014 at 13:08

      μοίραζε κοινωνικό επίδομα ενω παράλληλα ήταν σε κρυφή συνενόηση με το ΔΝΤ, τόσο σοσιαλιστικά

  • Ισόνομος πολίτης on 10 Απριλίου 2014 at 21:27

  «Δεν είμαι εδώ για να ταΐζω κουτόχορτο τον κόσμο. Του δείχνω την αλήθεια (με όλες τις πτυχές της) όπως είναι στην κάθε χρονική στιγμή».
  Μα ναί!
  Βέβαια και με το αζημίωτιο…..φυσικά!
  Αφού μας έχεις καταπτωχεύσει σαν Χώρα 100 φορές και εσύ και οι όμοιοι σου, είμαι περίεργος να σας διαβάζω από τώρα και στο εξής……για να βλέπω αν έμεινε έστω και λίγο χόρτο…….για τις δόλιες….τις κότες….
  «Μην μπεις στον κόπο να μου απαντήσεις χωρίς να έχεις κάτι πολύ συγκεκριμένο σε link»
  Οι προσωπικές απόψεις καιοι εκτιμήσεις δεν χρειάζονται links….
  Τα κούφια λόγια και τα ελλειματικά επιχειρήματα, πρώτα συνήθως βρίσκουν τα διάφορα «τέτοια «(links)…… και μετά για χάριν εντυπωσιασμού και ματαιοδοξίας……. προσάπτονται …..
  Σε έχουμε μάθει τώρα….για τα καλά….. mr.RYaN…και μην χάνεις την ψυχραιμία σου….
  Μπορώ να σε αποκαλέσω και εγώ με κάτι χειρότερο…από το «βλάξ»…..(που στην ουσία…. και δεν τον ….παριστάνεις…), αλλά έχε χάρη που σέβομαι το δημόσιο βήμα…..

   • RYaN on 10 Απριλίου 2014 at 21:44

   Παπαρολογείς ασυστόλως. Βρες έστω μία αναφορά σ’ αυτό που λες (εκτός κι αν είσαι ανίδεος από internet και σχολιάζεις μόνο ότι βλέπεις μπροστά σου μόλις μπεις).
   Και για να μη σε παιδεύω (αν τα πράγματα έχουν όπως γράφω στην παραπάνω παρένθεση) μόνο και μόνο το σχόλιο από το οποίο ξεκίνησε η συζήτηση στο παρόν thread λέει το ακριβώς αντίθετο από το «Αφού μας έχεις καταπτωχεύσει σαν Χώρα 100 φορές». Αν τόσο καταλαβαίνεις, τί άλλο να απαντήσω?…

  • Αστρεχας on 11 Απριλίου 2014 at 11:32

  H Ελλαδα το 2010 χρεοκοπισε..τελεια και παυλα.Ειτε αυτη εφυγε απο τισ αγορες (που εφυγε) ειτε την πεταξαν εξω οι αγορες, μικρη σημασια εχει, απο την στιγμη που στους χειρισμους τησ υποθεσης που ακολουθησαν ,αυτο το σημειο δεν το συνυπολογιστηκε.

  Το 2009 εκλεισε με εμπορικο ελλειμα 43 δις και με 16 δις ΤΟΚΟΥΣ του χρεους. και με τεραστιο ελλειμα στο ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων.και μια κοινωνια που περισσοτερο «εφερνε» με ξεπεσμενη αριστοκρατια παρα μια κοινωνια που αντιλαμβανονταν αυτα που συναιβαιναν γυρο της.

  Οι χειρισμοι της υποθεσης ηταν κακιστοι,ΟΛΟΙ ειχαν σαν αφετηρια την σαστισμενη κοινωνια και καταλειξη την λεηλασια της.
  Σημερα βηγκαμε στις αγορες…τερτιπη προεκλογικο η μη δεν εχει καμια σημασια ,αφου δεν εχει καμια σημασια αυτο καυεαυτο το γεγονος(το αν κερδιθηκαν 200 εκ ευρω απο τοκους μεσα σε μια δεξαμενη πληρωτεων τοκων 10.000 εκ ευρω δεν ειναι τιποτα γιατι ευκολα μπορουν να χαθουν τα πολλαπλασια.
  Και θα χαθουν περισσοτερα γιατι ειμαστε ξεβρακωτοι στα αγγουρια και ειμαστε γιατι ετσι μας θελουν,η, ετσι θελουμε ως κοινωνια

  • Ισόνομος πολίτης on 11 Απριλίου 2014 at 13:48

  Κανείς από εμάς δεν ξεχνάει λάθη του παρελθόντος που ενδεχομένως να έβλαψαν…
  Όμως τα δικά σας δεν ήτανε μόνο λάθη, αλλά εγκληματικές παραλείψεις.
  Μετά από εκείνο το:
  «δεν πειράζει αφήστε τα για αργότερα» του «καταλληλότερου» μπουλουκοτού στις αρχές του 2006, όλα τα άλλα πραγματικά ωχριούν μπροστά του….. nick

   • nick on 11 Απριλίου 2014 at 15:30

   ο «μπουλούκος» τους κάλεσε όλους την άνοιξη του 2009 και τους ζήτησε να συμφωνήσουν σ ένα βασικό πακέτο μέτρων που είχε ανάγκη η οικονομία
   ο Γιώργης βγήκε απ τη συνάντηση φωνάζωντας λεφτά υπάρχουν και πήγε να κρατήση το πανώ της ΓΕΣΕΕ κατα της ανάλγητης κυβέρνησης που δεν έδινε αυξήσεις
   ο Αλέξης έπαιζε το «δεκαπενταμελές» και πετούσε πέτρες στο σύνταγμα,
   το ΚΚΕ στη κοσμάρα του
   υπήρχε περίπτωση να περάσει έστω κι ένα μέτρο ο Κ Καραμανλής , στην ιδεα οτι θα το κάνει ξεσηκωνόταν ο τόπος με τον ΓΑΠ πάντα μπροστάρη
   εδω βαρέσαμε διάλυση, πτωχεύσαμε, συνασπίστηκαν τρια κόμματα και πάλι ακρη δεν μπορουν να βρουν απ το κράτος του πασοκ, τι μου τσαμπουνάς
   ποιός τελικά εγκλημάτησε κατά του τόπου;…………τα γεγονότα λένε το πασοκ και οι «άλλες δημοκρατκες δυνάμεις»

  • Αστρεχας on 11 Απριλίου 2014 at 16:26

  Παλικαρια, Νικ και Ισονομε αφηστε και τιποτα για την Ιστορια.

  Μαλωστε για τα λαθη και τις παραλειψεισ σας απο το Μαιο του 2010 και μετα…εχει τουλαχιστον ενδιαφερον να δουμε το βαθμο αντιληπτικης ικανοτητας σας 🙂 (πλακα κανω)

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: