Απρ 09 2014

Παιχνίδια (προεκλογικών) εντυπώσεων

venizelos_samaras_stournarasΣε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Α. Σαμαράς, αναζητεί εναγωνίως τρόπους προκειμένου να επανακαθορίσει την ατζέντα. Από τη μια προβαίνει σε κινήσεις για να πείσει ότι αποκόπτεται από ακροδεξιά βαρίδια, ενώ από την άλλη βγάζει από το συρτάρι προεκλογικές εξαγγελίες.

Πιεσμένος όχι μόνο από τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το εσωτερικό της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός ποντάρει σε ένα νέο παιχνίδι εντυπώσεων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα. Η υπόθεση Μπαλτάκου θα εξακολουθήσει να πλανάται ως φάντασμα πάνω από το μέγαρο Μαξίμου για αρκετό διάστημα.

Το ΠΑΣΟΚ, υπό την πίεση των παπανδρεϊκών, εξακολουθεί να πλαγιοκοπεί τον κυβερνητικό του εταίρο. Η ΔΗΜΑΡ βρήκε την ευκαιρία να δικαιολογήσει την αποχώρησή της από την τρικομματική. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί σε μια ιδιότυπη στάση αναμονής μέχρι να προβεί στην τελική του αντεπίθεση – άλλωστε, μοιάζει να μη χρειάζεται να κάνει και πολλά.

Την ίδια ώρα που εντός της χώρας η κυβέρνηση τελεί υπό καθεστώς πολιτικής ασφυξίας, ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε βοήθεια από το εξωτερικό. Ετοιμάζεται να στρώσει κόκκινα χαλιά για την υποδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και επενδύει σε μια ισχυρή πολιτική στήριξη κατά την ολιγόωρη επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Η στήριξη Μέρκελ θεωρείται ότι θα αποτελέσει μία από τις πτυχές της «εξωτερικής βοήθειας», καθώς η κυβέρνηση προσδοκά και σε άλλες κινήσεις. Οσο κι αν η βεντάλια δεν έχει ανοίξει ακόμα, θέλουν να δημιουργήσουν με κάθε μέσο την εντύπωση ότι η χώρα πλέον κινείται προς την έξοδο από την κρίση.

Σε αυτό το σκηνικό, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει την έξοδο στις αγορές μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αφού δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» λόγω της πολιτικής ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας. Εξ ου και αποφεύγουν επί του παρόντος τα «μεγάλα λόγια».

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς γνωρίζει ότι από την έκβαση της μάχης εξαρτάται όχι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά το δικό του πολιτικό μέλλον. Η Ιστορία έχει δείξει ότι στο βαθμό που ένας πρωθυπουργός οδηγείται στον παροπλισμό συνεργατών του, αργά ή γρήγορα καλείται να αντιμετωπίσει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Τότε οι επιλογές στην πολιτική σκακιέρα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες…

enet.gr


2 Σχόλια

    • alatzaz on 9 Απριλίου 2014 at 23:05

    Οταν βλεπω αυτες τις φατσες μου γινονται συμπαθητικες ,,,( στιγμαια),,,,, αυτες των ΧΑ,

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: