Απρ 10 2014

Άλλη μια χώρα εκτός ευρώ προοδεύει

Μόνο 6 ώρες θα δουλεύουν οι Σουηδοί αλλά με τον ίδιο μισθό!

Ο νότος της Ευρώπης υποφέρει από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με εκατομμύρια πολίτες να είναι άνεργοι και άλλοι να υποβάλλονται σε μεγάλες μειώσεις στους μισθούς Στη Σουηδία όμως οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν έναν «εργασιακό παράδεισο».  Τα ίδια λίγο πολύ συμβαίνουν σε όλες τις χώρες που βρίσκονται περιφερειακά της ευρωζώνης.

Τα πράγματα είναι τόσο καλά στην Σουδία  των 9.5 εκ πολιτών που χρησιμοποιούν την Κορόνα Σουηδίας που εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετέχουν, σε πειραματικό πρόγραμμα που θέλει τους εργαζόμενους να απασχολούνται μόλις έξι ώρες την ημέρα!

Οι μισοί υπάλληλοι ενός κυβερνητικού οργανισμού στο Γκέτεμποργκ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα δουλεύουν έξι ώρες με κανονικό μισθό, ενώ κάποιοι άλλοι θα συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά πλήρες ωράριο επτά ωρών! Η σουηδική κυβέρνηση θέλει να αν έτσι θα μειωθούν οι αναρρωτικές άδειες και η χώρα θα γλιτώσει χρήματα.

Ο Mats Pilhem, αντιδήμαρχος του Γκέτεμποργκ από το κόμμα της Αριστεράς, ελπίζει ότι το προσωπικό που θα εργάζεται έξι ώρες την ημέρα θα καταλήξει να παίρνει λιγότερες μέρες αναρρωτικής άδειας και θα έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Μιλώντας σε ιστοσελίδα ο ίδιος είπε: «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να το δοκιμάσουμε αυτό στη Σουηδία. Θα συγκρίνουε τις δύο ομάδες και θα δούμε ποιες διαφορές να ανακύψουν. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να μειωθούν οι αναρρωτικές άδειες που παίρνει το προσωπικό και να αισθάνονται καλύτερα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά όσοι θα εργάζονται λιγότερες ώρες».

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο Pilhem, μια κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων στην πόλη έχει δοκιμάσει το εξάωρο ωράριο και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Τα μέλη της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν ότι προβαίνει σε «φτηνά κόλπα» για να κερδίσει την εύνοια των πολιτών ενόψει των εκλογών, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική έχει δοκιμαστεί και άλλες φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.


1 Σχόλιο

    • RYaN on 10 Απριλίου 2014 at 23:10

    Στις εταιρείες ισχύει ο χρυσός κανόνας:
    Ρευστότητα + Ικανοποιημένοι πελάτες + Ικανοποιημένοι εργαζόμενοι = Τρελά Κέρδη

    Με μία κάπως αυθαίρετη προέκταση στα κράτη μεταφράζεται:
    Δανειοληπτική αξιοπιστία λόγω καλών μακρο-οικονομικών + Ικανοποιητική αγοραστική δύναμη των πολιτών + Ικανοποιημένες οικογένειες εργαζόμενων πολιτών = Τρελά Πολιτικά Κέρδη

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: