Απρ 12 2014

Υπό… «κατάληψη» η Ανατολική Ουκρανία

Χιλιάδες φιλορώσοι ακτιβιστές εξακολουθούν να ελέγχουν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία παρά την άφιξη στην περιοχή του πρωθυπουργού και ενώ με τη στάση που τηρεί η Ρωσία, ανεβαίνουν ακόμη περισσότεροι οι τόνοι μεταξύ Δύσης- Μόσχας.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ πραγματοποίησε την Παρασκευή, επίσκεψη στο Ντονέτσκ, τη μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας όπου επικρατεί ο αυτονομιστικός «πυρετός».

Οι ταραχές έχουν προκαλέσει στη Δύση φόβους για μια ρωσική επέμβαση, καθώς η Μόσχα έχει συγκεντρώσει, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ως 40.000 στρατιώτες στα σύνορα και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει «πάση θυσία» τους ρωσικούς πληθυσμούς της πρώην ΕΣΣΔ.

Ένοπλοι κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ

Οι ακτιβιστές, μερικοί από τους οποίους είναι οπλισμένοι, έχουν καταλάβει από την περασμένη Κυριακή το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ και αυτό των Υπηρεσιών Ασφαλείας (SBU) στο Λουγκάνσκ, πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.

Το πρωί του Σαββάτου ένοπλοι κατέλαβαν και ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σλαβιάνσκ- επίσης στην Αν.Ουκρανία- όπως τουλάχιστον αναφέρει στο Facebook ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ.

«Ένοπλοι που φορούσαν στολές παραλλαγής, κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ. Η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή, διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε διαδηλωτές και τρομοκράτες», αναφέρει ο Αβάκοφ χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος της τοπικής αστηνομίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως οι ένοπλοι δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα, αλλά δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για την ταυτότητά τους. Το Σλαβιάνσκ, μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων, βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, περίπου 150 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Την Παρασκευή πάντως εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί από τις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν οι διαδηλωτές τις καταλήξεις, όμως δεν υπήρξε καμιά ένδειξη ανάληψης δράσης από την ουκρανική αστυνομία για την απομάκρυνσή τους.

«Θα το πω και πάλι: αυτοί που θέλουν διάλογο… θα έχουν διάλογο και αναζήτηση λύσεων. Αυτοί που έχουν πάρει τα όπλα, πυρπολουν κτίρια, πυροβολούν τον κόσμο, την αστυνομία, τρομοκρατούν με ρόπαλα και μάσκες, αυτοί οι άνθρωποι θα τύχουν της κατάλληλης απάντησης», αναφέρει ο Αβάκοφ στην ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός , ο οποίος έφθασε τηνΠαρασκευή, το βράδυ στο Ντονέτσκ, ανήρτησε λίγο αργότερα ένα νέο σχόλιο, σύμφωνα με το οποίο «οι ειδικές δυνάμεις εστάλησαν στο Σλαβιάνσκ».

Στο «κενό» οι προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης για εκτόνωση

Ο Αρσέν Αβάκοφ έχει απειλήσει με προσφυγή στη βία τους αυτονομιστές οι οποίοι δεν θα καταθέσουν τα όπλα.

Όμως ο Γιατσενιούκ φάνηκε καθησυχαστικός. Υποστήριξε πως «δεν υπάρχει οδός για τη βία» και προσέφερε εγγυήσεις στους αυτονομιστές.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να προτείνει πριν από τις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου συνταγματική αναθεώρηση για να «ισορροπήσουν οι εξουσίες ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και τις περιφέρειες». Υποσχέθηκε επίσης να μην θίξει «με κανένα πρόσχημα» τους νόμους που εγγυώνται το καθεστώς των γλωσσών πέραν της ουκρανικής.

Ωστόσο οι αυτονομιστές, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία, απαιτούν μια «ομοσπονδοποίηση» του ουκρανικού Συντάγματος. Αυτό το αρνείται η μη αναγνωρισμένη από τη Μόσχα φιλοδυτική εξουσία στο Κίεβο, η οποία θεωρεί πως με την προοπτική αυτή ανοίγει η πόρτα για το διαμελισμό της χώρας και αρνείται να προχωρήσει πέραν μιας «αποκέντρωσης».

Ο Γιατσενιούκ δεν είχε καμιά απ΄ ευθείας επαφή με τους εξεγερμένους. Ωστόσο ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή, συμμετέχει στις συνομιλίες και έχει ήδη χρησιμεύσει ως μεσολαβητής.

Πηγή:www.capital.gr


Αρέσει σε %d bloggers: