Απρ 13 2014

Ντραγκι: Στα όρια του το σκληρό Ευρώ

ΔραγκιΟ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μαριο Δραγκι ενίσχυσε τη ρητορική του κατά του ισχυρού ευρώ δηλώνοντας σήμερα ότι περαιτέρω ενίσχυση του ενιαίο νομίσματος θα προκαλούσε πρόσθετη νομισματική χαλάρωση προκειμένου να μην υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ο πληθωρισμός, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Ενίσχυση της ισοτιμίας απαιτεί και περαιτέρω νομισματική τόνωση. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Draghi σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προτιμούν να αποφεύγουν τις δηλώσεις για τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, ωστόσο το τελευταίο διάστημα τόσο ο Δραγκι όσο και άλλα στελέχη της κεντρικής τράπεζας έχουν αναφερθεί στον ρόλο που παίζει το ισχυρό ευρώ στον πληθωρισμό. Έχουν επίσης αναφέρει ότι το ισχυρό ευρό αποτελεί έναν όλο και πιο σημαντικό παράγοντα στην αξιολόγηση της κεντρικής τράπεζας για τη σταθερότητα των τιμών.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας χαμηλό τεσσάρων ετών τον Μάρτιο στο 0,5% και διολισθαίνοντας ακόμα πιο μακριά από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε πάντως σήμερα ότι δεν βλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Σημείωσε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες του Διοικητικού Συμβουλίου για παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού την οποία θα διαδεχθεί μια σταδιακά ανοδική κίνηση των ρυθμών πληθωρισμού, αν και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο χαμηλός πληθωρισμός κάνει πιο δύσκολο για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητας τους, ενώ καθιστά πιο δύσκολη τη μείωση του χρέους για τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα.

Η Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει «να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής» μετά την επιτυχία της έκδοσης ομολόγου στις αγορές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επιτυχία αυτή δείχνει ότι «οι αγορές αποτιμούν θετικά την πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη χώρα», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι επίσης αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι πολύ, πολύ ευνοϊκές προς τους εκδότες χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνεχισθεί», τόνισε, όπως και «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και η φροντίδα για «τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

«Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι ακόμη πιο σημαντικές ώστε η επιστροφή στις αγορές να μην είναι ένα εφήμερο γεγονός, αλλά η αρχή ενός ΄success story΄ «, κατέληξε.

Με πληροφορίες από capital


6 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 13 Απριλίου 2014 at 12:28

  Το ζύγι είναι δύσκολο: «Σκληρό» ευρώ (με αυξανόμενο eurusd) και μηδενικά επιτόκια δανεισμού για τη Γερμανία φέρνουν αποπληθωρισμό και ύφεση. Αν «μαλακώσει» το ευρώ θα γλυτώσει τον αποπληθωρισμό, αλλά θα «τσιρίζουν» οι Γερμανοί.

   • RYaN on 13 Απριλίου 2014 at 12:34

   Και ο ισχυρισμός Σόιμπλε ότι μπορείς να έχεις ανάπτυξη με αποπληθωρισμό – ή με πολύ χαμηλό πληθωρισμό (<1%) – στηρίζεται στο ότι κάποιοι ξένοι θα βάζουν τα λεφτά. Δηλαδή αυτοί οι ξένοι θα καταστρέψουν τα σπίτια τους για να ευημερεί το δικό σου – αμ δε. Όλα έχουν ένα όριο και όταν το ξεπεράσεις το πληρώνεις ακριβά. Όσο οι ξένοι ευημερούν μπορεί να σου δώσου κι εσένα το κατιτίς γι' αυτά που προσφέρεις. Αν όμως έχουν κι αυτοί δυσκολίες, τότε ξέχνα το.

  • pap-net on 13 Απριλίου 2014 at 12:44
   Author

  Καθόλου δύσκολο.
  Ο ρόλος του του επιτρέπει να υπερβαίνει τα συμφέροντα της Γερμανίας, αρκεί να θέλει να τον παίξει και -από ότι βλέπουμε- δεν έχει καποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

  Κρίσιμο σημείο, όταν κάνεις «παρεμβάσεις» και ξεφύγεις απο αυτό που λέει η αγορά, είναι το σε πια ισοτιμία το σκληρό ευρώ γινεται αφόρητο και ποιους βολεύει περισσότερο η συγκεκριμένη τιμή.

  Σε εκείνο το σημείο μπαίνει ένας υποκειμενισμός στην κουβέντα που προβλέπεται ενδιαφέρουσα.

   • RYaN on 13 Απριλίου 2014 at 13:14

   Όντως, ο ρόλος του θεσμικά υπερβαίνει τα συμφέροντα της Γερμανίας, αλλά αν τον παίξει κατά τρόπο που δεν αρέσει στους Γερμανούς, τότε ο κάθε κατακαημένος Γερμανός του κάνει μήνυση και τον τρέχει στα δικαστήρια !!! Είναι απίστευτοι…

    • RYaN on 13 Απριλίου 2014 at 13:24

    Και να προσθέσω, σε περίπτωση που δεν είναι ευκόλως εννοούμενο, ότι στις περιπτώσεις αυτές οι γερμανικές δημοσκοπήσεις για το ευρώ γίνονται «κόλαση» και το AfD περιμένει πλέον στη γωνία για να τις μετατρέψει σε ψήφους.

    • RYaN on 13 Απριλίου 2014 at 14:35

    Και όλα αυτά δείχνουν πόσο ακατανόητο είναι το πώς χώρες που θεωρούν αδιανόητο να έχουν κοινή εθνική ομάδα στο ποδόσφαιρο, ή στο μπάσκετ, εντούτοις αποφάσισαν να έχουν κοινό νόμισμα.
    Προφανώς, κανένας πολιτικός δεν εξήγησε ποτέ στον κόσμο ποια είναι ακριβώς η σημασία του νομίσματος για μια χώρα. Κι αυτό είτε γιατί δεν ήξερε και ο ίδιος, ή ήξερε αλλά θεωρούσε ότι η εντολή ερχόταν από πολύ ψηλά και άρα δεν του έπεφτε λόγος.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: