Απρ 13 2014

Nomura: 3 συμπεράσματα μετά την έκδοση του 5ετούς

Nomura HoldingsΟ δανεισμός από τις διεθνείς αγορές παρά από το ΔΝΤ ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για την ελληνική πλευρά εκτιμά η Nomura. Προβλέπει ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς (λήξη 2024) θα διαμορφωθεί στο 5,5%, αλλά και μείωση επιτοκίων για τα έντοκα.

Σε τρία σημεία εστιάζει η Nomura σε ό,τι αφορά την έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου και τις πιθανές επιδράσεις της.

– Πρώτον, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως το ελληνικό ομόλογο που λήγει το 2024 παραμένει ελκυστικό και η απόδοσή του μπορεί να διαμορφωθεί στο 5,5%, παρά το γεγονός ότι η απόδοση του αντίστοιχου 5ετούς διαμορφώθηκε σε περίπου 5%.

Προβλέπει ακόμα πως μετά την έκδοση του 5ετούς η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων (συνολικά για όλο το strip) θα κινηθεί χαμηλότερα.

– Δεύτερον, σύμφωνα με τη Nomura το 5ετές ομόλογο πρέπει να θεωρείται υποδεέστερο (junior) σε σχέση με τα υπόλοιπα ομόλογα (strip), ενώ η πληρωμή του δεν σχετίζεται με τις καταβολές κεφαλαίων από τον EFSF.

Παράλληλα χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι λήγει το 2019, δηλαδή πριν από την ωρίμανση των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων.

– Τρίτον, και σε ό,τι αφορά τα κόστη δανεισμού, η Nomura κρίνει ότι η ελληνική πλευρά έχει συμφέρον να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές παρά από το ΔΝΤ, όσο μπορεί να επιτύχει κόστος που αναλογεί στο 3μηνο Euribor +300 μονάδες βάσης.

Αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων επειδή τα δάνεια του ΔΝΤ περικλείουν και συναλλαγματικό ρίσκο καθώς σχετίζονται με ένα καλάθι νομισμάτων.

– Παράλληλα, ο διεθνής οίκος προβλέπει νέα πτώση του κόστους δανεισμού από τα έντοκα γραμμάτια. Υπολογίζει πως μείωση του μέσου επιτοκίου από το 4,1% το 2013, στο 3,1% το 2014 θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

via euro2day.gr


Αρέσει σε %d bloggers: