Απρ 18 2014

Σόιμπλε: Κίνδυνος ο εφησυχασμός

Σόιμπλε: Κίνδυνος ο εφησυχασμός

Την ικανοποίησή του για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ο εφησυχασμός.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε σχολίασε ότι η έξοδος στις αγορές «ήταν το πρώτο τεστ για την Ελλάδα και η αντίδραση των αγορών ήταν πολύ θετική».

«Η χώρα σας θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Βέβαια, θα χρειασθεί χρόνος, και εδώ ο κύριος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν στη σωστή κατεύθυνση που κινούνται» ανέφερε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπoυργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

«Στην Ελλάδα συνέβη ό,τι και στην Ανατολική Γερμανία όταν εισαγάγαμε το γερμανικό μάρκο, το 1990. Σας θυμίζω ότι μέχρι τότε η οικονομία του κατεχόμενου από τη Σοβιετική Ένωση τμήματος της Γερμανίας ήταν η 11η στις στατιστικές του ΟΟΣΑ. Όμως, δεν ήταν ανταγωνιστική. Για να επιβιώσεις στην παγκοσμιοποιημένη αγορά χρειάζεται να έχεις ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό ισχύει, φυσικά, και εντός της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε στην ομιλία του στην σύνοδο πως «ο ανταγωνισμός, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αλλά και την προσφορά εργασίας, φθηνού και καλύτερα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, έχει ανατρέψει τα δεδομένα» και υπογράμμισε ότι η λύση για την Ελλάδα, όπως και για την Ευρώπη γενικότερα, δεν είναι η νομισματική πολιτική και η παροχή ρευστότητας που, όπως σημείωσε, βοηθούν μόνο βραχυπρόθεσμα. Η μόνη λύση μακροπρόθεσμα είναι «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της απασχόλησης και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου».

Δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα «πάει καλά, καλύτερα από ό,τι αναμέναμε» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τουρισμό. «Η Ελλάδα έχει πανέμορφα νησιά και ακτές, αλλά πριν από δύο χρόνια ο τουρισμός ήταν καταστροφή. Η χώρα ήταν πολύ ακριβή και όσοι πήγαιναν προς την Ανατολική Μεσόγειο κατέληγαν στην Τουρκία. Κι, όμως, πέρυσι, και αφού είχαν προηγηθεί οι περικοπές των μισθών, ήρθε η καλύτερη τουριστική χρονιά της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Το κλειδί είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι πολιτικά ανεκτός. Αυτή είναι η δημοκρατία. Γι’ αυτό αναζητούμε τη σωστή ισορροπία. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα των επόμενων ευρωεκλογών και στην Ελλάδα θα είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

larissanet.gr

__


2 Σχόλια

  • RYaN on 19 Απριλίου 2014 at 00:52

  «Κι, όμως, πέρυσι, και αφού είχαν προηγηθεί οι περικοπές των μισθών, ήρθε η καλύτερη τουριστική χρονιά της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.»
  Το ότι όλοι οι ανταγωνιστές στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου βρισκόντουσαν πέρυσι σε κατάσταση βίαιας αστάθειας και επεισοδίων, δεν του λέει τίποτε? Άλλωστε, το 2011-12 είχαν ήδη περικοπεί οι μισθοί, αλλά η αστάθεια και τα επεισόδια ήταν στην Ελλάδα! Και τέλος, έχει ιδέα αν και πόσο επηρεάζουν οι μισθοί την τιμή στο τουριστικό προϊόν? Από όσα λέει, μάλλον όχι. Συγκρίνει ανόμοια πράγματα βγάζοντας τα συμπεράσματα που τον βολεύουν και εντέλει παραμένει προσηλωμένος στο δάχτυλο που δείχνει χάνοντας όλη την εικόνα της πραγματικότητας…

  • RYaN on 19 Απριλίου 2014 at 01:32

  Αφιερωμένο στον αρχιτέκτονα της λιτότητας :

  https://twitter.com/CrisesIreland/statuses/457269682865573889

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: