Απρ 23 2014

Τέσσερα χρόνια αντιμνημονιακός αγώνας

Τέσσερα χρόνια μνημόνιο: Μια αλλιώτικη επέτειος

Μεγάλη Παρασκευή ξημέρωσε για το Γένος εκείνη την μέρα

Πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας στο Καστελόριζο και ανακοίνωσε περιχαρής και πανηγυρίζοντας γιατί η χώρα μας προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Από εκείνη την ημέρα ξεκινά ο αντιμνημονιακός αγώνας. Λίγοι στην αρχη καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί και το μεταδίδουν Στα διακα ο αγώνα θα γίνει  πανδημος. Παραθέτω άρθρα από το αρχείο του Βest Blog in the city που παρακολουθεί το θέμα εξ αρχης:

Ο  αγώνας που θα κορυφωθεί το καλοκαίρι των αγανακτισμένων και στρέφεται  εναντίον του ΠΑΣΟΚ και το διαλύει, και εναντίον των  αδελφών Παπανδρέου και της παρέας τους που τους αφανίζει πολιτικά.

Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην εκδίωξη Παπανδρέου και της κυβέρνηση τους. Την σκυτάλη αναλαμβάνει με τις ευλογίες των Βρυξελλών η κυβέρνηση Παπαδήμου. Το αντιμνημόνιο διαλύει  εκείνη την στιγμή το πιο αδύναμο κρίκο της δοτής κυβέρνησης και συγκεκριμένα το ΛΑΟΣ του Γ Καρατζαφέρη.  Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει τα ποσοστά της  Χρύσης αυγής και και οδηγεί την ΝΔ στην διάσπαση με την δημιουργία των ΑΝΕΛ.

Οι εκλογές του 2012 βγάζουν τους αντιμνημονιακούς πλειοψηφία αλλά διασπασμένους Ο εκλογικός νόμος και το μπόνους των 50 εδρών επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης Σαμαρα.  Ο αντιμνημονιακός αγώνας συνεχίζεται. Κορυφαία στιγμη η ΕΡΤ οδηγεί στην έξοδο της ΔΗΜΑΡ και στην απαξιωση της.

Οι μνημονιακοί οδήγησαν την χώρα  να υπογράψει δύο Μνημόνια με παραίτηση από την εθνική κυριαρχία, αρκετά Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα, πολυνομοσχέδια-«σκούπα», και ανά τρίμηνο να λαμβάνει σκληρά μέτρα που «χτύπησαν» τους μισθούς, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια μνημονίου το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μειώθηκε κατά 37,2%, το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας δηλαδή καλείται να επιβιώσει με τα 475 ευρώ τον μήνα, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 1.360.000, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, ενώ η φορολόγηση που έφτασε τα 37 δισ. ευρώ έπληξε κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Η νίκη είναι κοντά!

1 ping

  1. […] Τέσσερα χρόνια αντιμνημονιακός αγώνας […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: