Απρ 25 2014

Το PollWatch προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Το think tank PollWatch δημοσίευσε δημοσκόπηση για τις ευρωελογές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που δείχνει ότι οι σοσιαλιστές χάνουν έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη, έναντι των συντηρητικών. Η δημοσκόπηση προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Η έρευνα έγινε σε επίπεδο 28 χωρών-μελών και δείχνει ότι η επικείμενη μάχη θα είναι εξαιρετικά σκληρή για το αν θα επικρατήσει ο υποψήφιος των συντηρητικών κομμάτων Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ή ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς.
Η Δεξιά η οποία εκπροσωπείται από το PPE κερδίζει, σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά, 217 έδρες (στις 766 συνολικά), ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα κερδίζει 208 έδρες.

Μεγάλη ήττα των σοσιαλιστών
Σύμφωνα με την έρευνα το PPE έχει 74% πιθανότητες να τερματίσει μπροστά από το σοσιαλιστικό PS.
Ο υπεύθυνος της εταιρείας Doru Frantescu δηλώνει σήμερα στην HuffingtonPost ότι ο κύριος υπεύθυνος της απώλειας δυνάμεων για τους σοσιαλιστές στην Ευρώπη είναι ο Φρανσουά Ολλάντ και το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα.
Στη Γαλλία οι σοσιαλιστές αναμένεται να πάρουν 16 έδρες, οι συντηρητικοί 21 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 20 έδρες.

Χάνουν οι σοσιαλιστές και στη Γερμανία

Οι Γάλλοι σοσιαλιστές δεν είναι οι μόνοι που θα κάνουν ζημιά στον υποψήφιο Μάρτιν Σουλτς. Και σε άλλες χώρες της ΕΕ η Δεξιά προκρίνεται στις εκλογές, ακόμη και όταν βρίσκεται στην εξουσία. «Οι Γερμανοί σοσιαλιστές βρίσκονται πολύ πίσω στα προγνωστικά γιατί τα καλά αποτελέσματα στην οικονομία ωφελούν την Ανγκελα Μέρκελ και όχι αυτούς» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας. Σύμφωνα με τη μέτρηση το συντηρικό κόμμα της Μέρκελ CDU θα κερδίσει 39 έδρες και οι σοσιαλιστές του SPD μόνο 27.
Στην Ισπανία, επίσης, η Δεξιά επωφελείται από τα καλύτερα αποτελέσματα της οικονομίας των τελευταίων μηνών. Ο Μαριάνο Ραχόι φέρεται να κριθεί νικητής των ευρωεκλογών, όσο η ανάπτυξη επιστρέφει και η ανεργία μειώνεται.
Το ίδιο φαινόμενο ισχύει και για την Πολωνία, όπου εκεί οι εκλογές θα κριθούν εν πολλοίς και από το θέμα της Ουκρανίας.
«Η πλειοψηφία των Πολωνών έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας στη χώρα τους λόγω ενός υποτιθέμενου ρωσικού κινδύνου. Ετσι στρέφονται προς τα συντηρητικά κόμματα με τα οποία αισθάνονται καλύτερα σε αυτόν τον τομέα» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας.

Η Δεξιά χάνει μόνο στη Μεγάλη Βρετανία
Στη μόνη χώρα όπου η Δεξιά θα τιμωρηθεί είναι η Μεγάλη Βρετανία. Οι Εργατικοί αναμένεται να πάρουν 26 έδρες ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον θα λάβει 18 έδρες.
Το μεγάλο αγκάθι αυτών των ευρωεκλογών είναι πάλι η ακροδεξιά. Σε πολλές χώρες αναμένεται να διπλασιάσει την δύναμή της στην ευρωβουλή και να κερδίσει ως 130 έδρες.

Στον χάρτη της έρευνας:

  • με μπλε το Δεξιό PPE,
  • με κόκκινο το σοσιαλιστικό PSE,
  • με πράσινο οι Οικολόγοι,
  • με κίτρινο οι Κεντρώοι,
  • με βαθύ κόκκινο η Αριστερά,
  • με γκρι η Ακροδεξιά

Πρώτο κόμμα στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ελλαδα προβλέπεται νίκη της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στις εκλογές , η οποία χρωματίζεται με βαθύ κόκκινο.


Αρέσει σε %d bloggers: