Απρ 25 2014

Ε. Τσακαλώτος: Πώς γίνεται να τελειώνει το Μνημόνιο και να προβλέπονται μέτρα ως το 2017;

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του Μνημονίου αναδεικνύει την εμμονή της Τρόικας στην άσκηση μιας πολιτικής που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό χωρίς να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Οι αντιφάσεις της πολιτικής του Μνημονίου, παρά τις όποιες προσπάθειες κυβέρνησης και Τρόικας, δεν μπορούν να κρυφτούν. Ειδικότερα:

– Παρά την καλύτερη επίδοση των δημοσίων οικονομικών το 2013 – λόγω της μεγάλης υποεκτέλεσης των κοινωνικών δαπανών – τα δημοσιονομικά κενά παραμένουν για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, υπάρχει κενό €2  δις το 2015, €3,8 δις το 2016 και €1,9 δις το 2017, για τα οποία θα απαιτηθεί όχι μόνο η συνέχιση των έκτακτων μέτρων αλλά πιθανά και η λήψη νέων.

–  Η κατάρρευση των μισθών, που υποτίθεται ότι θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα, δεν έχει οδηγήσει σε μια σημαντική και βιώσιμη αύξηση των εξαγωγών. Οι προβλέψεις, μάλιστα, της Επιτροπής για την πορεία των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια το επιβεβαιώνουν. Παρά την αποτυχία αυτή, προβλέπεται νέος γύρος μέτρων για τις ομαδικές απολύσεις και την ολοκλήρωση της διάλυσης του θεσμικού πλαισίου στα εργασιακά.

–  Ενώ και στα υπόλοιπα πεδία πολιτικής παρατηρείται στασιμότητα, η συνταγή παραμένει η ίδια. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται χαμηλότερα, αλλά ζητείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα μεταφραστεί σε χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενώ τίποτα ακόμα δεν γίνεται για τη συνεχή αύξηση των κόκκινων δανείων. Οι απελευθερώσεις επαγγελμάτων και προϊόντων προχωρούν, αλλά οι τιμές ακόμα δεν έπεσαν, ούτε έφεραν επενδύσεις.

– Σε σχέση δε με το σημαντικότερο ζήτημα, τη βιωσιμότητα του χρέους, η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Εξακολουθούν, βέβαια, Τρόικα και κυβέρνηση, να υιοθετούν την απολύτως παράλογη πρόβλεψη ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, έχοντας πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% από το 2016 και έπειτα, ενώ παράλληλα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα ξεπερνά το 3%.

Θα συνιστούσαμε, τέλος, σε όσους υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής φτάνει στο τέλος του, να διαβάσουν το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου στο τέλος της Έκθεσης.  Και ας μας εξηγήσουν έπειτα πώς γίνεται να τελειώνει το Μνημόνιο και να προβλέπονται μέτρα όχι μόνο για το 2015, αλλά μέχρι και το 2017. Το πρώτο βήμα για να τελειώσει ουσιαστικά η πολιτική του Μνημονίου είναι να εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Ε. Τσακαλώτος βουλευτής Β’ Αθήνας και Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη δημοσίευση της έκθεσης αξιολόγησης του Μνημονίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


20 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 25 Απριλίου 2014 at 21:46

  Ambrose Evans-Pritchard: «Η Ελλάδα θυσιάστηκε για χάρη του ευρώ όπως οι 300 Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες»

  Εγώ πάλι θα προσθέσω ότι θυσιάστηκε και θυσιάζεται μαζί με ολόκληρη την ευρωπαϊκή Μεσόγειο για χάρη του «ακριβού ευρώ» – μασκαρεμένου γερμανικού μάρκου.

  Ακόμα και το ελληνικό χρέος που συζητάνε τώρα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ακολούθησε μέσα στη δεκαετία του 2000 την τρελή πορεία ανατίμησης αυτού του νομίσματος δολοφόνου ολόκληρων λαών. Το ότι το χρέος δεν διπλασιάστηκε, όπως έκανε η ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο (από 0,8 το 2002 έφτασε το 1,6 το 2008) οφείλεται σε αιματηρές περικοπές του ελληνικού λαού, καθ΄όλη εκείνην την περίοδο που κατηγορήθηκε για σπατάλη και διαφθορά, από τους πιο υποκριτές και διεφθαρμένους στον κόσμο. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους και ποδοπατούν κάθε κατευθυνόμενη ψευδολογία του βρωμερού τραπεζο-πολιτικού κατεστημένου που φιλοδοξεί για άλλη μια φορά να «δουλέψει» με το χειρότερο τρόπο ΟΛΟΥΣ τους ευρωπαϊκούς λαούς.

  • Ισόνομος πολίτης on 26 Απριλίου 2014 at 00:10

  Για δεν τα λέγανε αυτά τότε που δεν τολμούσες να σηκώσεις το τηλέφωνο και οι προσφορές πέφτανε «σύννεφο» για δάνεια κατοικιών, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, δάνεια πάσης καταναλωτικής προτίμησης ακόμη και δάνεια για την….δυσκοιλιότητα?
  Με λύπη του κάποιος νουνεχής έβλεπε τις τράπεζες να χορηγούνε και την «πλέμπα» να παίρνει και κάποια δάνεια για αγορά αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων με προοπτικές μελλοντικής οικοπεδοποίησης….
  Μια δανειοληπτική τρέλα που έσπρωξε το κόσμο στη οικονομική παράνοια και την πεποίθηση, πως τα πάντα γίνονται πια εύκολα και άκοπα με τα δάνεια..
  Η Ελλάδα ζούσε προκλητικά,ασυμμάζευτα και ξέφρενα, πέρα και πάνω από τις δυνατότητες της για 22 και πλέον χρόνια.
  Κάποτε θά έφτανε και οι ώρα της κρίσης.
  Κρίσης που ήλθε σαν νομοτελειακή συνέπεια και αποτέλεσμα, ενός παράλογου και αχαλίνωτου καταναλωτισμού,
  Τότε «τω καιρώ εκείνω» δεν βρέθηκαν έστω και ελάχιστοι προνοητικοι άνθρωποι που να πουν και να διακηρύξουν πως η αντιπαραγωγικότητα και ο καταναλωτικός προσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας, θα μας οδηγήσει στην άτακτη χρεοκοπία με κοινωνικές και πιθανόν εθνικές περιπέτειες..
  Τώρα βρέθηκαν «τσούρμο» τόσοι και τόσοι οι μετά Χριστόν προφήτες και βαθυστόχαστοι αναλυτές……
  Χαρήκαμε ιδιαιτέρως…
  Ευτυχώς που προλάβανε το κακό και δεν φτάσαμε στα «μή χειρότερα».

  • pap-net on 26 Απριλίου 2014 at 01:25
   Author

  Μα ακριβώς αυτή η πιστωτική «ανάπτυξη» ήταν μια προσπάθεια να συντηρηθεί ζωντανή η οικονομια που είχε ήδη καταστραφεί όσον αφορά το παραγωγικό της σκέλος.

  Καθώς μειώνονταν οι γραμμές παράγωγης λόγω του ακριβού ευρω, άρχισαν και έδιναν δανεικά λεφτά για να τονωθεί η κατανάλωση ώστε να ανοίξουν μαγαζιά και επιχειρήσεις που θα παραγουν δουλειές και εισοδήματα

  Μόνο που τα δανεικά δεν έρχονται από το πουθενά αλλά έρχονται από το μέλλον. Ο δανειολήπτης εγγυάται ότι τα μελλοντικά του εισοδήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τους. Κοντολογίς είχατε φάει τα λεφτά του τότε και τρώγατε τα λεφτά του σήμερα και του αύριο.

  Όλα θα πηγαίναν καλά αν δεν βρίσκονταν στο δρόμο μας ο Γιωργάκης και οι μνημονικοί που χρησιμοποίησαν την Ελλάδα για να «διοχετεύσουν» 240 δις ευρώ στο ευρωσύστημα.

  Το σχέδιο του ήταν στρωμένο εξαρχής και η χώρα ξεπουλημένη.
  Οι ευρωτράπεζες ήθελαν αναχρηματοδότηση και η Ελλάδα έκανε το chanelling ώστε να φτάσει ζεστό χρήμα από τις Eυρωπαικες κυβερνήσεις στο ευρωσύστημα.

  Με πρόσχημα την κρίση πήραν να φτιάξουν μηχανισμούς και ESM ωστε να τα σπρώχνουν στις τραπεζες του πυρήνα νομότυπα και να σκίζουν όσους δεν γουστάρουν όπως η Κύπρος

  Σε αυτό το παιχνίδι οι δικοί μας νεοφιλελεύθεροι έδιναν μέτρα στην τρόικα, η οποία τα τοποθετούσε ως προαπαιτούμενα σε κάθε δόση.
  Έκαναν τον Έλληνα τέλειο πειραματόζωο και τώρα όλοι περιμείνουν να δουν τι θα γίνει

  • RYaN on 26 Απριλίου 2014 at 02:48

  Παρόλ’ αυτά η Ελλάδα μπήκε στην κρίση το 2010 με έναν από τους χαμηλότερους ιδιωτικούς δανεισμούς στην Ευρώπη.

  Γι’ αυτό και το πραγματικό σχέδιο που διαμορφώθηκε στη συνέχεια ήταν η μετατροπή του δημόσιου χρέους (το οποίο ήταν συγκεκαλυμμένο τραπεζικό-επιχειρηματικό σε πολύ μεγάλο μέρος του) σε ιδιωτικό χρέος. Η μέθοδος απλή: εξοντωτική και άδικη φορολόγηση σε συνδυασμό με δραματικό περιορισμό των εισοδημάτων.

  Και για όποιον δεν κατάλαβε ακόμα: Τα 1000 δολάρια που δανείστηκε η χώρα το 2001 έγιναν 2000 δολάρια το 2008 ΧΩΡΙΣ να υπολογίσει κανείς τους εξοντωτικούς τόκους. Μόνο από τη μεταβολή της ισοτιμίας του ευρώ.
  Αν πιάσει κανείς και τους τόκους, ας αναρωτηθεί γιατί τα επιτόκια δραχμής του κρατικού δανεισμού πληρώθηκαν στα ίδια ποσοστά αφού η χώρα είχε ήδη μπει στο ευρώ (π.χ. για ένα 10ετές της δεκαετίας του ’90, ο δανειστής πληρώθηκε τόκους 10% και βάλε σε ευρώ για πολλά έτη εντός ευρώ!)
  Η σούμα μόνο αυτών των δύο είναι μία καθαρή οικονομική εκτέλεση.
  Προσωπικά θεωρώ τραγικό λάθος το ευρώ από το 2001, δηλαδή από τότε που η Ευρώπη απέτυχε να ολοκληρωθεί πολιτικά και δημοσιονομικά και έμεινε με την ατελέστατη νομισματική ένωση του 1997-98.
  Η κατάσταση τώρα έχει γίνει εξοντωτική για ΟΛΟΥΣ τους ευρωπαϊκούς λαούς, ακόμα και για τους Γερμανούς που δεν αντιλαμβάνονται την αποσάθρωση που έχουν προκαλέσει σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, δηλαδή στα πόδια που τους βαστάνε…

   • RYaN on 26 Απριλίου 2014 at 03:25

   Και για όσους αρέσκονται στους μαθηματικούς υπολογισμούς:
   Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δανείστηκε 1000 δολάρια στα τέλη του 2001. Στις αρχές του 2002 αυτά μεταφράστηκαν σε 1000/0.8=1250 ευρώ και επανασυμβολαιοποιήθηκαν. Το κεφάλαιο αυτό (ΧΩΡΙΣ τους τόκους) αν υποθέσουμε ότι αφορούσε ένα 7ετές δάνειο έπρεπε να αποδοθεί το 2008. Το 2008 η Ελλάδα ξαναδανείστηκε για να πληρώσει τα 1250 ευρώ, τα οποία μεταφράστηκαν με την τότε ισοτιμία του ευρώ σε 1250*1,6 = 2000 δολάρια.
   Ετσι, όποιος δάνεισε κεφάλαιο 1000 δολάρια στο ελληνικό κράτος το 2001 του επεστράφη το 2008, ως 2000 δολάρια !!!
   Πέραν αυτών εισέπραξε και τόκους που υπολογίστηκαν επί των 2000 δολαρίων …
   1,5 χρόνο μετά, ο διπλασιασμός του χρέους, εκφρασμένο στο μεγάλο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, οδήγησε τα δημοσιονομικά σε πλήρη κατάρρευση. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε ήδη διαλυθεί, αφού η Ελλάδα είχε τις βασικές εισροές της από τουρισμό και ναυτιλία σε δολάρια και οφειλές σε ευρώ !

    • Αστρεχας on 26 Απριλίου 2014 at 13:51

    Εδω ταιριαζει το «ηταν στραβο το κλημα ..το φαγε και ο γαιδαρος».

    Ετσι ειναι…. νομισματικη πολιτικη σε μια ενωση, συνηθως, κανει ο ισχυροτερος με γνωμωνα τα συμφεροντα του.

     • RYaN on 26 Απριλίου 2014 at 14:25

     Ο νότος πλήρωσε το ευρώ με χρυσάφι, αίμα και θυσίες. Είναι μία ακατανόητη παράνοια, κάτι σαν ισχυρό ναρκωτικό, που δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τη ζημιά που τους έκανε και τους κάνει. Ακόμα κι αυτοί που κέρδισαν πρόσκαιρα κάτι, θα είχαν κερδίσει υπερπολλαπλάσια χωρίς αυτό. Δηλαδή, καθαρή ζημία για όλους προς ικανοποίηση μιας ιδεολογικής εμμονής.

  • Ισόνομος πολίτης on 26 Απριλίου 2014 at 13:54

  Είναι να βαριέται να διαβάζει κανείς όλους αυτούς τους «οικονομολογούντες», γιατί το «τί», «πως» και «γιατί»
  Η υπόθεση παραπέμπει στον Αίσωπο και ειδικά στο μύθο όπου, τον λύκο τον βλέπουμε και τα πατήματα του ψάχουμε.
  Ερωτήματα σε κάθε κατεύθυνση:
  Ζούσε ή δεν ζούσεη Ελλάδα προκλητικά, ασυμμάζευτα και ξέφρενα, πέρα και πάνω από τις δυνατότητες της, για 22 και πλέον χρόνια?
  Απλά πράγματα:
  Όταν μια οικογένεια, μια κοινότητα, ένας δήμος ή μια χώρα, δεν καλύπτουν στοιχειωδώς τις βασικές τους ανάγκες και καταφεύγουν στα «δάνεια πάνω στα δάνεια», δεν θα συμβαίνανε κάποτε όσα συνέβηκαν την άνοιξη του 2010?
  Δηλαδή ότι παραγότανε εδώ και δεκαετίες, ήτανε ή δεν ήτανε ανεπαρκές και μη αντιγωνιστικό?
  Αυτή η συνθήκη δεν οδηγεί μοιραία στον καταναλωτικό προσανατολισμό της Εθνικής μας οικονομία και επέκεινα στον υπερδανεισμό και την άτακτη χρεοκοπία και πτώχευση?
  Τι τις θέλετε τις παραπανήσιες κουβέντες και τις πλαδαρές αναλύσεις?
  Η αδήλωτη πτώχευση μας τα τελευταία 4 χρόνια είναι από κατα- δική μας αιτία και μόνο
  Το ότι βρέθηκαν τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε και μας διέσωσαν στην κυριολεξία, η Ιστορία θα το αναλύσει και θα το τοποθετήσει σε διαφορετική βάση πιστεύω.
  Το κακό μας το «ριζικό» φταίει και όχι οι «άλλοι».
  Αυτό ας το βάλουμε κάποτε καλά στο μυαλό μας.
  Το»τις πταίει» ας το βρούνε επιτέλους και ας το επιδικάσουν στους υπαίτιους τα δικαστήρια του μέλλοντος…
  Εμείς το μόνο που θα πρέπει να επιδιώκουμε τώρα είναι το μη χείρον βέλτιστον…

   • RYaN on 26 Απριλίου 2014 at 14:20

   Εσύ μπορείς να αυτομαστιγωθείς στο Σύνταγμα για κάτι που σε έπεισαν ότι είναι έτσι, αλλά τα νούμερα δείχνουν ότι δεν είναι. Τέτοιο προσηλυτισμό μόνον από ακραίες θρησκευτικές αιρέσεις έχω δει. Φυσικά το να αντιμετωπίζει κανείς την πολιτική με κριτήρια θρησκευτικού φανατισμού δεν είναι και ότι καλύτερο….
   Και φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο για σένα. Παρόμοια στάση ζωής έχω παρατηρήσει και στον varanus 🙂

    • Αστρεχας on 26 Απριλίου 2014 at 15:48

    και οι 2 εχουν εφεση στην συλλογικη ευθυνη

    • Ισόνομος πολίτης on 26 Απριλίου 2014 at 18:44

    Καλύτερος ο θρησκευτικός φανατισμός και η σταθερή προσήλωση σε κάτι που είσαι πεπεισμένος ότι είναι ορθό, σωστό και δίκαιο, παρά τα «έπεα πτερόεντα» και η ομοία τάση και συμπεριφορά εκείνων των «διαφορετκών της ευαισθησίας «……και των «πεταλουδίτσων……..της χαράς»..

     • RYaN on 26 Απριλίου 2014 at 18:51

     Δηλαδή αν δεν είχε διαλυθεί η ΕΔΗΚ, να υποθέσω ότι ακόμα θα την υποστήριζες με πάθος? 🙂

      • Ισόνομος πολίτης on 27 Απριλίου 2014 at 12:18

      Έχω νομίζω ήδη απαντήσει ευκρινέστατα……
      Ο κεθένας για τις πολιτικοϊδεολογικές του τοποθετήσεις, παλινδρομήσεις και μεταλλάξεις………ας αναρωτηθεί αφ εαυτός…

      • RYaN on 27 Απριλίου 2014 at 12:49

      Για εμένα προσωπικά η ιδεολογικο-πολιτική μετάλλαξη είναι ότι πιο όμορφο στην πολιτική. Το θεωρώ εξέλιξη και το θαυμάζω. Αντιθέτως, θεωρώ την πολιτική εμμονή και στασιμότητα θλιβερό φαινόμενο. Οπότε, μάλλον είναι αδύνατο να με καταλάβεις και είναι αδύνατο να σε καταλάβω. Το τι είναι κάθε φορά καλύτερο, ας το κρίνουν οι υπόλοιποι.

  • RYaN on 26 Απριλίου 2014 at 14:33

  Επίσης, να εξηγήσω ότι το αρχικό τραγικό λάθος της εισόδου σ’ αυτό το ευρώ δεν διορθώνεται με ένα δεύτερο λάθος, δηλαδή αυτό της εξόδου από το ευρώ.
  Διορθώνεται μόνο με ισχυρή διαπραγμάτευση αυτών που ζημιώθηκαν, ή αυτών που κέρδισαν πολύ λιγότερα εξαιτίας αυτού, με αυτούς που αισχροκέρδισαν από αυτή την υπόθεση, ή επέτρεψαν εν γνώση τους αυτή την αισχροκέρδεια.

   • pap-net on 26 Απριλίου 2014 at 15:46
    Author

   Οι Έλληνες με την ηγεσία των ευρωπαϊστών φοβούνται να μην τα χάσουν όλα η να μην «απομονωθούν»

   βεβαίως τα έχουν πάθει και τα δυο άλλα θέλουν χρόνο για να το καταλάβουν αν το καταλάβουν τελικά.

   Ας μην ξεχώναμε ότι εχασαν μια χρεοκοπία. Τους τρόμαζαν για να μην χρεοκοπήσουν και ονόμασαν την αρπάγη των αποθεματικών ταμείων τους PSI για να μην το μυριστούν.

   Και τα κατάφεραν. Δεν τους πήρε χαμπάρι σχεδον κάνεις

   Αντίθετά τους είπαν και το τε ότι για πρώτη φορά είχαμε απτά σημάδια εξόδου από την κρίση και ότι είχαν βάλει «Μποτομ
   ιν του δε Μπαρελ…» 😉
   Σε λίγο που θα ζουν με 260 ευρώ σύνταξη θα τους πουν ξανά ότι ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις τους.!

    • paso on 27 Απριλίου 2014 at 19:54

    ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΧΑΜΠΑΡΙ. ΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ? ΣΗΜΕΡΑ Ο ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ. ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙ?

  • Ισόνομος πολίτης on 27 Απριλίου 2014 at 13:35

  Σημειωτέον mr. RYaN οτι για τις «μεταλλάξεις» και τους………»μεταλλαγμένους», υπήρχουν πανταχόθεν αυστηρές NOTAM αμφισβήτησης και αποφυγής….

   • RYaN on 27 Απριλίου 2014 at 14:01

   Θλιβερή και θνησιγενής αντιμετώπιση από το παλιό της αναπότρεπτης εξελικτικής διαδικασίας. Και όχι ότι στον αντίποδα δεν υπάρχει θνησιγένεια. Μπορεί να καταστραφούν δεκάδες ή εκατοντάδες ατελή νέα μέχρι να βρεθούν τα ελάχιστα που θα σαρώσουν. Αλλά, θα βρεθούν.
   Φυσικά. στα παραπάνω δε συμπεριλαμβάνονται οι υποκρισίες. Αυτές τελειώνουν πολύ γρήγορα.
   Όπως σου ξαναείπα παραπάνω, θαυμάζω αυτή τη διεργασία και την παρακολουθώ πάντα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον 🙂

    • pap-net on 27 Απριλίου 2014 at 14:22
     Author

    +1000

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: