Απρ 28 2014

Ενισχύοντας τον Νίκο

του Γιάννη Βαρουφάκη

Προ ημερών έλαβα το εξής email: «Γιάννη γεια χαρά! Με λένε Νίκο, είμαι 28 χρονών και τα πράγματα είναι απλά για μένα. Δεν καταλαβαίνω! Διαβάζω ανελλιπώς το ΗotDoc από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του και δυσκολεύομαι πάρα πολύ να κατανοήσω τα άρθρα σου. Πες ότι είμαι στο δρόμο και συναντώ τον Βενιζέλο (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά) και του λέω: «Εσύ και η παρέα σου καταστρέφετε την Ελλάδα» και μου απαντάει: «Γιατί;» Τότε σκαλώνω και προσπαθώ να του περιγράψω με απλά λόγια και οικονομικούς όρους τι εννοώ. Δεν μπορώ να το κάνω, θα με τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί».

Νίκο, θα προσπαθήσω να σε ενισχύσω όχι με λεπτομέρειες και δυσνόητες αναλύσεις που μπερδεύουν, αλλά πηγαίνοντας κατευθείαν στο ψητό. Σε μια συζήτηση του δρόμου με έναν από τους θρασύτερους των πρωτεργατών του εγκλήματος προέχει να μπορείς με μία φράση να συνοψίσεις το ένα πράγμα για το οποίο θα μείνουν με μαύρα γράμματα στην ιστορία του τόπου. Για να μπορέσεις να αρθρώσεις αυτή τη φράση, πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος στο μυαλό σου να έχεις κατασταλάξει ως προς το ποιο ακριβώς ήταν το έγκλημα. Ως προς αυτό, επίτρεψέ μου να σου πω ποιο ήταν, κατ’ εμέ, το βασικό συστατικό του. 0α το ονομάσω κρυφή μεταβίβαση. Το 2010 το ελληνικό δημόσιο πτώχευσε, που σημαίνει ότι ήταν πλέον αδύνατο να αποπληρώσει τα 300 δισ. ευρώ συσσωρευμένο χρέος που χρωστούσε, βασικά προς ξένες ιδιωτικές τράπεζες. Τότε το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο συναίνεσε με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό για να γίνει η εξής κρυφή μεταβίβαση: Να μεταφερθούν οι ζημίες (λόγω της αδυναμίας του ελληνικού δημοσίου να αποπληρώσει τα χρέη του) από τους τραπεζίτες στους ώμους των φορολογούμενων, αρχικά των Ελλήνων και μετέπειτα των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Να εμφανιστεί αυτή η μεταφορά ως δείγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό, παραπλανώντας (εις βάρος της αξιοπιστίας της Ευρώπης) τόσο τους γερμανούς όσο και τους έλληνες πολίτες (και βουλευτές) όσον αφορά την ουσία του εγχειρήματος.

Αυτή η κρυφή μεταβίβαση των ζημιών των τραπεζιτών στους ευρωπαίους φορολογούμενους ήταν μόνο η αρχή, καθώς η αλήθεια αργά ή γρήγορα θα φαινόταν, τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο θα βάραγε κανόνι, τουλάχιστον απέναντι σε κάποιους από τους πιστωτές του. Το ότι το κανόνι θα βάραγε (προς το ευγενικότερο, θα είχαμε αναδιάρθρωση του χρέους ή κούρεμα) ήταν δεδομένο ότι θα γίνει. Όταν ένα χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε απλώς δεν ζει – κουρεύεται. Όμως οι Βενιζέλοι της πολιτικής μας σκηνής, όποιον τόλμαγε να το πει, τον εξύβριζαν ως εθνοπροδότη και τον απέκλειαν από τη δημόσια τηλεόραση (μιλώ εκ πείρας προσωπικής). Κι όταν το κούρεμα έγινε, ο κ. Βενιζέλος απαίτησε (και απαιτεί και σήμερα) να τον δοξάσουμε που το… έκανε τόσο καλά!

Πόσο καλά το έκανε; Βέλτιστα από τη σκοπιά των τραπεζιτών και χείριστα από τη σκοπιά του ελληνικού λαού αλλά και των υπόλοιπων λαών της Ευρώπης. Πρόσεξε να δεις, Νίκο, πώς χρησιμοποίησαν τον ενάμιση χρόνο που κέρδισαν με το πρώτο μνημονιακό δάνειο, πριν έρθει το κούρεμα (το ΡSI) και το δεύτερο μνημονιακό δάνειο: Πρώτον, η ΕΚΤ αγόρασε 50 δισ. ομόλογα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που ακόμα τα ξεπληρώνουμε, καθώς η ΕΚΤ αρνήθηκε -και ο κ. Βενιζέλος αποδέχθηκε- να κουρευτούν με το ΡSI. Δεύτερον, από τον Νοέμβριο του 2011 η ΕΚΤ έδωσε ένα τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες με αντάλλαγμα εχέγγυα που συμπεριλάμβαναν και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Τρίτον, όταν έγινε το κούρεμα, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περί τα 38 δισ. Όμως, την ίδια στιγμή ο κ. Βενιζέλος και η επίσημη Ευρώπη σύναπταν νέο δημόσιο δάνειο εκ μέρους των τραπεζιτών, που εμφύσησαν 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με την υπόσχεση μάλιστα ότι, αν και τύποις θα έχαναν την πλειοψηφία των μετοχών, δεν θα τους άγγιζαν και σε λίγο καιρό θα τους επέστρεφαν και τις μετοχές (όπως κάνουν αυτή την εποχή), ζημιώνοντας κι άλλο τον φορολογούμενο. Αποτέλεσμα αυτών ήταν οι τραπεζίτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι) να βρεθούν στο απυρόβλητο και η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στην ιστορία που και πτώχευσε και είδε το χρέος της να παραμένει το ίδιο!

Για να μην πολυλογούμε, ο κ. Βενιζέλος είναι μέρος μιας ομάδας πολιτικών που λειτούργησαν ως ατζέντηδες της Διεθνούς των τραπεζιτών που, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση, οργανώθηκαν άμεσα με έναν στόχο: Τη μεταφορά των ζημιών τους στους ώμους των αθώων πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Να φανταστείς, Νίκο, ότι ακόμα και το ΔΝΤ, που δεν φημίζεται για την κοινωνική του συνείδηση, έτριβε τα μάτια του με τον κυνισμό των δικών μας Βενιζέλων, αλλά και με την άνεση με την οποία η επίσημη Ευρώπη συνωμοτεί εναντίον των λαών της, υπονομεύοντας μάλιστα τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης και, συνεπώς, της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Κι όταν, σε μια ύστατη προσπάθεια να διορθωθούν τα πράγματα, το ΔΝΤ πρότεινε στους κ.κ. Βενιζέλο και Στουρνάρα μια τακτική συμμαχία εναντίον του Βερολίνου, με στόχο την ελάφρυνση των βαρών που σηκώνει σήμερα ο έλληνας πολίτης, εκείνοι απάντησαν: «Ο κ. Σόιμπλε μας είπε όχι».

Κλείνω με τη φράση που θα σου πρότεινα να πεις στον διερχόμενο κ. Βενιζέλο: «Τα θερμά μου συγχαρητήρια, κ. αντιπρόεδρε της κυβέρνησης. Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε πολιτικός που να κατάφερε να μεταφέρει τόσες πολλές ζημιές από τους ώμους των τραπεζιτών στους ώμους των φτωχότερων και πιο αδύναμων πολιτών. Συγχαρητήρια και για την αίσθηση χιούμορ που έχετε να αυτοαποκαλείσθε ακόμα… σοσιαλιστής».

HotDoc


19 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. LORD ACTON: The issue which has swept down the centuries and which will have to be fought sooner or later is the people versus the banks.

  • RYaN on 29 Απριλίου 2014 at 00:48

  zerohedge.com (βλ. διάγραμμα)
  Το άνοιγμα της Deutsche Bank σε παράγωγα είναι 20 φορές το γερμανικό ΑΕΠ. Είναι 75 τρισ. !!!

  Η Γερμανία, τα τελευταία πέντε χρόνια, έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να αποφύγει πάση θυσία ένα φαινόμενο ντόμινο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

  Το άρθρο κάνει ξεκάθαρο, μια για πάντα, το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις βολές εναντίον της Ευρώπης μέσα από την Κοινή Πολιτική Σίγουρης Καταστροφής.

  Είναι αυτοί που έδωσαν στον ΓΑΠ ολόκληρο βραβείο !
  Είναι αυτοί που, με τη βοήθεια Παπαδήμου-Βενιζέλου και την ψήφο Σαμαρά, κούρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροομολογιούχους και χρέωσαν το ελληνικό δημόσιο με γλυκαντικό ρευστό (sweetener) για τις ξένες τράπεζες και κεφάλαια ανακεφαλαιοποίσης για τις ελληνικές.

  Απόσπασμα από το αγγλικό κείμενο:

  «The conclusion of this story has not changed one bit from last year: this epic derivative exposure is the primary reason why Germany, theatrically kicking and screaming for the past five years, has done everything in its power, even «yielding» to the ECB, to make sure there is no domino-like collapse of European banks, which would most certainly precipitate just the kind of collateral chain breakage and net-to-gross conversion that is what causes Anshu Jain, and every other bank CEO, to wake up drenched in sweat every night.

  Finally, just to keep it all in perspective, below is a chart showing the GDP of both Germany and Europe compared to Deutsche Bank’s total derivative exposure. If nothing else, it should make clear, once and for all, just who is truly calling the Mutually Assured Destruction shots in Europe.«

  • Ισόνομος πολίτης on 29 Απριλίου 2014 at 09:00

  Το πως θα διαχειριζότανε σε βάρος μας το δικό μας υπέρογκο χρέος οι δανειστές μας το 2010 ήταν το πρόβλημα, ή γιατί εμείς χρεωθήκαμε μέχρι το λαιμό με 300 δις από «χρέη πάνω στα χρέη»?
  Ειλικρινά ποτέ δεν κατάλαβα όλη αυτή τη «φάμπρικα» των ανοίκειων και σκόπιμων συλλογιστικών.
  Επί του ιδίου θέματος προσωπικά εχθές ανέπτυξα την δική μου άποψη επί τούτου εδώ:
  http://papaioannou-giannis.net/2014/04/27/h-%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%86%CF%81%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD/#comments

   • RYaN on 29 Απριλίου 2014 at 14:21

   Ναι, αλλά το χρέος αυξήθηκε γιατί το μετατρέψαμε σε ευρώ και προσπαθούσαμε να το εξυπηρετήσουμε σε ευρώ. Σας το εξήγησα κι εγώ προχθές με τα απλούστερα δυνατά μαθηματικά.
   Επίσης, γιατί οι εκσυγχρονιστές τελικά μόνο εκσυγχρονιστές δεν ήταν … (Χάθηκαν €200 δισ. φόροι λόγω ανεπαρκούς μηχανογράφησης την τελευταία 20ετία)

    • RYaN on 29 Απριλίου 2014 at 14:29

    Επίσης, τα δεδομένα για το ρόλο της Deutsche Bank είναι σαφή, συντριπτικά και δεν αλλάζουν. Επίσης, δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη (σημειωτέον μαζί με κάποιες γαλλικές, που θα βγουν κι αυτές εκτενώς στη φόρα όταν πρέπει – υπάρχουν μόνο παλαιότερες νύξεις μου).
    Η εξήγηση για το χρέος είναι εδώ.

    Και όσον αφορά τις συλλογιστικές, καταλαβαίνω ότι είναι άχαρος ο ρόλος αυτού που επιμένει να θέλει να βλέπει ο κόσμος απλοϊκά ένα από τα πιο βρώμικα παιχνίδια που παίχτηκαν ποτέ στην ανθρωπότητα από τα πιο μεγάλα τσακάλια που γέννησε ποτέ η πλάση.

     • Ισόνομος πολίτης on 29 Απριλίου 2014 at 18:37

     Κατ αρχήν άλλο το απλοϊκό και άλλο απλό.
     Η εισοδό μας στην ΟΝΕ και κατ επέκταση στο €, είχε και αυτά τα ρίσκα στα οποία αναφέρθηκες.
     «Ρίσκα» που είναι απείρως ηπιότερα και ολιγότερα, από εκείνα που θα αντιμετωπίζαμε όντας υπερχρεωμένοι και εκτός € (Γνωστά αυτά και τα έχουμε αναλύσει πολλές φορές)
     Τα όποια προβλήματα από την διαχείριση των χρεών από τους μεγάλους δανειστές, είναι κοινά για όλες τις μικρές συγκριτικά και αδύναμες οικονομικά χώρες εντός ζώνης του €..
     Τώρα τι να κάνουμε?
     Αυτοί είμαστε, αυτά μπορέσαμ, αυτά κάναμε….
     Το ζητούμενο είναι να μην πάνε χειρότερα τα πράγματα.
     Σταθεροποίηση και αργή αλλά ελαφρά μελλοντική καλυτέρευση, είναι το εφικτό και ρεαλιστικά ζητούμενο….

      • RYaN on 29 Απριλίου 2014 at 19:10

      Γνωρίζω τη διαφορά απλοϊκού και απλού και την είχα κατά νου την ώρα που έγραφα.

      • pap-net on 29 Απριλίου 2014 at 19:14
       Author

      4 χρόνια μας λες πως «βγαίνουμε από την κρίση» ανέστη…

      • Αστρεχας on 29 Απριλίου 2014 at 21:44

      Ειναι φυση αδυνατον να βγει η Ελλαδα απο την κριση.Με δημοσιο χρεος διπλασιο του ΑΕΠ της και με δισλειτουργιες παντος φυσεως ειναι καταδικασμενη(εχει υποθει αυτο πολλες φορες εδω μεσα).

      Η Ελλαδα, απλα, βγηκε απο το πλαισιο διεκδικησης να βγει απο την κριση.

      • Αστρεχας on 29 Απριλίου 2014 at 21:48

      Οπου Ελλαδα ..δεν εννοω αριθμους αναπτυξης και μεσο κατα κεφαλη εισοδημα κτλ…εννοω μια κοινωνια 11.εκ κατοικων και τις δομες της.

      • RYaN on 29 Απριλίου 2014 at 22:13

      @Αστρέχας
      Για σκέψου τώρα να μην είχε μετατρέψει το χρέος της σε ευρώ το 2001-2002 και να το κρατούσε σε δραχμές ή δολάρια. Στην κρίση του 2008-9 θα είχε ακριβώς το μισό χρέος !!! Περίπου 60%. Από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη…

      • Αστρεχας on 29 Απριλίου 2014 at 22:28

      Δεν εχεις αδικο ,αλλα μερικες φορες η ισοτιμια νομισματος κουβαλαει και παρελκομενα τα οποια δυσκολευουν την προσθαφαιρεση..ενα μερος παραδειγμα της διαφορας το πληρωσε και ο κολλημενος με την Ελλαδα τουριστας εξ Αμερικης 😉

      • RYaN on 29 Απριλίου 2014 at 22:44

      Ναι, εννοώ με την παραδοχή ότι θα ακολουθούσε την ίδια ακριβώς δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε με το ευρώ. Σημειωτέον ότι τώρα όλοι θεωρούν παράδεισο τη δημ/κή πολιτική της περιόδου 2002-2008, που στην πραγματικότητα δεν ήταν.

  • RYaN on 29 Απριλίου 2014 at 22:21

  Οι Γερμανοί απογοητευμένοι από τις μεγάλες διακυμάνσεις του χρυσού εγκαταλείπουν το δικαίωμα της ψήφου στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του. (FT: Η Deutsche Bank παραιτείται από τη θέση φιξαρίσματος των τιμών χρυσού και ασημιού)

   • RYaN on 29 Απριλίου 2014 at 22:21

   Και εδώ.

    • RYaN on 29 Απριλίου 2014 at 22:24

    Έγκυρες πληροφορίες λένε ότι τη θέση θα την αγοράσουν οι Κινέζοι (ICBC).

     • Αστρεχας on 29 Απριλίου 2014 at 22:38

     Ti σηματοδοτει αυτη η κινηση RYaN?

      • RYaN on 29 Απριλίου 2014 at 22:59

      Αυτό θα μας το πουν οι Κινέζοι προσεχώς. Ανάλογα με τις ορέξεις τους (πάνω η τιμή, ή κάτω η τιμή). Από αυτό θα εξαρτηθούν και πολλά άλλα που σχετίζονται με τη διεθνή οικονομία.

      • Αστρεχας on 29 Απριλίου 2014 at 23:06

      Οι κινεζοι τελευταια αγοραζαν εγκατελιμενα ορυχεια χρυσου ανα τον κοσμο…πλακα θα εχει να τραβηξουν το καζανακι 🙂

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: