Μαΐ 01 2014

ΟΙ…«ΒΑΡΒΑΡΟΙ» ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ

1479121_10202641973393106_1682185975_nΓράφει ο Βασιλειαδης Χριστοφορος>>>

Οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις δείχνουν ότι η «Τρόικα» θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες και να…αποχωρήσει (!) από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την θεωρία των…ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτό μοιάζει λίγο οξύμωρο. Πού ακούστηκε…«κατακτητής» να βιάζεται να φύγει!

Χωρίς αμφιβολία το «Μνημόνιο» είναι ένα κείμενο με πολύ σκληρούς οικονομικούς όρους. Δοκίμασε τις αντοχές του πολιτικού προσωπικού της Χώρας που ουδέποτε ήταν συνηθισμένο σε τόσο αντιλαϊκά μέτρα. Η διαδικασία εκτός από φθοροποιός ήταν και σε πολλές περιπτώσεις άδικη αφού οι νέοι Βουλευτές δεν άσκησαν εξουσία και ασφαλώς δεν φέρουν ευθύνες για τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος.

Τα περισσότερα από τα «μέτρα» που προέβλεπαν τα Μνημόνια αφορούσαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις φόρων (άμεσων ή έμμεσων) ενώ τα χρονοδιαγράμματα για τις εκταμιεύσεις των δόσεων ήταν πολύ συγκεκριμένα. Κάθε καθυστέρηση θα άφηνε την Χώρα “στεγνή” από ρευστότητα και τα ΑΤΜ των τραπεζών άδεια (όπως άλλωστε συνέβη στην Κύπρο)

Υπό αυτές τις ασφυκτικές πιέσεις, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών πέρασε σε δεύτερη μοίρα ή στην καλύτερη γίνονταν με ρυθμό πολύ βραδύτερο του επιθυμητού διότι τα όποια οφέλη φαίνονταν μεσομακροπρόθεσμα ενώ το Κράτος είχε ανάγκη να περιορίσει τις δαπάνες «εδώ και τώρα».

Είτε λοιπόν δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος, είτε δεν είχε γίνει η απαιτούμενη προεργασία, είτε διότι…θίγονταν ισχυρές συντεχνίες οι μεταρρυθμίσεις δεν είχαν την απαιτούμενη ένταση.

Ενώ όμως το πολιτικό προσωπικό πλήρωσε και πληρώνει υψηλό κόστος για την ψήφο του, οι αυστηροί Μνημονιακοί όροι επέβαλαν και πολύ συγκεκριμένες πολιτικές. Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για «πολιτικές» αλλά για οικονομικοτεχνικές πράξεις επιτακτικής μορφής με κάποιες διορθώσεις ώστε τα βάρη να κατανεμηθούν με πιο δίκαιο τρόπο (και όχι πάντα επιτυχώς)

Φαίνεται όμως ότι το σκηνικό αλλάζει μετά την αναμενόμενη αποχώρηση της Τρόικας.

Ίσως για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα πρέπει να «σηκωθούν μανίκια», να γίνει σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον, την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού και να χαραχθούν στρατηγικές.

Τα χρήματα των Μνημονίων έστω και με αυτούς τους επαχθείς, τους επαχθέστατους, όρους τελειώνουν και η Χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της.

Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους του χθες και με παρωχημένες πολιτικές και αντιλήψεις.

Οι…«βάρβαροι» φεύγουν και στο χέρι μας είναι να μην ξανάρθουν αλλά ακόμη και αν τους…αναζητήσουμε είναι πολύ αμφίβολο αν θα επιθυμούν να μας…«κατακτήσουν» εκ νέου.


14 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 2 Μαΐου 2014 at 00:36

  Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε κοινωνικό ερειπιώνα. Το 27-28% της ανεργίας συμπεριλαμβάνει τραγικά υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων (π.χ. 71% των ανέργων) – κάτι που είναι πιο σημαντικό και από το ίδιο το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν έχουν ήδη, τότε σύντομα θα καταστούν ανενεργοί για το υπόλοιπο της ζωής τους, μεταπηδώντας από το χώρο των ανέργων στο χώρο των δια βίου πενίτων αέργων, διαβιώνοντας παρασιτικά και επιδοματικά, όπως δηλαδή έμαθαν να τα κουτσοβολεύουν για πολλά χρόνια. Έτσι, πιθανώς στο μέλλον οι αριθμοί να καταφέρουν να ευημερήσουν, αλλά η κοινωνία θα πάσχει σοβαρά κρύβοντας συνεχώς μέσα της ένα πολύ βαρύ κουσούρι, που δεν ξέρω αν θα μπορέσουν ειδικοί της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας να το γιατρέψουν μέσα από πληθώρα σχετικά δράσεων.
  Αυτά ήταν τα κατορθώματα της τρόικας και των υποστηρικτών της και φυσικά η διαχείριση της μετά την τρόικα εποχής θα καταστεί απείρως δυσκολότερη ακόμη και από αυτή την ίδια την εποχή των μνημονίων.

  • Ισόνομος πολίτης on 2 Μαΐου 2014 at 11:49

  Ένα εύστοχο, αυστηρό, προσεγμένο και αντικειμενικό σχόλιο αυτό με τον τίτλο:
  «ΟΙ…«ΒΑΡΒΑΡΟΙ» ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ»
  Ευτυχώς δεν υπάρχει παντού η μοναξιά και η δώθε – εκείθε κακοχυμένη χολή των Φασιστο-συριζο- ΑΝΕΛ αλλά και των….λοιπών ..συνήθως συνοδοιπορούντων… ευκαιριακά και….. αζημίως….
  Κάπου – κάπου ξεπετάγεται και κάποιος που βλέπει και εκθέτει τα πράγματα και τις επερχόμενες εξελίξεις με καθαρή καρδιά, σωστή σκέψη και με το διεισδυτικό βλέμμα που του χάρισε ο καλός Θεούλης….

  • Xριστόφορος Βασιλειάδης on 2 Μαΐου 2014 at 11:53

  Ευχαριστώ θερμά

  • Αστρεχας on 2 Μαΐου 2014 at 13:13

  «Ίσως για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα πρέπει να «σηκωθούν μανίκια», να γίνει σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον, την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού και να χαραχθούν στρατηγικές.»
  ……………………………………………….
  Σωστο..γιατι οι τροικανοι αποδειχτηκαν οτι ενδιαφερονταν μονο για τα λεφτα τους.

   • Αστρεχας on 2 Μαΐου 2014 at 13:29

   Ίσως για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα πρέπει να «σηκωθούν μανίκια», να γίνει σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον, την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού και να χαραχθούν στρατηγικές.
   /////////////////////////////
   Αυτο θα επρεπε να γινει απο την αρχη.Αλλα οι τροικανοι ηρθαν σιγουρεψαν τα λεφτα τους και μας αφηνουν με ασηκωτα μανικια να βαλουμε μονοι μας τα φιδια στην τρυπα…ωραια!!!

   • Ισόνομος πολίτης on 2 Μαΐου 2014 at 13:29

   Το κλου Αστρέχας είναι ετούτο:
   » Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
   Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.»
   Από τα ωραιότερα ποιήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας το:
   «Περιμένοντας τους βαρβάρους» του μεγάλου έλληνα ποιητή Κ. Καβάφη που είναι μεταφρασμένος σε πάρα πολλές ξένες γλώσσες…
   Πάντοτε αισθαντικός και επίκαιρος ο μεγάλος Καβάφης…

    • Αστρεχας on 2 Μαΐου 2014 at 13:54

    Αυτη ειναι η δικια σου ερμηνεια…η δικια σου οπτικη γωνια ,η κατα το λαικοτερον τοσο καταλαβαινεις…

    Η δικια μου ειναι οτι απο την αρχη δεν επρεπε να δεχτουμε τους βαρβαρους και επρεπε να ανασκουμπωθουμε για δουλεια μεσα απο το…. » σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον, την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού και να χαραχθούν στρατηγικές.”

    Οι τροικανοι ηρθαν σχεδιασαν αποφασισαν επραξαν και εκ του αποτελεσματος απετυχαν να προστατεψουν την Ελληνικη κοινωνια …αλλα πετυχαν στο να σιγουρεψουν τα λεφτα τους…

    ΜΟΝΟ οταν καποιος ταυτιζει,η ταυτισε τα συμφεροντα του Ελληνικου λαου με αυτα της τροικας..μπορει να εχει την οπτικη την δικια σου Ισονομε.

     • Αστρεχας on 2 Μαΐου 2014 at 17:42

     Kai kati ακομα …ΟΧΙ να μην φυγουν.ΤΩΡΑ που πρεπει να βαλουν το χερι τους στην τσεπη τους να μην φυγουν…. να πληρωσουν ,με γεναιο κουρεμα του χρεους και με επιδοτουμενη χρηματοδοτηση για την ανασυγκροτηση της Ελληνικης οικονομιας!!!

     • Ισόνομος πολίτης on 2 Μαΐου 2014 at 21:36

     Είπα και εγώ κάτι χαμπαρίζεις από Καβάφη Αστρέχας,
     Αλλά εσύ όντας νάνος σε ορισμένα θέματα, εξακολουθείς να αρέσκεσαι…και να το «παίζεις…» γίγαντας.
     Κουσούρι σου αυτό και να το προσέξεις…
     Να επικεντρώνεις τα ενδιαφέροντα σου σε εκείνα που κατέχεις και είσαι σε θέση να συνδιαλέγεσαι…
     Αυτά που γράφεις είναι κάτω από την ίδια οπτική ….. που βλέπεις και την ελληνική ορθογραφία…και την σωστή διατύπωση……κατ εξακολούθηση…
     Λυπάμαι αλλά μη μπορόντας να κάνω διαφορετικά…..επι του προκειμένου……. θα δικαιώσω τον Varanus…..

      • Αστρεχας on 2 Μαΐου 2014 at 23:02

      Τον Καβαφη δεν τον γνωρισα(το εργο του)αλλα ειμαι σε θεση …απο το πολυ ελαχιστη επαφη μαζι του(με το εργο του)επιδερμικη(και ουτε) να τον σεβαστω.
      Ποτε δεν θα επικαλεστω μερος του εργου του σε ασχετη μεταφορα.

      Οι τροικανοι ως ιεριες του χρεους μπορει να φυγουν…το χρεος ομως παραμενει…και η Ελλαδα συνεχιζει να ειναι αποικια χρεους…οι βαρβαροι παραμενουν αγαπητε

      • Αστρεχας on 2 Μαΐου 2014 at 23:11

      Και καποτε θα πρεπει να μαθετε ολοι εσεις οι τρανοι και οι μεγαλοι οτι σημασια δεν εχει το πως θα επις το πεις κατι με ποια προφορα ψευδα η οχι…αλλα σημασια εχει ΜΟΝΟ το τι θα πεις!!!

      • Αστρεχας on 2 Μαΐου 2014 at 23:14

      Και καποτε θα πρεπει να μαθετε ολοι εσεις οι τρανοι και οι μεγαλοι οτι σημασια δεν εχει το πως θα πεις κατι, με ποια προφορα, ψευδα, η, οχι…αλλα σημασια εχει ΜΟΝΟ το τι θα πεις!!!

      υγ.μερικες φορες η διορθωση επιβαλεται απο μονη της

  • Αιθεροβάμων on 2 Μαΐου 2014 at 20:33

  «Σύμφωνα με την θεωρία των…ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτό μοιάζει λίγο οξύμωρο»

  Από μόνη της αυτή η φράση – έκφραση δίνει το στίγμα. Δυστυχώς το διάβασα. Σιγά μη καθίσω να απαντήσω κιόλας.

  • paso on 3 Μαΐου 2014 at 19:35

  ΤΙ ΦΡΟΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΡΕ? ΑΠΟΡΩ ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ? ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ,ΛΕΕΙ , ΑΛΛΑ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ , ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ. ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ , ΛΕΕΙ , ΤΟ ΠΟΛΙΤΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΟΧΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ… ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ? ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ. ΒΓΗΚΕ ΤΩΡΑ Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙ 6-7%. ΓΙΑΤΙ? ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΑΚΙΔΙΟ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ, ΣΚΙΣΜΕΝΟ ΤΖΙΝ, ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ. Ο,ΤΙ ΝΑ ΄ΝΑΙ…

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: