Μαΐ 05 2014

Εκλογές… φυτώριο!

Το δημοσκοπικό πάγωμα του ΣΥΡΙΖΑ και η αδυναμία του να εκτοξευτεί σε υψηλά ποσοστά είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου.

Γράφει ο Blogger για το Larisanet.gr

Ίσως μάλιστα να καταλήξει να είναι και το κύριο θέμα συζήτησης αυτών των εκλογών. Οι περισσότερες μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι το κόμμα αυτό έχει περάσει μπροστά από την ΝΔ η οποία ακολουθεί την μοίρα των μνημονιακών κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι ο κόσμος «κρατιέται» και δεν πλησιάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με στόχο να δούμε την εικόνα του πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές, θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τι έχει συμβεί μέχρι τώρα στο τρόπο που ακουμπά ο ΣΥΡΙΖΑ  στην ελληνική κοινωνία.

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές πρόεκυψε μια ξαφνική και για τους περισσότερους απροσδόκητη αύξηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εποχής, αυτή η εξέλιξη προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες ίσως και μέρες πριν την ψηφοφορία.

Ως αποτέλεσμα η επομένη μέρα θα βρει την ηγεσία του να περιστοιχίζεται από το στελεχιακό δυναμικό του παλιού ΣΥΡΙΖΑ,  και 71 νέους βουλευτές. Από εκεί και μέχρι  το εκλογικό σώμα,  δεν θα υπάρχει σχεδόν τίποτα σε επίπεδο στελεχών.

Θα υπάρχει ένα κενό μεταξύ ηγεσίας και βάσης. Θα λείπει εκείνο το κομμάτι της πυραμίδας που θα συνδέει την ολιγομελή ηγεσία και τα γνωστά κομματικά πρόσωπα, με το -σχεδόν- ενάμιση εκατομμύριο νέους ψηφοφόρους.

Για να καλυφτεί αυτό το κενό και για να ενταχθούν οι νέοι ψηφοφόροι οργανωτικά στο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε συνέδριο το οποίο όμως δεν συγκίνησε ιδιαιτέρα. Μόνοι που έτρεχαν–υποθέτουμε πως θα- ήταν οι 71 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι μικρού σχετικά βεληνεκούς «μηχανισμοί» τους. Όμως δεν πέτυχαν και πολλά πράγματα. Από το ενάμισι εκ. ψηφοφόρους δεν θα δημιουργηθεί ούτε μια δεκάδα νέα στελέχη.

Ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα θα βλέπουμε καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ και στην Βουλή, αλλά δεν τον βλέπουμε διπλά μας στις τοπικές κοινωνίες, στις γειτονιές στις παρέες, στην δουλειά. Μπορεί να γράφουν τηλεοπτικές παρουσίες ο Σταθάκης, ο Μηλιός και ο Δραγασακης αλλά στις πόλεις και στην κοινωνία δεν υπάρχουν τα μεσαία στελέχη .

Η απάντηση που δίνεται σε αυτό το «πρόβλημα» από τους ίδιους είναι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και δεν συμμετέχει. Όμως είναι πιο σωστό να πούμε είναι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει ενώ κάποιοι έχουν αποχωρήσει απογοητευμένοι. Το ΠΑΣΟΚ έχει εξαφανιστεί και τα στελέχη του έχουν απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Όμως ο ψηφοφόροι του κατά βάση έχουν πάει κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί είναι σίγουρο ότι θα παράξουν στελέχη.

Είναι βέβαιο λοιπόν ότι αυτές οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εκ των πραγμάτων θα παράξουν εκείνα τα μικρά και μεσαία στελέχη, τα όποια θα δουλεύουν πλέον από εδώ και πέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον εαυτό τους. Εκείνα τα στελέχη που την επόμενη των εκλογών θα είναι παντού γύρω μας.

Ανεξάρτητα πόσοι δήμοι και περιφέρειες θα κερδηθούν ή θα χαθούν και ανεξάρτητα των ευρωεκλογών που είναι διαφορετικό θέμα, οι εκλογές αυτές θα είναι σαν ένα φυτώριο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη μερικές χιλιάδες από αυτούς μαζεύουν ψήφους στις γειτονιές και πόρτα-πόρτα ως υποψήφιοι.

Κοιτώνας με ορίζοντα εθνικών εκλογών μοιάζει πιο πιθανό ότι το 22-25% των δημοσκοπήσεων θα κινηθεί προς το +30% συγκροτώντας όλοκάθαρα πια τον ένα πόλο ενός υπό εκκόλαψη δικομματισμού.

Αντίθετα τα κόμματα του μνημονίου θα οδηγούνται επιταχύνοντας προς την απαξίωση. Μια εξέλιξη που θα πυροδοτήσει κινήσεις για την δημιουργία του άλλου απαραίτητου πόλου στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Ίσως μάλιστα να αρχίσει να ξεκαθαρίζει και εδώ μια εικόνα


11 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 6 Μαΐου 2014 at 00:51

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να πείσει επαρκώς ότι είναι κεντρώο αντιμνημονιακό κόμμα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Τσίπρα. Από αριστερό αντιμνημονιακό κόμμα, τώρα απλά φαίνεται στα μάτια του κόσμου ως «ετερόκλιτο άθροισμα», που δε δίνει την εντύπωση ότι μπορεί όντως να αθροίζει σε κάτι. Το γνωστό έλλειμμα του αντιμνημονιακού κέντρου, που είχαμε επισημάνει στο blog αυτό από πολύ νωρίς, δεν έχει ακόμα καλυφθεί, γι’ αυτό και επιβιώνουν ακόμα τα μνημονιακά κόμματα.
  Από την άλλη, ούτε οι ΑΝΕΛΛ το πέτυχαν, αφού αποδέχτηκαν πολύ νωρίς και πολύ εύκολα το χαρακτηρισμό του δεξιού, μάλλον λιγουρευόμενοι τις διαρροές από τις μεγάλες δεξαμενές της ΝΔ και της ΧΑ.
  Ίσως και όλα αυτά να εξελίχθηκαν σκοπίμως έτσι, αφού το αποτέλεσμα είναι πολύ βολικό για κάποιους, αλλά ίσως και να ήταν τυχαίο. Το μέλλον θα δείξει.

  • paso on 6 Μαΐου 2014 at 16:56

  ΕΣΥ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΒΛΕΠΕ ΜΕΓΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤ1 ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΄΄ΣΩΣΤΑ» ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ…
  ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΟΥ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ?
  ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΟΧΙ.

   • RYaN on 6 Μαΐου 2014 at 17:12

   Ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, σημαντικά υπέρ οποιουδήποτε κόμματος, θα ήταν το πιο ευχάριστο σενάριο.

    • paso on 6 Μαΐου 2014 at 18:27

    ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΔ?

     • RYaN on 6 Μαΐου 2014 at 21:04

     Αυτοδύναμη ΝΔ, ή Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ είναι το βέλτιστο. Αν δεν είναι, που δε θα είναι, ας είναι ο πρώτος σημαντικά πρώτος – με διαφορά.

      • paso on 6 Μαΐου 2014 at 21:13

      ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΠΟΤΑΜΙ..

      • RYaN on 6 Μαΐου 2014 at 21:22

      Το Ποτάμι μόλις τολμήσει να διατυπώσει θέσεις, που εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί, θα διαλυθεί. Δε μπορείς να μιλάς για κόμμα χωρίς θέσεις του στυλ «πάμε και βλέπουμε». Κόμμα είναι, δεν είναι εκδρομή. Από την άλλη ούτε το πρόγραμμα δράσεων μίας μετα-μετα-μνημονιακής εποχής (όπου μνημόνιο=λιτότητα), σαν κι αυτό που ανάρτησε το Ποτάμι, έχει να πει κάτι. Είναι ότι πιο ουτοπικό και σαφώς εκτός τόπου και χρόνου.

  • paso on 6 Μαΐου 2014 at 21:27

  ΕΝΩ Η ΝΔ ΡΕ ΦΙΛΕ ΡΥΑΝ ΕΧΕΙ ΤΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ? ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ , ΦΟΡΟΙ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΤ ΣΑΜΠΑΝΙΑ. ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ.

   • RYaN on 6 Μαΐου 2014 at 21:33

   Πάνω κάτω, ο γνωστός νεοφιλελευθερισμός. Η μέθοδος θα αργήσει να δώσει αποτελέσματα λόγω ευρώ και δε θα δώσει σε όλους – συνήθως καταλήγει σε κοινωνία των δύο τρίτων. Αν δεν είσαι στα άνω 2/3, τότε διάλεξε το άλλο.

  • EK on 6 Μαΐου 2014 at 22:46

  Λυπάμαι που διαφωνώ με τον φιλο RYaN αλλα ο ΣΥΡΙΖΑ δειχνει να αποτυνχανει [ή θα αποτυχει τελικα] ακριβως επειδη προσπαθει ενα «κεντρώο» κόμμα. Το αποκαλούμενο «κέντρο» υπάρχει μοναχα στις εποχες που τα κουταλια και τα πιρούνια πανω στο τραπέζι ειναι πολλά και χρυσα. Τις δύσκολες εποχες το «κεντρο» απλά εξαφανίζεται ακριβως γιατι ο μικροαστός που κρατάει τις αποστασεις του απο τα «ακρα» συνθλίβεται και εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να σταματήσει να τραγουδάει τα «ουγκανταμπούμ» του παλαι ποτέ κραταιου ΠΑΣΟΚ. Πιεζεται να πάρει θέση. Κι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσπαθήσει να φτιαξει ενα ισχυρό αριστερό πόλο συσπείρωσης του λαού. Να ακολουθησει – προσαρμοσμένο βεβαια στην εποχή μας – το λαμπρό παραδειγμα του ΕΑΜ. Οχι να γίνει ενα ακόμα ξεπουλημένο στους κατακτητες κόμμα του «κέντρου», ενα νέο σιχαμένο ΠΑΣΟΚ. Οσο αφορά το μεσαιο στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρθρογραφος εχει δίκιο. Απλά δεν υπάρχει. Ισως γιατι τα εν δυναμει νεα μεσαια στελέχη που εκαναν να ξεπηδησουν μεσα απο τις κινητοποιησεις του 2008 και τους αντιμνημονιακούς αγώνες του 2010-2011, λάκισαν μολις είδαν τους «καταξιωμένους» Μητρόπουλους, Βαρεμένους, Αθανασίους και θεος ξερει ποσους αλλους δηλωμένους παλαιο-ΠΑΣΟΚους στις πόλεις και στις γειτονιές.

   • RYaN on 6 Μαΐου 2014 at 23:30

   Θα σου απαντήσω πολύ απλά και πολυ φιλικά: Αν ήταν έτσι, τότε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έπρεπε να έχει διψήφιο ποσοστό.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: