Μαΐ 06 2014

Τσίπρας στη Huffington Post:”Είμαστε η πραγματική εναλλακτική στην Ευρώπη της Μέρκελ”

Τσίπρας στη Huffington Post:”Είμαστε η πραγματική εναλλακτική στην Ευρώπη της Μέρκελ”

«Είμαστε η πραγματική εναλλακτική στην Ευρώπη της Μέρκελ», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στην ιταλική έκδοση της ειδησεογραφικής πύλης «Huffington Post» και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.

«Θα επιβεβαιώσουν, δηλαδή, την δυσαρμονία ανάμεσα στη θέληση του λαού και τις επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η συνέχιση της λιτότητας, με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, θα περιφρονεί τη θέληση του λαού. Θα παραβιάζει ευθέως την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας» σημειώνει.

Σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό του «εποικοδομητικού ευρωσκεπτικιστή» που έχουν χρησιμοποιήσει Ιταλοί δημοσιογράφοι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Δεν στηρίζουμε κανέναν ευρωσκεπτικισμό. Στηρίζουμε μόνον την προοπτική μιας άλλης Ευρώπης. Της Ευρώπης της ειρήνης, της Δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Που δεν είναι τόσο απόμακρη, όσο νομίζετε, είτε ως προοπτική είτε ως περιεχόμενο. Και θα σας έλεγα ότι η δική μας Ευρώπη είναι πολύ πιο κοντά στο αρχικό όραμα και πολιτικό σχέδιο των θεμελιωτών της απ’ ό,τι η σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ».

Click4more: Ο Τσίπρας «συνομιλεί» με τους αναγνώστες του Guardian

Σε σχέση με το ιταλικό ψηφοδέλτιο «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν τονίζει ότι θα επισκεφθεί και πάλι την Ρώμη, για την ολοκλήρωση της εκστρατείας της πολιτικής αυτής δύναμης

Αναφερόμενος στην πρώτη πράξη στην οποία θα προβεί αν εκλεγεί πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζει ότι «Πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου – φανερών και κρυφών. Από τη μέρα που θα ορκιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει τίποτα απ’ όλα όσα έχουν σχέση με τη λιτότητα και περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015-2018. Δεν ισχύουν οι νέες περικοπές στις συντάξεις – κύριες και επικουρικές – οι νέες περικοπές στους μισθούς, η μονιμοποίηση των χαρατσιών, οι απολύσεις 11.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η επαναφορά του εργοδοτικού λοκ-άουτ».

Τέλος σε ερώτηση αν θεωρεί «αριστερό μέτρο» την απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι να μειώσει κατά 80 ευρώ τον μήνα τις κρατήσεις και τους φόρους στους χαμηλόμισθους, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «Δεν υπάρχουν μεμονωμένα «αριστερά» μέτρα ως σταγόνα στον ωκεανό της λιτότητας των 34 δις που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι για την επόμενη τριετία. Σύντομα ο ιταλός πρωθυπουργός θα διαπιστώσει ότι, σε αντίθεση με ό,τι ενδεχομένως του έχει πει η κυρία Μέρκελ, η εκτόξευση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ως ποσοστού του ΑΕΠ εξαιτίας της λιτότητας, δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση».


Αρέσει σε %d bloggers: