Μαΐ 07 2014

Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που δεν θα έχει υποσχεθεί προσλήψεις στο δημόσιο»

84b5963defc713603b722b903befe6ff_LΤην πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το πρώτο κόμμα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας που θα κατακτήσει την εξουσία χωρίς να έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του διορισμό στο δημόσιο, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήματα ευρωπαίων πολιτών μέσω της ιστοσελίδας της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Σε ερώτηση για το πώς σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταρρυθμίσει τον δημόσιο τομέα της Ελλάδας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Μας κατηγορούν ως κρατιστές, ενώ στην πραγματικότητα θέλουμε ένα Κράτος που μπορεί να υποστηρίξει τις κοινωνικές ανάγκες και όχι ένα πελατειακό κράτος όπως αυτό που δημιούργησαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στα 40 χρόνια της διακυβέρνησής τους.

«Στην Ελλάδα, οι πιο διεφθαρμένες δυνάμεις έχουν επιφορτιστεί με την “σωτηρία” της χώρας. Προκειμένου να δούμε πραγματική αλλαγή, αυτά τα άτομα πρέπει να εκδιωχθούν από την κυβέρνηση», συνεχίζει ενώ προσθέτει: «σκοπεύουμε να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα, αποφεύγοντας τις οριζόντιες περικοπές, αλλά αντ’ αυτού επικεντρώνοντας σε στοχευμένες παρεμβάσεις. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε τη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και τη δημιουργία αξιοκρατικών φορέων».

Σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει ως «πολιτικό τεχνούργημα»το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο «βασίζεται στην επιθυμία της Τρόικας να διατηρήσει στη θέση της την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά». «Αυτό όμως δείχνει καθαρά ότι η λύση τόσο στο πρόβλημα της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης δεν είναι απλά τεχνικό και αλλά και πολιτικό», προσθέτει.

Ερωτώμενος πώς θα αντιδράσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας δηλώνει: «Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Η επαναδιαπραγμάτευση από τη νέα αριστερή κυβέρνηση δεν θα γίνει για λογαριασμό μόνο των Ελλήνων πολιτών, αλλά για όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Αυτό θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στην ήπειρο καθώς οι άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου θα αναγκαστούν από τους πολίτες τους να τηρήσουν παρόμοια στάση στηρίζοντας ένα κράτος πρόνοιας και την κοινωνική συνοχή, και να ευθυγραμμιστούν έτσι με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε άλλη ερώτηση, για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των χαμηλόμισθων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Η άμεση προτεραιότητά μας θα είναι να λάβουμε μέτρα που θα βοηθήσουν τους φτωχότερους να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Δεν νοιαζόμαστε απλώς για τους φτωχούς, είμαστε το κόμμα των φτωχών. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα στην Ευρώπη που είναι σε θέση να εκλεγεί στην κυβέρνηση, το οποίο έχει στο πρόγραμμά του τον άμεσο στόχο της σε μεγάλη κλίμακα αναδιανομής του εισοδήματος από τους πλούσιους στους φτωχούς.

Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, γράφει: «Η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την επιστροφή της Ευρώπη στις εποχές των «Αθλίων» του Β. Ουγκώ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι το παρελθόν.Εμείς είμαστε η ελπίδα και η αλλαγή».

«Ο μόνος τρόπος για να βγει η Ευρώπη από την κρίση είναι μια Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία. Είναι επιβεβλημένο να εγκαταλείψουμε τη λιτότητα και η οικονομική ανάπτυξη θα δημιουργήσει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων. Εμείς θα απαιτήσουμε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό πλάνο. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, οπότε και η λύση θα είναι ευρωπαϊκή», προσθέτει.

via zoomnews.gr


Αρέσει σε %d bloggers: