Μαΐ 07 2014

Η Γαλλία αντιδρά;

Pas-d-Angela-Merkel-pour-la-premiere-visite-de-Manuel-Valls-Premier-ministre-en-Allemagneτου Γεώργιου Μαλούχου

Είναι ίσως η πρώτη φορά που συμβαίνει στα χρόνια της κρίσης: ένας πρωθυπουργός, και μάλιστα εκείνος της Γαλλίας, τοποθετείται στην καρδιά του ζητήματος και ζητά την πτώση της ισοτιμίας του κοινού νομίσματος, η οποία είναι καταστρεπτική για τις περισσότερες οικονομίες του ευρώ.

 Δεν γνωρίζει κανείς αν οι δηλώσεις του νέου Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς συνιστούν το ξεκίνημα μιας συζήτησης που είναι απολύτως απαραίτητη αλλά που δεν γίνεται ποτέ, επειδή δεν την επιτρέπουν οι Γερμανοί.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με πόση ένταση θα επανέλθει ή όχι ο Βαλς στο θέμα το οποίο ο ίδιος άνοιξε για να επιχειρήσει αμέσως να το κλείσει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ: το απόγευμα της Δευτέρας ο εκπρόσωπός της έσπευσε να δηλώσει ότι “Το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ είναι θέμα που χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι πολιτικοί πρέπει να αποφεύγουν τις προσπάθειες να επηρεάσουν το ενιαίο νόμισμα”.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου συνέχισε λέγοντας ότι «η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο χειρίζονται οι πολιτικοί των χωρών. Είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ενεργεί ανεξάρτητα στο πεδίο αυτό, και δεν πρέπει να της δίνονται συμβουλές για το πώς να συμπεριφέρεται».

Ολα αυτά που λέει η καγκελαρία δεν είναι μόνον τερατώδη, αλλά είναι και ψευδέστατα. Είναι ακραία αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι την ισοτιμία του δήθεν “κοινού” νομίσματος την ελέγχει ο διορισμένος Ντράγκι ερήμην του Βερολίνου. Ασφαλώς και εκείνος έχει την τεχνική εποπτεία, αλλά η κατεύθυνση είναι 100% πολιτική και, φυσικά, 100% γερμανική.

 Δηλαδή αν ο Ντράγκι και το ΔΣ της Τράπεζας έκριναν ότι θέλουν να ρίξουν την ισοτιμία, το Βερολίνο τι θα έλεγε; θα τους άφηνε; Αστειότητες. Φυσικά, οι γερμανοί ξέρουν τι κάνουν: επιλέγουν πάντοτε ανθρώπους που δεν πρόκειται να τους δημιουργήσουν προβλήματα με απόψεις διαφορετικές από τις δικές τους.

 Αλλωστε, το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε ουσιαστικά με το πάλαι ποτέ ζήτημα των ευρωομολόγων, που παρά το γεγονός ότι μία περίοδο τα ζητούσαν ταυτόχρονα και η Τράπεζα, και ο Μπαρόζο και ο βαν Ρομπέι, το Βερολίνο τους έκοψε οριστικά το βήχα. Το ίδιο δεν συμβαίνει και με το τύπωμα χρήματος; Η τράπεζα τυπώνει. Μπορεί να το κάνει χωρίς να της το πουν οι Γερμανοί; Φυσικά και όχι.

 Μακάρι η δήλωση αυτή του Γάλλου πρωθυπουργού να σηματοδοτεί την αρχή για την έγερση μίας νέας πολιτικής που θα έρθει σε αντίθεση με τον τρόπο που οι Γερμανοί χρησιμοποιούν το “κοινό” νόμισμα, τρόπο καθαρά εθνικιστικό, εις βάρος των περισσότερων από τα άλλα κράτη μέλη του.

 Είναι φυσικά νωρίς να πει κανείς με ασφάλεια κάτι τέτοιο. Ομως, δεν είναι απίθανο, καθώς η Γαλλία, αργά η γρήγορα, θα έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα της πλήρους υποταγής στη γερμανική θέση. Ηδη αυτό συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Ολάντ στα τάρτατα (είχε εκλεγεί μιλώντας κατά της γερμανικής Ευρώπης) και, κυρίως, τη Λεπέν να είναι ενδεχομένως πρώτη στις επερχόμενες προεκλογές με το σύνθημα “περισσότερη Γαλλία, λιγότερη Ευρώπη” – που; Στην καρδιά της Ευρώπης!

 Αλλά αυτό είναι το λιγότερο: ο αληθινός σεισμός θα έρθει όταν η κρίση φτάσει πραγματικά στην πόρτα της Γαλλίας, μαζί με τις γερμανικές διαταγές που τη συνοδεύουν.


9 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Αστρεχας on 7 Μαΐου 2014 at 12:46

  Για τους γερμανοφωνους.

  http://www.bertelsmann-stiftung.de/cps/rde/xbcr/SID-14A0E638-239C5C7F/bst/xcms_bst_dms_37726_37727_2.pdf

   • RYaN on 7 Μαΐου 2014 at 14:36

   Ενδιαφέρον. Αν στην Ελλάδα υπήρχε αντίστοιχο Ινστιτούτο που διερευνούσε μεταξύ άλλων «εναλλακτικό σενάριο: επιστροφή στο γερμανικό μάρκο» θα το είχαν ρίξει στην πυρά και θα του έκοβαν κάθε επιχορήγηση. Ταυτόχρονα, θα κατηγορείτο για αντι-εθνική πολιτική !!! Ή με άλλα λόγια, πώς βαριοί εθνικιστές-σκληροί ευρωσκεπτικιστές κυβερνάνε μια χώρα υποκρινόμενοι τους ευρωπαϊστές 🙂 Ίσως, όμως, γι’ αυτό να τα βρήκανε τόσο καλά με τη Μέρκελ και το Σόιμπλε. Όμοιος ομοίω, κλπ., κλπ.

    • Αστρεχας on 7 Μαΐου 2014 at 21:36

    Δεν ξερω αν περνει κρατικη επιχορηγηση το παρον ιδρυμα(ολα πιθανα ειναι με την ελιτ) αλλα περισσοτερο η μελετη εχει σημασια για το πως βλεπει την ευρωζωνη και το μελλον αυτης ,η γερμανικη ελιτ..αφου το παρον ιδρυμα ειναι κατι αντιστοιχο για την ελλαδα ως ενα ιδρυμα βαρδινογιαννη π.χ

     • RYaN on 7 Μαΐου 2014 at 21:59

     Τα περισσότερα από αυτά τα Ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά), σε όλη την Ευρώπη, παίρνουν προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Κομισιόν και σπανιότερα από τα ίδια τα κράτη. Το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της Κομισιόν περνά, όμως, μέσα από ενδιάμεσους κρατικούς φορείς και ένα μικρότερο μέρος, κυρίως διακρατικών προγραμμάτων, χρηματοδοτείται απευθείας από την Κομισιόν. Είναι τα κονδύλια που έχουν κάνει τους Tories ταύρους τα τελευταία χρόνια, στην ουσία γιατί οι Γερμανοί παίρνουν περισσότερα από όσα δίνουν, αφού έχουν την πίτα και το μαχαίρι στις περισσότερες επιτροπές της Κομισιόν.

      • Αστρεχας on 7 Μαΐου 2014 at 23:06

      Το Μπερτελσμαν ως επιχειρηματικος ομιλος λυνει και δενει στην γερμανια(δεν υπαρχει καγκελαριος που να μην το προσκυνησε)..τα κερδη του ανα χρονο πιανουν δις ευρω και πανω…να ειναι τοσο λιγουριδες και να γλυφουν για επιχορηγηση τους ιδρυματος τους…ολα πιθανα ειναι

  • Ισόνομος πολίτης on 8 Μαΐου 2014 at 10:47

  Δεν είναι τεχνικό – μονεταριστικό αυτό το ζήτημα, αλλά ένα θέμα ύψιστης οικονομικής ουσίας.
  Εδώ επί του προκειμένου συγκρούονται υποχθονίως δύο οικονομικές σχολές.
  Αυτή του ελεγχόμενου πληθωρισμού, της ενεργού ζήτησης και της θεωρίας της απασχόλησης γνωστή και ως νεοκεϋνσιανή οικονομική θεώρηση και
  Η άλλη της σχολής της Βιέννης με κύριο εκπρόσωπο τον Φρίντριχ Χάγιεκ.
  Η θεωρία αυτή γνωστή ως θεωρία του χρήματος, πρεσβεύει την ρύθμιση των σχέσεων διαφορετικών κοινωνιών – κρατών και θεσμών, μέσω αυστηρών παραδοχών και πιστών εφαρμογών προ – συμπεφωνημένων κανόνων.
  Στην Ε.Ε ως γνωστόν καθιερώθηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας (Σ.Σ) πριν από εφαρμογή και κυκλοφορία του κοινού μας νομίσματος του €.
  Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το Σ..Σ θα διαπιστώσει ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς συγκρατείται οσάκις προσβάλλεται ή υποθάλπεται η νομισματική σταθερότητα.
  Υπάρχει δηλαδή ο παρεμβατικός ρόλος του ακολουθούμενου νομισματικού συστήματος.
  Οι γερμανοί πριν από την καθιέρωση του €, επέμεναν και επιμένουν σε νομισματικές σταθερές και πολιτικές που ταιριάζουνε στην δικιά τους περισσότερο οικονομικοπολιτική φιλοσοφία και πρακτική.
  Τα πράγματα και οι παγκόσμιες εξελίξεις, συνεχώς τους δικαιώνουν και προβλέπεται από αξιόλογους σύγχρονους οικονομικούς αναλυτές ότι περίπου μια παρόμοια οικονομική πολιτική θα ακολουθήσουν και οι ΗΠΑ στο μέλλον.
  Έχω την άποψη ότι ο αδύναμος Γάλλος πρωθυπουργός κ. Μ. Βάλς, λάθος πόρτα χτύπησε.
  Και τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι κάποτε θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την στείρα αντι- γερμανική ρητορική και να κοιτάξουμε καλά και να παραδειγματιστούμε από το γεγονός:
  Γιατί η Γερμανία συνεχώς αναγεννάτε από τις στάχτες της…και όλες οι κυβερνήσεις της είναι πιστής αποδοχής και ευπείθειας…

   • RYaN on 8 Μαΐου 2014 at 20:57

   To 2001-2002 που είχε κρίση η Γερμανία, έριξαν το ευρώ στο 0,8 για να ανακάμψει (link). Τώρα που ο Νότος πνίγεται 1,40 και λίγο είναι, έτσι?

    • Ισόνομος πολίτης on 8 Μαΐου 2014 at 21:20

    To ερώτημα που ανακύπτει είναι:
    Ποιο το έριξαν?
    • Εριξαν το € τότε, ή ανατιμήθηκε το USD?
    • Τώρα ανατιμήθηκε το €, ή έπεσε το USD?
    Κάλλιον εμού γνωρίζεις mr. Ryan, ότι οι κινήσεις αυτές εναι ανεξέλεγκτες και διόλου χειραγωγήσιμες.
    Αν ακουμπήσεις το χέρι σου στην καρδιά και παρακολουθήσεις τους κτύπους της, εκείνη ακριβώς τη στιγμή κάποια «δις»δολλάρια ή € δεν έχει σημασία, αλλάζουν χέρια σε κάποια γωνιά του πλανήτη με την ταχύτητα της αστραπής και ταυτόχρονα ενίοτε, έρχεται το «πάνω» «κάτω».
    Τις σου τα λέω αφού τα ξέρεις πολύ καλύτερα από μένα.

     • RYaN on 8 Μαΐου 2014 at 21:35

     http://www.dailymotion.com/video/xv6xu1_koo-cigi-grsub_news
     Από το 1:08 το πιο ενδιαφέρον.
     Αλλά, στο έχω ξαναδείξει. Φυσικά, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ να καταλάβεις.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: