Μαΐ 08 2014

Προεκλογικές προτάσεις για αλλαγή του πολιτεύματος από Σαμαρά και άλλα φαιδρά

Προτάσεις ήταν και πάνε…

Τις προτάσεις  του για τη συνταγματική αναθεώρηση, που, όπως ανέφερε, πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή και να ολοκληρωθεί στην επόμενη, παρουσίασε ο κ Σαμαράς.  Μια πρόχειρη  μάτια πείθει τον καθέναν ότι ο στόχος δεν είναι η αλλαγη του συντάγματος αλλά η προεκλογική εξαγγελία προθέσεων.  Για αυτό και ανάμεσα στις προτάσεις  βρίσκεται και η αλλαγη του πολιτεύματος με άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό  αλλά και  μείωση της αντιπροσώπευσης μεσώ της μείωση του αριθμού των βουλευτών.

 Στις προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνονται:

 • Άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με προφανή αύξηση των αρμοδιοτήτων του σε βάρος της Βουλής  που τον εξέλεγε έως τώρα. Παράλληλη αποδυνάμωση του ρόλου της κυβέρνησης.
 • Μείωση του αριθμού των βουλευτών και συνεπακόλουθη μείωση της αντιπροσωπευτικότητας
 • Σταθερό εκλογικό σύστημα που θα αλλάζει μόνο από τα 3/5 της Βουλής . Αυτο όμως είναι κάτι που ισχύει ήδη καθώς χρειάζονται 180 βουλευτές 3/5 για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος
 • Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών.

Όπως ανέφερε ο Αν. Σαμαράς «το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του, όπως έκλεισε τον κύκλο της και η πολιτική των μνημονίων».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ακόμη πως η ΝΔ προτείνει:

 • Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων όπως είναι σήμερα και τη θέσπιση ενός μόνο ΓΓ σε κάθε υπουργείο.
 • Αναθεώρηση της διάταξης που αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών
 • Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, που, όπως είπε, πρέπει να περιοριστεί μόνο στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων κάθε βουλευτή.
 • Κατάργηση βουλευτικών προνομίων που δεν έχει σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή
 • Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού και του βουλευτή
 • Αναθεώρηση διατάξεων για τα δημοψηφίσματα ώστε να προβλέπεται η διενέργειά τους και με λαϊκή πρωτοβουλία.

«Χώρα πρότυπο» η Ελλάδα  από πλευράς ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης»!!

Ο Αν. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», υποστηρίζοντας ότι «για πρώτη φορά νοικοκυρεύουμε τη χώρα και τελειώνουμε μετά ελλείμματα, κατακτούμε την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την ελευθερία που μας αξίζει».

«Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος δεκαετιών, ήδη ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας, κερδίσαμε τη δική μας χαμένη αυτοπεποίθηση» πρόσθεσε.«Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών με πολύ κόπο. Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας», σημείωσε επίσης.

Παράλληλε έκανε λόγο για ανάγκη του λαού για ένα «υγιές τραπεζικό σύστημα, που θα προσφέρει στήριξη και ασφάλεια για το αύριο της χώρας, που δεν θα ξαναπεράσει δύσκολα».

Τέλος, χαρακτήρισε την Ελλάδα «χώρα πρότυπο από πλευράς ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης. Μιας χώρας με επιρροή πέραν της περιοχής της».


2 Σχόλια

  • Παπαδακης on 8 Μαΐου 2014 at 22:00

  Φεουδαρχία, συνεχείς μνημόνια, τέλος στις απεργίες τέλος στον συνδικαλισμό τέλος στην δημοσιά παιδεία τέλος στα δάση, το χρήμα είναι το μόνο φετίχ αυτό το σύνταγμα προτείνουν!!!!

  • Παπαδακης on 8 Μαΐου 2014 at 22:01

  ΣΥΡΙΖΑ: Για τη σημερινή κατάντια της χώρας ευθύνεται το Σύνταγμα ή οι μνημονιακές πολιτικές;
  http://left.gr/news/syriza-gia-ti-simerini-katantia-tis-horas-eythynetai-syntagma-i-oi-mnimoniakes-politikes#sthash.hRH3mAOV.dpuf

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: