Μαΐ 09 2014

ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2021: «Η επόμενη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προβλέπει και τους απόδημους’Ελληνες»

Με αφορμή τη συζήτηση που ανοίγει για την τροποποίηση του Συντάγματος ο Πολιτικός ‘Όμιλος Πολιτεία 2021εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η επόμενη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προβλέπει την εκπροσώπηση των αποδήμων Ελλήνων στο εθνικό μας κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια οι απόδημοι έλληνες πρέπει να ψηφίζουν απόδημους έλληνες που θα τους εκπροσωπούν στην ελληνική βουλή.

Άλλες χώρες με χαμηλότερα ποσοστά αποδήμων σε σχέση με τον πληθυσμό του κέντρου τους το έχουν ήδη προβλέψει. Αναφερόμαστε ενδεικτικά στην Ιταλία στην οποίαν μετά από συνταγματική αναθεώρηση του 2001 εκλέγονται 12 βουλευτές σε βουλή των 630 εδρών. και στη Γαλλία όπου μετά από συνταγματική αναθεώρηση του 2008 εκλέγονται 11 βουλευτές σε βουλή των 577 εδρών καθώς και 12 γερουσιαστές. Για τη χώρα μας οι εκλογικές περιφέρειες, ο αριθμός των εκλεγομένων και ο τρόπος διεξαγωγής ψηφοφορίας, πρέπει να είναι αντικείμενο διαβούλευσης με όλους που θα πρέπει να έχουν άποψη για το θέμα αυτό.

Η δική μας πρόταση είναι για εκλογικές περιφέρειες Ευρώπης (με 3 έδρες), Βορείου Αμερικής (με 3 έδρες), Νοτίου Αμερικής (με 1 έδρα), Ασίας (με 2 έδρες), Αφρικής (με 2 έδρες) και Ωκεανίας (με 3 έδρες). Ο αριθμός αυτών των εδρών προστίθεται στον όποιον αριθμό – μειωμένων-  εδρών προβλέψει η Συνταγματική Αναθεώρηση. Με τη δυνατότητα αυτή θα υπάρξει ουσιαστική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του απανταχού ελληνισμού, ο « ορίζοντας» του εθνικού κέντρου ανοίγει και οι απόδημοι έλληνες «έρχονται» πιο κοντά στο εθνικό κέντρο.

Κι αυτό θα είναι εξαιρετικά θετικό για όλους.


15 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • paso on 9 Μαΐου 2014 at 18:07

  ΔΙΑΦΩΝΩ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΔΩ. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ‘ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΖΩ ΕΔΩ?

   • RYaN on 9 Μαΐου 2014 at 18:13

   Και αν ζεις λίγο εκεί και λίγο εδώ, τότε δικαιούσε μειωμένη ψήφο, κάτι σα μειωμένο εισιτήριο για παράδειγμα?

    • paso on 9 Μαΐου 2014 at 19:19

    ΑΚΡΙΒΩΣ

     • RYaN on 9 Μαΐου 2014 at 19:53


     How can it work, for God’s sake???

      • paso on 9 Μαΐου 2014 at 20:36

      ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟ.. ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΔΩ? ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ.

      • RYaN on 9 Μαΐου 2014 at 20:52

      Τι σημαίνει ζει εδώ? Οι ναυτικοί ζουν εδώ? Ή αν ζουν εδώ, ποιο διάστημα ζουν εδώ?

  • paso on 9 Μαΐου 2014 at 21:00

  ΡΕ ΦΙΛΕ ΕΔΩ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΗΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ? ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΔΩ ΖΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ? ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΣ?

   • RYaN on 9 Μαΐου 2014 at 21:03

   Απόδημος πρώτης γενεάς μπορεί να ζει κάποιους μήνες εδώ και τους υπόλοιπους έξω. Μπορεί να ζει εδώ η οικογένειά του (γονείς του, κλπ). Μπορεί να έχει και περιουσία εδώ. Γιατί πρέπει να πληρώσει τα εισιτήρια για να ψηφίσει?
   Ποια η διαφορά από ναυτικούς, αεροπόρους, επιχειρηματίες, πωλητές πολυεθνικών εταιρειών και πολλών άλλων επαγγελμάτων που σε φέρνουν στη χώρα σου μία στο τόσο και αν?

    • paso on 9 Μαΐου 2014 at 21:35

    ΕΙΠΑ ΕΓΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ? ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΔΩ. ΑΠΛΑ ΠΡΑΜΑΤΑ.

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

     • RYaN on 9 Μαΐου 2014 at 22:06

     Είναι αδύνατο να διαχωρίσεις τον απόδημο πρώτης γενεάς από τον ξενιτεμένο. Ειδικά στην περίοδο αυτή της κρίσης που 2 εκατ. Έλληνες οδηγήθηκαν στο εξωτερικό για μόνιμη εργασία, σκοντάφτει πλέον και σε σοβαρά ζητήματα ηθικής.

     • RYaN on 9 Μαΐου 2014 at 22:09

     Και θα ήθελα να μου ορίσεις το «κάποιος που ζει αλλού».
     Δηλαδή, πόσο του επιτρέπεις να λείπει από το σπίτι?

      • RYaN on 9 Μαΐου 2014 at 22:09

      🙂

     • Αστρεχας on 10 Μαΐου 2014 at 11:25

     Ρε… το να ψηφιζουν ειναι μικρο το κακο….

     το να μην μιλαν πρεπει να προβλευτει ..και να δοθει το αναλογο βαρος 🙂

  • Ισόνομος πολίτης on 9 Μαΐου 2014 at 22:24

  Υπάρχουν περιπτώσεις που οι «όπου γης» έλληνες αδελφοί έχουν άμεση, πληρέστερη και αντικειμενικότερη ενημέρωση από τους εν Ελλάδι γηγενείς.
  Ναι, αυτό είναι μια πραγματικότητα λογω των μέσων και της τεχνολογίας που παρέχει η σημερινή εποχή που ζούμε.
  Και πούσαι ακόμη.,
  και κάτι ακόμη ακόμη πιο σημαντικό.
  Η Ελλάδα αγαπιέται δυνατά, αγνά και εξακολουθητικά θα έλεγα πολλές φορές περισσότερο σνήθως και από τους εν Ελλάδι.
  Το δικαιότερο θα ήτανε η ψήφος των αποδήμων να μετράει «διπλά».
  Αλλά ο paso σαν «συριζαίος» που είναι, αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να πεί καλύτερο…

   • paso on 10 Μαΐου 2014 at 02:05

   ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ. ΕΧΩ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΟΣΟ ΔΙΚΑΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΘΑ »ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ΄’. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΓΛΥΚΑΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΜΕ ΤΟΣΗ ΜΑΝΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: