Μαΐ 10 2014

Πού πήγε αυτό το ΑΕΠ;

aepΗ ποσοστιαία μεταβολή του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά την περίοδο 2000-2014 σε σύγκριση με την αντίστοιχη της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Πηγή: Ενημερωτικό Δελτίο Alpha Bank 9 Μαΐου 2014

Δηλαδή από το 2000 μέχρι το 2007 το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 33% !

Και τι έκανε το δημόσιο χρέος στην ίδια περίοδο? Ιδού:

Greek Debt Crisis.svgΔηλαδή περίπου σταθερό στο 100% (+/- 5%), στην περίοδο 2000-2007.

Άρα, η απόλυτη αύξηση του χρέους σε €υρώ ήταν περίπου όσο και αυτή του ΑΕΠ, δηλαδή 33% ως προς το 2000, ή σε απόλυτα ποσά περίπου 40 δισ. ευρώ (ΑΕΠ 2000: 124,4 δισ. δολάρια).

Και τί έγινε αυτή η αύξηση του χρέους? Μήπως καταναλώθηκε? Μήπως επενδύθηκε?

Το ενημερωτικό δελτίο της Alpha Bank, που αναφέρεται παραπάνω, γράφει κατά λέξη:

«Στην ίδια περίοδο η Ελλάδα, αντί της προσαρμογής της στα δεδομένα της Ζώνης του Ευρώ, επεδίωκε την ανάπτυξη μέσω της ταχείας αύξησης των εγχώριων εισοδημάτων και των παροχών στους πάντες, τα οποία χρηματοδοτούσε με μεγιστοποίηση του δανεισμού της από το εξωτερικό, εκμεταλλευόμενη πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών λόγω της ένταξής της στη Ζώνη του Ευρώ

Ας συμφωνήσουμε. Τι έγιναν, λοιπόν, αυτά τα ιδιωτικά εισοδήματα?

Την απάντηση τη δίνει γλαφυρά το παρακάτω διάγραμμα (Πηγή):

katatheseisΌχι μόνο η αύξηση του χρέους και του ΑΕΠ, αλλά και μεγάλο μέρος του παλαιού έγιναν καταθέσεις. Πάνω από 100 δισ. ευρώ η αύξηση των καταθέσεων στην ίδια περίοδο, η οποία μέχρι το 2009 αυξήθηκε κι άλλο φτάνοντας την πρωτοφανή μεταβολή των 150 δισ., ή 230%.

Ποιος είχε λοιπόν το χρέος στα χέρια του? Οι τράπεζες.

Αυτές το επένδυσαν σωστά και παραγωγικά? Οι εξελίξεις έδειξαν σαφώς πως όχι. Μήπως έγιναν θαλασσοδάνεια? Μήπως έγιναν ενισχύσεις στις τσέπες ολιγαρχών? Μήπως τα έστελναν εκτός Ελλάδας οι ίδιες οι τράπεζες? Όλα είναι πιθανά. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η ύφεση όχι μόνον ήταν αναμενόμενη, αλλά μάλλον άργησε υπερβολικά να εμφανιστεί. Η μαζική εκροή και αποθησαύριση στο εξωτερικό αυτών των δανειακών κεφαλαίων, που ξεκίνησε από το 2009, έφερε και την επισημοποίηση της καταγραφής της.

Και ως επιμύθιο:

«Όταν οι καταθέσεις υπερβαίνουν τις επενδύσεις, τότε η ύφεση είναι αναπόφευκτη».

John Maynard Keynes (σύγγραμμα: A Treatise on Money)


Αρέσει σε %d bloggers: