Μαΐ 10 2014

Μέρκελ και Ολάντ αναζητούν σημειο Ισορροπίας

Μέρκελ και Ολάντ αναζωπυρώσαν τη γαλλογερμανική. . . «φλόγα»Η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υποδέχθηκε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην εκλογική της περιφέρεια στη βόρεια Γερμανία, στις ακτές της Βαλτικής, για να αναζωογονήσουν με ευχάριστες στιγμές τη σχέση τους, που είναι πολλές φορές περίπλοκη.

Κρουαζιέρα στα ανοιχτά των βραχωδών ακτών του νησιού Ρούγκεν, δείπνο και πρωινό ο ένας απέναντι από τον άλλο, βόλτα με φόντο το γραφικό τοπίο της πόλης του Στράλζουντ: η καγκελάριος έκανε τα πάντα για να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για έναν χαλαρό διάλογο μεταξύ των δύο.

Αυτή η «ανεπίσημη» επίσκεψη σημειώνεται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Κριμαία για την επέτειο της νίκης του 1945 εναντίον των ναζί, η οποία τιμάται την 9η Μαΐου στις χώρες της άλλοτε ΕΣΣΔ.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ θα αναφερθούν στο θέμα της Ουκρανίας αύριο το πρωί, κατά τη διάρκεια μιας κοινής δήλωσής τους.

Οι δυο τους έφθασαν στις 7 το απόγευμα, κι ενώ ψιλόβρεχε, στο λιμάνι του Σάσνιτς, ενώ έγιναν αντιληπτοί από τους δεκάδες τουρίστες που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

«Στο περιθώριο σημαντικών πολιτικών θεμάτων, θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε καλύτερα αυτά τα εδάφη που είναι δικά μας», δήλωσε η Μέρκελ. «Πιστεύω ότι αυτό είναι καλό, με δεδομένη την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα» προσέθεσε η ίδια.

«Θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη στιγμή χαλάρωσης για να συζητήσουμε ελεύθερα αλλά επίσης να προσεγγίσουμε ευαίσθητα θέματα» απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στην Ουκρανία.
Αφού άκουσαν κάποιες μελωδίες που τραγούδησε μια χορωδία ναυτικών, η Μέρκελ και ο Ολάντ επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο για μια κρουαζιέρα στη Βαλτική.

Μόνο λίγοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το 2006 και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχαν τύχει μιας τέτοιας υποδοχής στην εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ.

Ο γερμανικός Τύπος υπογράμμισε πάντως σήμερα τις δυσκολίες στις γαλλογερμανικές σχέσεις.
Πρόκειται ασφαλώς για «μια συνάντηση με φόντο όμορφες εικόνες» υπογράμμισε η ταμπλόιντ εφημερίδα Bild. Όμως οι εικόνες αυτές «είναι παραπλανητικές: υπάρχουν τεράστιες τριβές μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού» τόνισε η εφημερίδα, εξηγώντας ότι η γερμανική κυβέρνηση ενοχλήθηκε έντονα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς που σημείωσε ότι το ευρώ είναι «υπερβολικά ισχυρό» και ότι η συναλλαγματική του ισοτιμία πρέπει να μειωθεί.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΑΜΠ


Αρέσει σε %d bloggers: