Μαΐ 10 2014

Διαψεύδει το ΥΠ.ΟΙΚ. τα περί αναβολής της συνεδρίασης του ΔΝΤ και καθυστέρησης των δόσεων για την Ελλάδα

Διαψεύδει το ΥΠ.ΟΙΚ. τα δημοσιεύματα περί αναβολής της συνεδρίασης του ΔΝΤ και καθυστέρησης των δόσεων για την Ελλάδα.

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει πριν από το τέλος Μαΐου και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Μαΐου, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που διαψεύδει δημοσιεύματα για την αναβολή της συνεδρίασης του ΔΝΤ και καθυστέρηση των δόσεων για την Ελλάδα.

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό που επικαλούνται τα δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014 -2018 ενώ όπως τονίζεται «το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στην ενδιάμεση περίοδο 2015-2016 σύμφωνα με το Πρόγραμμα, υπερκαλύπτεται από την καλύτερη επίδοση του 2014».

Η απάντηση του υπουργείου έρχεται σε πληροφορίες του «Βήματος» περί δημοσιονομικού κενού 2 δισ. ευρώ για το 2015 και άνω των 3 δισ. ευρώ για το 2016 στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος (MEFP) του ΔΝΤ, η οποία καταρτίζεται από τον επικεφαλής της αποστολής του στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα από αναβολή σε αναβολή πάει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στην οποία θα αποφασιστεί η εκταμίευση των δύο δόσεων συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με πιο πιθανή ημερομηνία συνεδρίασης, αν χαθεί και η 23η Μαΐου να είναι πλέον η Παρασκευή 30 Μαΐου (εκτός νέου απροόπτου), με την καθυστέρηση να οφείλεται, όπως αναφέρεται, στις εκκρεμότηες της Αθήνας. Σύμφωνα με την εφημερίδα η έκθεση θα δημοσιευθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τις ευρωεκλογές.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αναβολή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και καθυστέρηση των δόσεων προς την Ελλάδα το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι:

Οι πληροφορίες που επικαλούνται είναι αναληθείς. Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει πριν από το τέλος Μαΐου και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Μαΐου. Ως γνωστόν, το ανακοινωθέν έθετε τη συνεδρίαση αυτή στις αρχές Ιουνίου.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό που επικαλούνται τα δημοσιεύματα αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014 -2018.

Το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στην ενδιάμεση περίοδο 2015-2016 σύμφωνα με το Πρόγραμμα, υπερκαλύπτεται από την καλύτερη επίδοση του 2014, από τις θετικές επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες που έχουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς από τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία που προβλέπονται από την έξοδο στις αγορές τραπεζών και επιχειρήσεων.

Πηγή:  newmoney.gr


Αρέσει σε %d bloggers: