Μαΐ 14 2014

O Βενιζέλος επαναφερει ο το δίλημμα των εκλογών

BBΒενιζέλος:Αν δεν με ψηφίσετε θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να σκάσω

Στο δίλημμα των εκλογών, αλλά και στην επόμενη μέρα -σε περίπτωση χαμηλών επιδόσεων της «Ελιάς»- αναφέρθηκε ο Ευ.Βενιζέλος, λέγοντας ότι το ζήτημα της κυβερνητικής συνοχής, αλλά και της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης ενδέχεται να προκύψει την επόμενη μέρα και ο καθένας «θα τεθεί προ των ευθυνών του».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του Alpha, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Θα έχουμε πολιτική κρίση εάν βγείτε εσείς όλοι στα κανάλια στις 25 Μαΐου το βράδυ και λέτε ότι ‘έχουμε πολιτική κρίση’. Τόσο απλά. Εγώ δεν είμαι μόνος μου, είμαι μέσα σε μια συζήτηση δημόσια.

» Αν λοιπόν βγει η αντιπολίτευση, βγουν οι δημοσκόποι, βγουν οι έγκυροι δημοσιογράφοι, όπως εσείς, και λένε όλοι ‘μα εδώ ηττήθηκε η κυβέρνηση, το ΠαΣοΚ, η Ελιά, η ΝΔ, δεν έχετε νομιμοποίηση, υπάρχει πρόβλημα, νίκη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης’, πώς ο βουλευτής μας, ο οποίος σηκώνει ένα τεράστιο βάρος θα πάει στη Βουλή μετά να ψηφίσει τις δύσκολες αποφάσεις και οι άλλοι να κάνουν εύκολη κριτική, ενώ η Ελλάδα τώρα πρέπει να αγωνιστεί για να βγει οριστικά από την κρίση, να έρθουν οι επενδύσεις, να ανοίξουν οι δουλειές; Εδώ είναι μια επιλογή, ο κόσμος θα μας πει τι θέλει. Τζάμπα δεν υπάρχει.»

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος σε ένα τέτοιο σκηνικό θα πει στον κ. Σαμαρά ότι αποχωρεί, απάντησε:

«Δεν θα πω στον κ. Σαμαρά, θα το πω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι εδώ πρέπει να ξαναενωθεί το έθνος κι όλοι να έρθουν προ των ευθυνών τους. Εδώ το έθνος είναι διχασμένο σε μια βάση τεχνητή, ξεπερασμένη και επικίνδυνη.

» Έχουμε βρει την ευκολία τώρα, είμαστε τα θύματα εμείς που κάνουμε τη σκληρή πολιτική με κόστος και οι άλλοι είναι αντιμνημονιακοί, χαλαροί. Γιατί το βάρος της ευθύνης της χώρας το έχει το ΠαΣοΚ ιστορικά και δεν το έχει η ΝΔ; Γιατί δεν το έχουμε όλα τα κόμματα που κυβερνήσαμε;»

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι συνταγματικά νόμιμη, γιατί έχει την πλειοψηφία της Βουλής μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

«Όμως, εκτός από τη νομιμότητα, υπάρχει και η νομιμοποίηση που είναι μια πολιτική έννοια. Πρέπει να σε στηρίζει ο κόσμος, πρέπει να έχεις ένα ηθικό δικαίωμα να κάνεις αυτά που κάνεις. Αν λοιπόν αυτό διαταραχθεί, δεν μπορείς να κυβερνήσεις.

» Κατ’ αρχάς ψυχολογικά οι βουλευτές μας δε θα μπορούν να στηρίξουν τα νομοσχέδια, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση, θα υπάρχει μια συνεχής αμφισβήτηση. Θα είναι η αντιπολίτευση ανεβασμένη στα έδρανα και στα κάγκελα και στα κεραμίδια.

» Λοιπόν, ο κόσμος πρέπει να κάνει μια επιλογή. Θέλουμε μια σταθερή κατάσταση και μια σταθερή κυβέρνηση, ή θέλουμε μια περιδίνηση.»

Στην ίδια συνέντευξη χαρακτηρίζει την ηγεσία του ΠαΣοΚ «μανδύα του Νέσσου» (αυτός που έριξαν στον Ηρακλή και πέθανε στην πυρά).

«Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι καθήκον, πιστεύετε ότι είναι απόλαυση; Εγώ αποδέχτηκα τη θέση αυτή, η οποία είναι άκρως τιμητική, επειδή είπαν ‘υπάρχει διαθεσιμότητα’; Δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα, όπως ξέρετε.»

Σε ερώτηση για το πώς σχεδιάζει να φέρει πίσω τον κόσμο που έφυγε από το ΠαΣοΚ, ο κ. Βενιζέλος απαντά: «Λέγοντάς τους την αλήθεια. Οι άνθρωποι αυτοί είναι δικοί μας άνθρωποι. Το ΠαΣοΚ είναι παντού. Βλέπετε τι γίνεται με το ΠαΣοΚ στους δήμους και τις περιφέρειες; Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πάρει κανέναν μεγάλο δήμο και καμία περιφέρεια. Έχει καμία παρουσία άλλο κόμμα από αυτά στα οποία αναφέρεστε στους δήμους και στις περιφέρειες, στα συνδικάτα, στα σωματεία, στα επιμελητήρια, τους επιστημονικούς συλλόγους;»


4 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Ισόνομος πολίτης on 14 Μαΐου 2014 at 21:50

  Τα είπαμε αρκετές φορές εδώ με πολλούς και διάφορους τρόπους:
  Έχει απόλυτο δίκιο ο Β.Β
  Εμμέσως πλήν σαφώς διακηρύσσει ότι οι πολίτες την 25η Μαΐου είναι αναγκαίο να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
  Ορθώς σημειώνει επί του προκειμένου ότι η κυβέρνηση είναι συνταγματικά νόμιμη, γιατί έχει την πλειοψηφία της Βουλής μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
  Αλλά όμως, εκτός από τη νομιμότητα, υπάρχει και η νομιμοποίηση, που είναι μια βαθειά ηθική και πολιτική έννοια που πρέπει να σεβόμαστε και ακολουθούμε.
  Πως να το κάνουμε?
  Αν σε αρνούνται οι πολίτες με την ψήφο τους, δεν έχεις το δικαίωμα να ψηφίζεις νόμους και να επιτελείς καμία κυβερνητική δραστηριότητα.
  Ξεκάθαρες,τίμιες και ίσιες κουβέντες, αλλά και σαφείς πολιτικές θέσεις..
  Ας το σκεφτούνε όπως πρέπει να σκέφτονται οι υπεύθυνοι πολίτες..

  • Ισόνομος πολίτης on 15 Μαΐου 2014 at 10:05

  Κατηγορούσανε τον Β.Β οι συριζαίοι και οι άλλοι οι «εκτός και επί τα αυτά» «φωστήρες»…. (συμπεριλαμβανομένων και των ευρω……..πως….. τους λένε…), για εκβιαστικά διλήμματα.
  Όμως δεν φανταζόντουσαν πως θα ερχότανε ετούτες εδώ οι δηλώσεις ……..του «μέγιστου» Τσίπρα για να βάλουν….. τα πράγματα στη θέση τους:
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64007720

   • RYaN on 15 Μαΐου 2014 at 15:06

   Εγώ πάλι γιατί κατέγραψα τις ίδιες δηλώσεις από 1η Φεβρουαρίου 2014 εδώ? Για την ακρίβεια, υπάρχει μία διαφορά μεταξύ 1/2/2014 και 15/5/2014. Αφαιρέθηκε το αυτοδιοικητικές. Όπως ακριβώς είχα εκτιμήσει ότι θα γίνει σε κάποιο άλλο σχόλιό μου 🙂

  • Ισόνομος πολίτης on 16 Μαΐου 2014 at 08:40

  Ε…… τι να πω?
  Φαίνεται πως στον άνθρωπο δώσανε κάποιο μοντέρνο «τσιπάκι» που το κατάπιε, και αυτό στη συνέχεια πήγε και κόλλησε σε κάποιο ευκόλως νοούμενο…….. σημείο και από εκεί, εκπέμπει αυτά που έχει καταγεγραμμένα και θέλει αυτός να λέει…..συνέχεια:
  Ναι…
  Τα ίδια ακριβώς έλεγε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φλεβάρη και τα ίδια σχεδόν….. στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 προχθές…
  Τι άλλο μπορώ να υποθέσω?

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: