Μαΐ 14 2014

Καλλιτεχνές εκφράζουν τη στήριξή τους στον Δρίτσα

Κείμενο υποστήριξης της υποψηφιότητας του Θοδωρή Δρίτσα (Λιμάνι της Αγωνίας) υπογράφουν καλλιτέχνες, όπως οι Θάνος Μικρούτσικος, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιάννης Ζουγανέλης, αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων. Αρχικά είχε αναφερθεί πως μεταξύ των καλλιτεχνών ήταν και ο Μίκης Θεοδωράκης ωστόσο ο ίδιος με ανακοίνωσή του διέψευσε την υποστήριξη στον Θοδωρή Δρίτσα τονίζοντας πως «δεν στηρίζω κανένα υποψήφιο και καμία παράταξη».

«Δεν έχει περάσει ούτε εβδομάδα από την προηγούμενη δήλωση που αναγκάστηκα να στείλω στον τύπο για να διαψεύσω ότι δήθεν στηρίζω κάποια πολιτική παράταξη στις επερχόμενες εκλογές και ήδη πληροφορούμαι ότι χθες ανακοινώθηκε ότι υποστηρίζω «μαζί με άλλους καλλιτέχνες» υποψήφιο Δήμαρχο», αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης και προσθέτει: «Επαναλαμβάνω (ελπίζω για τελευταία φορά) ότι δεν στηρίζω κανένα υποψήφιο και καμία παράταξη και λυπάμαι πάρα πολύ για τον τρόπο που κάποιοι χρησιμοποιούν το όνομά μου».

«Αποδεχόμαστε τη διάψευση του Μίκη Θεοδωράκη. Ο απεριόριστος σεβασμός στην προσωπικότητά του δε μας επιτρέπει να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Παρακαλούμε , όπου δημοσιεύτηκε, να αποσυρθεί η υπογραφή», ήταν η απάντηση του Θοδωρή Δρίτσα.

Το κείμενο υποστήριξης παρουσιάστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου Δημάρχου Θοδωρή Δρίτσα στον Πειραιά, ο οποίος έκανε λόγο «για μεγάλη τιμή και χαρά». «Κρατώ την έκφρασή τους:… Ονειρευόμαστε πάλι τον Πειραιά όρθιο , παραγωγικό, παρεμβατικό, αληθινό λιμάνι πολιτισμού και παιδείας», ανέφερε και συνέχισε:

«Αυτό είναι και το δικό μας όραμα . Να κάνουμε τον Πειραιά μια πόλη σύγχρονη , όμορφη, ζωντανή και ανθρώπινη . ΄Ένα αληθινό λιμάνι πολιτισμού και παιδείας !ότι «είναι μεγάλη τιμή για μας και τους ευχαριστούμε όλους και τον κάθε ένα ξεχωριστά. Θέλουμε να δηλώσουμε πως μία τέτοια στήριξη από το Μίκη Θεοδωράκη και άλλους σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών μας δεσμεύει και μας γεννά πρόσθετες ευθύνες. Κρατώ την έκφρασή τους :‘’ονειρευόμαστε πάλι τον Πειραιά όρθιο, παραγωγικό, παρεμβατικό, αληθινό λιμάνι πολιτισμού και παιδείας’’. Αυτό είναι και το δικό μας όραμα. Να κάνουμε τον Πειραιά μια πόλη σύγχρονη, όμορφη, ζωντανή και ανθρώπινη. ΄Ένα αληθινό λιμάνι πολιτισμού και παιδείας!»

Το κείμενο συμπαράστασης στην υποψηφιότητα του Θοδωρή Δρίτσα υπογράφουν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης, της επιστήμης και της ενημέρωσης, ανάμεσα στους οποίους είναι οι: Μάνος Στεφανίδης, Νίκος Διαμαντής,  Γιάννης Αδαμάκης , Γιώργος Ανδρέου , Χάρης Βρόντος, Κάτια Γέρου , Κώστας Γιαβρόγλου , Χάρης Γολέμης , Νίκος Δαφνής, Κώστας Δουζίνας, Γιάννης Ζουγανέλης , Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος , Νίκος Θεοτοκάς , Γιώργος Καρυπίδης, Κυριάκος Κατζουράκης, Λουκιανός Κηλαηδόνης,  Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Κοντός, Παναγιώτης Κουνάδης, ΄Αννα Κουρή, Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Παπαγεωργίου, Μάνια Παπαδημητρίου, Σπύρος Παπαϊωάννου, Γιάννης Πατίλης, Δημήτρης Πουλικάκος, ΄Αλκης Ρήγος, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Ντίνος Σιώτης,  Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Βάσιας Τσοκόπουλος, Δημήτρης Φόρτσας,  Διονύσης Χαριτόπουλος.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:

Θα ήταν, άραγε, κοινός τόπος να μιλήσουμε πάλι για τον Πειραιά ως ιστορία και ως πολιτισμό, ως πνευματική παράδοση μιας πολύ ιδιαίτερης κοινωνίας, τόσο αστικής όσο και εργατικής, τόσο παραγωγικής όσο και καλλιτεχνικής; Αν το επαναλαμβάνουμε είναι γιατί όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, Πειραιώτες ή εραστές του Πειραιά, που αυτοπροσδιοριζόμαστε, μάλλον αμήχανα, ως άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων, επιθυμούμε βαθιά την συνέχιση αυτής της παράδοσης. Επίσης γιατί πιστεύουμε πως ο Θοδωρής Δρίτσας, άνθρωπος και των έργων και της θεωρίας, αληθινά αισθαντικός αλλά και πολιτικός της πράξης και της ανατροπής, ταυτόχρονα Πειραιώτης και αθεράπευτα κοσμοπολίτης, μάχεται σε όλη τη ζωή του για έναν Πειραιά εξίσου κοσμοπολίτικο και ιδιαίτερο, με συνείδηση του παρελθόντος και με άποψη για το μέλλον του.

Έναν Πειραιά του οποίου όχι μόνο η οικονομική αλλά και η κοινωνικοπολιτική του προοπτική είναι αδιαχώριστα δεμένες με την παράμετρο του πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που δεν είναι προϊόν πολυτέλειας, πολιτικάντικη αερολογία ή κομπασμός των νεόπλουτων αλλά βαθιά, καθημερινή ανάγκη, τρόπος ζωής. Ένας πολιτισμός που θα περνάει από τον Μπαγιαντέρα και το Μάρκο στο Μητρόπουλο και το Μίκη, από τον Λάμπρο Πορφύρα και τον Δημοσθένη Βουτυρά στον Νίκο Καββαδία και στον Νίκο Βρεττάκο, και από τον Ροντήρη, το Βεάκη και την Παξινού στον Τσαρούχη και τον Τέτση. Εξ άλλου διακεκριμένοι Πειραιώτες υπήρξαν ο Τίμος Μαλάνος, ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Εμμανουήλ Κάσδαγλης και πολύ άλλοι. Έναν πολιτισμό τέλος που θα ενώνει λειτουργικά και σε μια κοινή πολιτική τα τρία τοπόσημα της Πόλης, την Δημοτική Πινακοθήκη, το Δημοτικό Θέατρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, και όλα αυτά μακριά από πατερναλισμούς, ή διαχειριστική νοοτροπία. Επιπλέον μέσα από τη δράση αυτών των χώρων ο Πειραιάς μπορεί να ξαναγίνει σημείο έλξης και για Έλληνες και για ξένους. Έτσι ώστε ο πειραιώτικος πολιτισμός να καταστεί αληθινά ανταποδοτικός και να χτυπηθεί καίρια το νεοναζιστικό μόρφωμα που μολύνει τις γειτονιές της πόλης.

Επιπλέον, οι υπογεγραμμένοι στηρίζοντας το Θοδωρή Δρίτσα και το Λιμάνι της Αγωνίας ονειρευόμαστε:

Μια συμφωνική ορχήστρα όπως παλιά, μια χορωδία, ένα εργαστήρι θεατρικής τέχνης και αγωγής, ένα πειραματικό χώρο σύγχρονης τέχνης, ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο που θα περιοδεύει στις γειτονιές, ανανεωμένη και λειτουργική βιβλιοθήκη με παραρτήματα στις συνοικίες, έναν αποκεντρωμένο φορέα που θα συντονίζει και θα αξιοποιεί τις πολυάριθμες καλλιτεχνικές ομάδες των νέων που κινούνται στο περιθώριο των επισήμων διακηρύξεων και των κρατικών υποσχέσεων. Με λίγα λόγια ονειρευόμαστε πάλι τον Πειραιά όρθιο, παραγωγικό, παρεμβατικό, αληθινό λιμάνι πολιτισμού και παιδείας.
Είναι κακό αυτό;


1 Σχόλιο

    • ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ on 16 Μαΐου 2014 at 00:46

    Αυτός ο Θεοδωράκης (όχι του ξεροπόταμου) είναι τόσο εγωιστής που έχει φτάσει στο επίπεδο να διαψεύδει και τον εαυτό του! Κρίμα!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: