Μαΐ 15 2014

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,1% η μείωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο

Ο Ευρωπαϊσμός βλάπτει σοβαρά την ελληνικότητα

Οι μνημονιακοί συνεχίζουν να καταστρέφουν την χώρα μας

Στο -1,1% διαμορφώθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του πρώτου τριμήνου καθώς οι  μνημονιακοί συνεχίζουν να καταστρέφουν την χώρα μας με μειωμένη όμως ένταση  σε σχέση με το  ξεκίνημα τους και 1ο τρίμηνο του 2013 που ήταν στο -6%.

Όπως πέρυσι και πρόπερσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι με καποιο τρόπο θα οδηγηθούμε  στηνανάπτυξης στο τέλος του έτους, τουλάχιστον 0,6%. Οι προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών στηρίζονται στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που περιμένουν στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους κυρίως λόγω της αύξησης του τουρισμού στη χώρα.

Το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 περιορίστηκε σε τρέχουσες τιμές σε 41,009 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά περίπου 1,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Αντίστοιχα, τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει χάσει σχεδόν το 1/3 του εθνικού της προϊόντος.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη σε ετήσια βάση τελευταία φορά το δεύτερο τρίμηνο του 2008 όταν είχε καταγραφεί θετικό ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 0,4%.

Ευρωζώνη: Πιο «χλιαρή» από ό,τι αναμενόταν η ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο

Με απρόσμενα υποτονικό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο παρά την ισχυρή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, καθώς άλλες μεγάλες οικονομίες «πάγωσαν» ή συρρικνώθηκαν.

Σύμφωνα με την Eurostat, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όταν οι οικονομολόγοι ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,4%. Σε ετησιοποιημένους όρους, η αύξηση του τελευταίου τριμήνου μεταφράζεται σε ανάπτυξη 0,8%.

Η διάρκειας ενός έτους ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής παραμένει «χλιαρή» δεδομένης της σφοδρότητας της ύφεσης που χτύπησε το μπλοκ από το 2008. Επίσης, τα κράτη-μέλη συνεχίζουν το δρόμο τους σε χωριστά μονοπάτια, με τη γαλλική οικονομία να έχει «βαλτώσει», την ιταλική να σημειώνει ελαφρά συρρίκνωση και την ολλανδική να γνωρίζει σημαντική πτώση της παραγωγής.

Το γερμανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,8% σε βάση τριμήνου, ή περίπου 3% σε βάση έτους, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση σε διάστημα τριών ετών. Βασικοί καταλύτες της γερμανικής ανάπτυξης ήταν οι καταναλωτικές και κυβερνητικές δαπάνες αλλά και οι κατασκευές. Η γαλλική οικονομία αντίθετα διέψευσε τις προσδοκίες για ελαφρά ανάπτυξη, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα, καθώς τόσο η καταναλωτική δαπάνη όσο και οι επενδύσεις υποχώρησαν.


1 Σχόλιο

    • RYaN on 15 Μαΐου 2014 at 15:23

    Πάντα, με τη βοήθεια του κυρίου Γεωργίου 🙂

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: