Μαΐ 16 2014

Ο ωραίος μεσημεριανός ύπνος, και 7 μυστικά του.

   Θυμάμαι τον πατέρα μου κάθε μεσημέρι μετά το μεσημεριανό φαγητό να πηγαίνει για ύπνο, απεναντίας εγώ τότε ήμουν πιτσιρίκι και το μόνο που μ’ένοιαζε ήταν να φύγω για παιχνίδι,  όταν ξεγλιστρούσα από τα χέρια τις μητέρας μου. Από τις φορές όμως που δεν τα κατάφερνα και κατέληγα στο κρεβάτι πάντα με κλάματα το απόγευμα ήταν  πάντα ποιο δημιουργικό  από εκείνες τις φορές που δεν κοιμόμουν.

Τώρα είμαι εγώ πατέρας ενός μικρού αγοριού, αυτό που συμβαίνει τα μεσημέρια θυμίζει πολύ έμενα , καταφέρνω συχνά να καταλήγω στον καναπέ κοιμισμένος και αυτός να παίζει δίπλα μου.

Σήμερα αισθάνομαι τυχερός, μόλις μου είπε ο μικρός μπαμπά θέλω να μου πεις ένα παραμύθι στο κρεβατάκι μου.

Ας κοιμηθούμε λοιπόν το μεσημεράκι αλλά δώστε βάση στις  παρακάτω συμβουλές…

1.Βάλτε ξυπνητήρι…

Ο μεσημεριανός ύπνος που συνήθως διαρκεί 60-90 λεπτά βοηθά στην αναδόμηση των εγκεφαλικών λειτουργιών και βελτιώνει τη μνήμη. Αν όμως ο ύπνος σας διαρκέσει πάνω από μιάμιση ώρα, τότε θα εισέλθετε σε μια βαθύτερη φάση ύπνου και δεν θα αποκομίσετε επιπλέον οφέλη.

2.Ο ύπνος έχει ωράριο…

Ακόμη και ο μεσημεριανός ύπνος πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες προκειμένου να έχει αποτελέσματα και να μην αποσυντονίσει τον οργανισμό σας. Προτιμήστε τις ώρες μεταξύ 13:00 και 15:00, αν και γνωρίζουμε πως για τους περισσότερους εργαζόμενους αυτό είναι πλέον ανέφικτο σήμερα.

3.Μείνετε ζεστοί-αλλά όχι πολύ…

Η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει όταν κοιμόμαστε, γι αυτό φροντίστε να σκεπαστείτε με ένα σεντόνι προκειμένου να μην κρυώσετε. Όμως, αποφύγετε τα βαριά σκεπάσματα που είτε θα σας ξαγρυπνήσουν  είτε εξαιτίας τους θα κοιμηθείτε ακόμη πιο βαθιά και για περισσότερες ώρες!

4.Ελαττώστε το φως

Το φυσικό φως μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον μεσημεριανό σας ύπνο, γι αυτό κλείστε καλά τις κουρτίνες ή φορέστε μια μάσκα ύπνου. Επίσης, μην ξεχάσετε να κλείσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές που παράγουν θόρυβο, π.χ. τηλεόραση, κινητό και σταθερό τηλέφωνο κ.λπ.

6.«Βυθιστείτε» στον ύπνο

Προσπαθήστε να αναπνέετε σιγά και σταθερά ώστε να ηρεμήσετε τον οργανισμό σας. Χαλαρώστε τους μύες σας, αδειάστε το μυαλό σας από τις σκέψεις και οραματιστείτε κάτι χαλαρό, όπως π.χ. ότι βαδίζετε σε ένα καταπράσινο λιβάδι. Ή αν επιμένετε παραδοσιακά, μετρήστε προβατάκια…

7.Βάλτε πρόγραμμα και στον ύπνο

Ακόμη και ο μεσημεριανός ύπνος θέλει… πρόγραμμα προκειμένου να αποδώσει τα μέγιστα στον οργανισμό. Αρχίστε λοιπόν, κυρίως τώρα το καλοκαίρι στην άδειά σας αν έχετε τη δυνατότητα, να κλέβετε καθημερινά μια ωρίτσα για μεσημεριανό ύπνο έτσι ώστε και ο οργανισμός σας να αρχίζει να αποζητά σε καθημερινή βάση τη μεσημεριανή ξεκούραση. Όνειρα γλυκά!

__

Αρέσει σε %d bloggers: